Stiri din tulcea
Pescarii din Delta Dunării amenință că vor protesta în fața ARBDD, din cauza noului ordin de prohibiție!
Pescarii din Delta Dunării amenință că vor protesta în fața ARBDD, din cauza noului ordin de prohibiție!
Pescarii din Delta Dunării, dar și cei din Constanța sunt disperați! Proiectul noului ordin de prohibiție a pescuitului din acest an interzice pescuitul scrumbiei la setcă în Marea Neagră din aprilie și până în decembrie! Motivul? Trebuie protejați sturionii!
Dan Verbina, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării, a transmis deja un memoriu parlamentarilor tulceni cu privire la situaţia pescarilor şi a amintit că politica europeană sprijină micul pescar costier.
Deşi avem ambarcaţiuni sub 12 metri lungime care în statele europene nu sunt înregistrate în registrul flotei, ci sunt într-un registru special pentru pescuit costier la scară redusă, noi, prin propunerile făcute de ARBDD, restrângem an de an această activitate, cu toate că banii cei mai mulţi pe programarea actuală pe Fondul European de Pescuit sunt pe acest domeniu. Deci, în loc să dezvoltăm domeniul, noi îl omorâm cu restricţii!
Dacă vă uitaţi într-un ordin din 2006 şi unul din 2021, o să aveţi surprize totale, pentru că an de an se impun noi restricţii şi limitări. Pescarii s-au făcut pescari, pentru că asta ştiu să facă. Nu sunt IT-işti, cosmonauţi, jurişti sau economişti. Pe mal, avem rezervaţie integrală, pe mare acum ne fac zone de refacere biologică. Unde să mai pescuim? În aer sau peste limita rezervaţiei. Cu o barcă de 7 metri nu pot să merg acolo, că mă înec. Dar asta e destul de greu să înţeleagă cineva care nu este din Deltă!
Ultimele modificări la care am convenit au fost puse în proiectul care este în dezbatere publică. Marți (n.r. azi 11 ianuarie) este o întâlnire la Ministerul Mediului unde participă ANPA, Rezervaţia Biosferei şi Direcţia de Biodiversitate din cadrul ministerului. Noi am solicitat în scris să participăm, dar ni s-a refuzat verbal prezenţa, nu ştiu din ce motive. Mai sunt nişte articole la care nu s-a ajuns la un consens şi cred că într-un final vom ajunge la o variantă comună. Este prima dată în ultimii 28 de ani de când s-a înfiinţat Rezervaţia Biosferei în care este mai greu cu partea de transparenţă decizională şi discuţiile cu mediul asociativ. Noi vom încerca toate modalităţile legale şi în ultimă instanţă cred că vom solicita să protestăm. Vom cere autorizaţie şi vom organiza un protest, depinde unde, ori la Ministerul Mediului ori la Rezervaţie!
a declarat Dan Verbina pentru Agerpres și ziarul Delta.
Suntem disperați! Din cele două județe, Constanța și Tulcea, acum Agenţia Naţională de Pescuit a venit cu o propunere de ordin de prohibiţie, care este promovată de cele două Ministere, cel al Culturii şi Mediului, prin Agenţia Naţională de Pescuit şi prin Administraţia Biosferei. Acolo, doamna guvernator de la Administraţia Biosferei şi directorii din subordine au venit cu o idee, spun dânşii ştiinţifică, pentru a proteja sturionii, să oprească pescuitul din aprilie până în decembrie la scrumbie şi folosinţa plaselor de scrumbie
Așadar noul ordin de prohibiţie prevede ca de la gurile Dunării până la Năvodari, din aprilie până în decembrie, pescarii de la mare nu mai au voie să folosească plasele de scrumbie. Când pe zona de pescuit se opreşte o activitate, statul membru sau Comunitatea Europeană este obligat să vină cu compensaţii materiale pentru a ajuta familiile de pescari. Astăzi, în România, există instituţii care nu se gândesc la latura socială!
Încercăm să ne facem ascultaţi de domnul ministru Barna Tanczos, să-i spunem că nu se poate ca doi angajaţi din structurile Ministerului Mediului să oprească o activitate şi să nenorocească familii întregi de pescari, care oricum sunt pe cale de dispariţie. ARBDD nu ţine cont de faptul că oficialii de la Bruxelles spun că micul pescar costier trebuie protejat, că nu trebuie să ne pierdem tradiţiile. Noi nu suntem proprietari de vapoare mari, iar acest pescuit tradiţional nu distruge biodiversitatea!
a declarat Laurențiu Mirea, Federația Organizațiilor de Pescari Marea Neagră, pentru Antena3 și Agerpres.
Guvernatoarea ARBDD, Atena Groza, recunoaște că pescarii sunt la un pas de faliment, dar spune că puietul de sturion trebuie protejat!
În proiectul de ordin prezent, pescuitul scrumbiei cu setci este permis între 15 decembrie şi 15 aprilie. Măsura a fost luată pentru protecţia sturionului. În restul anului, este o mare vulnerabilitate pentru puietul de sturion, deoarece se prinde în setcile utilizate la pescuitul scrumbiei. Mai mult, în perioada respectivă, nici nu mai poate fi prinsă scrumbie la Marea Neagră, iar în mod real se prinde puiet de sturion
a declarat Atena Groza pentru Agerpres. Aceasta a recunoscut totodată că pentru plata compensaţiilor financiare nu există deocamdată soluţii.
N-am identificat cum pot fi accesate aceste subvenţii, cum pot fi stabilite. Urmează să avem o discuţie şi cu pescarii, să vedem punctul lor de vedere şi sper ca, odată cu Planul de management, să avem soluţii şi pentru această problemă.
a mai declarat guvernatoarea Atena Groza. La ultima ședință cu pescarii, organizată de Agentia Națională pentru Pescuit și Acvacultură pe 20 decembrie la Jurilovca, Atena Groza s-a luat la ceartă cu primarul Eugen Ion, care explica că în Delta Dunării există încă o specie pe cale de dispariție: Omul!
(Sursă video: Ziarul de Tulcea)
Deciziile privind prohibiția pe anul 2022 la pescuitul în Delta Dunării și în Marea Neagră sunt acum în mâna celor de la Ministerul Mediului, ANPA și ARBDD, iar săptămâna aceasta va avea loc o întâlnire pentru luarea unei hotărâri. În cazul în care revendicările de modificare a ordinului de prohibiție nu le vor fi respectate, federațiile de pescari din Tulcea și Constanța amenință cu protestele!
(Sursă foto: agerpres.ro, edelta.ro)