Percheziții domiciliare în județul nostru într-un caz de operațiuni ilegale în spațiul virtual

5 aprilie 2023 | Eveniment
Percheziții domiciliare în județul nostru într-un caz de operațiuni ilegale în spațiul virtual

Percheziții domiciliare în județul nostru într-un caz de operațiuni ilegale în spațiul virtual

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat, ieri, 7 percheziții domiciliare în municipiul București și pe raza județelor Tulcea, Vrancea și Buzău, într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunii de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, conform unui comunicat de presă D.I.I.C.O.T., primit azi la redacție.

DIICOT perchezitii infractiuni pe un site april 23

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul serviciilor centrale ale Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, S.C.C.O. Buzău, S.C.C.O. Tulcea, S.C.C.O. Vrancea, cu sprijinul B.S.I.J., I.J.J. Buzău, I.J.J. Tulcea, I.J.J. Vrancea.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au fost conduși, în vederea audierii, un număr de 4 suspecți cu privire la care există bănuiala rezonabilă că sunt implicați în activitatea infracțională.

În cauză s-a reținut că, pe o platformă de comerț ilegal cu date informatice „Genesis Market”, au fost identificați mai mulți utilizatori de origine română, care dețin conturi pe această platformă și care au achiziționat datele de acces pentru numeroase platforme aparținând unui număr mare de persoane vătămate.

Genesis Market a fost o platformă online unde erau comercializate date de acces, identități digitale, vulnerabilități ale unor platforme web, cookie-uri și diverse date sensibile, cu ajutorul cărora cei care le-au achiziționat puteau accesa conturile online de pe diferite platforme ale persoanelor vătămate.

În urma audierilor, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus măsura reținerii față de un inculpat și măsura controlului judiciar cu privire la cel de-al doilea inculpat.
În cursul zilei de astăzi a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă a inculpatului reținut în cauză.

În sarcina acestuia s-a reținut că, în perioada martie 2019 – aprilie 2021, în 436 împrejurări, a achiziționat și deținut, fără drept, de pe platforma „Genesis Market” date de conectare la diferite conturi, precum și parole extrase din sistemele informatice aparținând victimelor, în scopul săvârșirii infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic.

De asemenea, în perioada martie 2019 – iunie 2022, folosind fără drept datele de conectare ale persoanelor vătămate, a accesat sistemele informatice de pe o platformă ale persoanelor vătămate, în scopul folosirii serviciilor de publicitate oferite de această platformă.

În perioada martie 2019 – aprilie 2023, a efectuat operațiuni financiare în mod fraudulos, folosind fără drept datele de carduri ale unor persoane neidentificate până în prezent și efectuând plăți pentru promovarea unor comercianți.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost descoperite și ridicate mai multe sisteme informatice, 883.600 de lei și 18.600 de euro, 9,150 kilograme de aur pur în lingouri, precum și înscrisuri cu privire la societăți off shore și care atestă plata unor dividende în perioada 2020 – 2022 în cuantum de 1.580.000 de euro.

DIICOT ceas perchezitii infractiuni pe un site april 23 DIICOT aur perchezitii infractiuni pe un site april 23 DIICOT bani perchezitii infractiuni pe un site april 23

Suportul informativ a fost asigurat de către Centrul Național CyberInt.

Acțiuni simultane au fost întreprinse împotriva utilizatorilor acestei platforme și în alte țări din Europa, America și Australia, operațiunea internațională fiind condusă de Biroul Federal de Investigații (FBI) al S.U.A. și Poliția Națională din Țările de Jos, cu un post de comandă amenajat la sediul Europol, la data acțiunii, pentru a coordona diferitele măsuri de aplicare care se desfășoară pe tot globul.

(sursă info și foto : comunicat de presă D.I.I.C.O.T.)

Alte Articole

S-a lansat aplicația TU ȘI TULCEA

S-a lansat aplicația TU ȘI TULCEA

11 iulie 2024

După ce, la finalul lunii aprilie, a fost lansat noul brand turistic local, conceput și coordonat de OMD (Organizația de Managament al Destinației) Municipiul Tulcea și intitulat „Tu și Tulcea”,…

CISTESTE MAI MULT
Și în acest an, cultura și tradițiile Dobrogei vor fi sărbătorite la Cetatea Enisala

Și în acest an, cultura și tradițiile Dobrogei vor fi sărbătorite la Cetatea Enisala

10 iulie 2024

Este oficial, Festivalul Enisala - Unitate la Cetate revine și în acest an, în perioada 23-25 august 2024, după cum a anunțat azi Consiliul Județean Tulcea. Prin urmare, în penultimul…

CISTESTE MAI MULT