Pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi eliminate

19 februarie 2021 | Politica
Pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi eliminate

Pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi eliminate

Indemnizația pentru limită de vârstă pe care o primesc actualmente senatorii și deputații (supranumită „pensie specială” în spațiul public) va fi eliminată în curând, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri seară de ambele Camere parlamentare.

Concret, proiectul de lege prevede abrogarea articolelor 49 și 50 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor. Ca să se aplice, documentul trebuie doar să fie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Cele două articole care o să dispară din statut fac referire la indemnizația pentru limită de vârstă. În plus, acest drept va fi eliminat nu doar pentru viitor, ci inclusiv indemnizațiile aflate acum în plată vor înceta.

Pensia specială se acordă la încetarea mandatului de senator sau deputat, după ce parlamentarii ating vârsta standard de pensionare din Legea pensiilor publice sau din alte legi speciale.

„Deputații și senatorii care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare (…) sau ale vârstei standard reduse (…) sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat. Deputații și senatorii beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, scrie acum în Legea 96/2006.

Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Totuși, cuantumul net al indemnizației pentru limită de vârstă nu poate fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului.

În cazul mandatelor incomplete, pensia specială se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar. Dacă persoanele în cauză obțin un nou mandat de parlamentar, plata indemnizației se suspendă și se reia la încetarea mandatului, dar se recalculează.

Foarte important este că indemnizația parlamentarilor se cumulează cu pensia stabilită în sistemul public sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, dar și cu alte venituri pe care le realizează aceștia. Indemnizația se plătește din bugetul de stat.

Indemnizația pentru limită de vârstă nu se acordă parlamentarilor condamnați definitiv pentru fapte de corupție comise în calitate de deputat sau senator, dar și pentru alte infracțiuni.

Atenție! Proiectul de lege se va aplica doar dacă este promulgat de președintele României și este publicat în Monitorul Oficial.

sursa:avocatnet.ro

Alte Articole

Prezența la vot în județul Tulcea – sub media națională

Prezența la vot în județul Tulcea – sub media națională

10 iunie 2024

  La alegerile locale ce au avut loc ieri, 9 iunie, au participat 9.445.771 de alegători la nivel național, dintre care 94.638 în județul Tulcea, cu o prezența de 51,00…

CISTESTE MAI MULT
A început Campania Electorală

A început Campania Electorală

10 mai 2024

Potrivit calendarului de organizare şi desfăşurare a alegerilor din 9 iunie 2024, campania electorală se desfășoară în perioada 10 mai - 8 iunie 2024 ( ora 7.00.). La nivel local,…

CISTESTE MAI MULT