Pastilele cu iod nu vor mai ajunge la medicii de familie, ci în farmacii

25 mai 2022 | Sanatate
Pastilele cu iod nu vor mai ajunge la medicii de familie, ci în farmacii

Pastilele cu iod nu vor mai ajunge la medicii de familie, ci în farmacii

Pentru că medicii de familie au refuzat să preia pastilele cu iod, Ministerul Sănătății a găsit o soluție pentru distribuirea iodurii de potasiu și anume prin intermediul farmaciilor , iar românii vor avea acces la ele doar pe bază de rețetă.

Pastilele trebuie luate doar de copii și de femeile sub 40 de ani, în cazul unui accident nuclear, în termen de 24 de ore de la producerea acestuia, transmite Digi24.

Ministerul Sănătății a publicat, în transparență decizională, un proiect de Ordin de ministru, potrivit căruia distribuirea pastilelor de iodură de potasiu se va face în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis.

Fiecare farmacie va primi, odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, toate informațiile necesare despre condițiile de administrare a acestuia.

Lista farmaciilor care distribuie pastilele va fi publică pe pagina web a Ministerului Sănătății, informează instituția.

Potrivit ordinului MS, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București predau, pe bază de proces verbal de predare-primire, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate către farmaciile din listă.

Si tot direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, cu avizul Ministerului Sănătății. vor stabili și cantitățile distribuite către farmaciile din listă, care vor elibera medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate în mod gratuit, exclusiv în baza prescripției medicale emisă de medicul de familie în formatul original.

Odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, farmaciile pun la dispoziția pacientului sau a aparținătorului și informațiile privind modul de administrare, conform Fișei informative pentru pacienți cu privire la acest medicament.

La ridicarea din farmacie, persoanele semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu.

Acordul semnat se păstrează în farmacie împreună cu formularul original al prescripției medicale emisă de medicul de familie.

Persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanții legali ai minorilor aflați în această situație, se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie și completează declarația pe propria răspundere în fața medicului de familie.

Perioada maximă de stocare a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate în farmaciile din listă este de 6 luni de la data recepției.

Potrivit ordinului MS, este interzisă orice campanie publicitară care să facă referire la anumite beneficii, recompense şi/sau alte facilităţi legate de distribuirea către populație a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate.
Sunt permise doar :
– afişarea informării asupra activităţii de distribuire către populatie a acestui medicament, la loc vizibil în farmacia cu circuit deschis care distribuie,
– publicarea pe pagina web a Ministerului Sanatatii
– sau publicarea campaniilor de informare desfăşurate de autorităţile publice centrale.

(sursă info și foto : digi24)

Alte Articole

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

18 iunie 2024

  Localitatea tulceană Sfântu Gheorghe este locul în care s-a dat startul proiectului "Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării", implementat de Crucea Roșie Tulcea, Sfântu Gheorghe…

CISTESTE MAI MULT
Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

14 iunie 2024

  În fiecare an, pe 14 iunie, la nivel global este celebrată „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” (World Blood Donor Day), scopul fiind de a mulțumi donatorilor voluntari de…

CISTESTE MAI MULT