Stiri din tulcea

Pescarii din Sulina și Sfântu Gheorghe atenționați cu privire la minele marine care pot pluti în derivă pe mare

23 martie 2022
Pescarii din Sulina și Sfântu Gheorghe atenționați cu privire la minele marine care pot pluti în derivă pe mare

Pescarii din Sulina și Sfântu Gheorghe atenționați cu privire la minele marine care pot pluti în derivă pe mare

Avizul emis luni de Direcția Hidrografică Maritimă (DHM), referitor la existența pericolului de mine marine în zona de nord-vest a Mării Negre, trebuie luat în vedere și de pescarii tulceni care ies pe mare în zona localităților Sulina și Sfântu Gheorghe!

Nu este emisă o alertă oficială în acest sens, însă căpitanul Ichim Iulian Dan, directorul Căpităniei Zonale Tulcea le recomandă să ia în considerare acest aviz și să fie mai atenți în aceste zile, atunci când ies pe mare.

Zona de nord-vest a Mării Negre cuprinde tot litoralul românesc, inclusiv partea de vărsare a Dunării în mare, cel bulgăresc până la turci.

bazinul hidrografic

Așadar, pescarii din Sulina și Sfântu Gheorghe trebuie să fie atenți întrucât mai multe mine marine pot pluti în derivă şi pot exploda. În cazul în care descoperă în apă sau pe coastă obiecte sferice  suspecte, trebuie să sune de urgenţă 112!

Mine marine de război plutesc pe Marea Neagră. Bulgaria își averizează  populația din raioanele Dobrich, Varna şi Burgas să fie vigilentă »  stiripescurt.ro

Comunicarea oficială cu privire la acest subiect transmisă luni de Ministerul Apărării Naționale din România:

Direcția Hidrografică Maritimă (DHM), autoritate națională în domeniul hidrografiei, a emis, vineri, 18 martie, Avizul nr. 12 referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre.
Acest aviz a fost emis în conformitate cu legislația internațională din domeniu, pe baza informării primite, în aceeași zi, de la Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole, instituția care coordonează activitatea operațională a zonei maritime NAVAREA III (care are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană).
Din informațiile DHM, avertizarea NAVAREA III în discuție a fost formulată de autoritățile spaniole pe baza unui avertisment de navigație transmis de stația Navtex Novorossiysk (Federația Rusă) prin email către NAVAREA III, la aceeași dată, la ora 06.59.
După primirea avertismentului, DHM a întocmit avizul pe care l-a transmis, conform obligațiilor legale, tuturor instituțiilor beneficiare pentru informarea navigatorilor despre posibilul pericol de mine și a fost comunicat un număr de telefon la care navigatorii să raporteze autorităților române situațiile în care ar observa existența unor asemenea pericole.
Conducerea Forțelor Navale Române a dispus în regim de urgență intensificarea măsurilor de supraveghere a spațiului maritim al României. În acest sens, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a ieșit luni, 21 martie, din portul militar Constanța, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale românești. Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens.
În situația în care se vor constata astfel de situații, Forțele Navale Române sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate. În ultimii ani, Statul Major al Forțelor Navale a acționat pentru dezvoltarea de capabilități de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică și aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică „Cdor. Alexandru Cătuneanu”), prin dezvoltarea procedurilor operaționale și a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum și prin participarea unor structuri specializate la misiuni și exerciții internaționale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice.