Parcul TAVS poartă, de ieri, numele poetului Mihai Eminescu

16 ianuarie 2023 | Cultura
Parcul TAVS poartă, de ieri, numele poetului Mihai Eminescu

Parcul TAVS poartă, de ieri, numele poetului Mihai Eminescu

 

Începând de ieri, 15 ianuarie 2023, municipiul Tulcea onorează personalitatea poetului național Mihai Eminescu dedicându-i un monument, amplasat în centrul orașului precum și un parc, ce îi va purta numele.
Astfel, parcul TAVS, cunoscut și sub numele de Parcul Pensionarilor, va fi de acum Parcul Mihai Eminescu.

Inaugurarea bustului „Luceafărului poeziei românești”, realizat de sculptorul Ovidiu Romeo Protopopescu, a avut loc ieri, când s-a sărbătorit Ziua Culturii Naționale.

La eveniment au luat parte oficialități, profesori și elevi ai liceelor din municipiu, precum și numeroși alți membri ai comunității, potrivit Primăria Tulcea.

Cei prezenți au evocat viața și activitatea lui Mihai Eminescu, iar reprezentanții Episcopiei Tulcii au oficiat un serviciu religios.

Primaria Tl Bust Eminescu ceremonial religios
Bustul a fost dezvelit de două eleve de la Colegiul Dobrogean ,,Spiru Haret”, Yeliz Meryem Mustafa și Beatrice Rusu.

Primaria Tl bust Eminescu 2 eleve Spiru

Ceremonia a continuat, la sala ,,Toma Caragiu” de la hotel ,,Delta”, cu o recepție oficială însuflețită de repertorii inspirate de opera poetului, interpretate de elevi ai Liceului de Arte ,,George Georgescu” și membri ai Ansamblului ,,Baladele Deltei”.

Primaria Tl Bust Eminescu eveniment artistic pm

Informații privind ceremonialul de dezvelire şi sfinţire a bustului marelui poet, ce s-a desfășurat în prezența unui public numeros, a publicat și Consiliul Județean Tulcea.

Pe lângă cetățeni ai municipiului, de toate vârstele, parlamentari, consilieri locali, reprezentanți ai administrației publice locale, clerului și ai organizațiilor minorităților etnice, la eveniment a fost prezent și Mihai Huleni, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, care a vorbit despre patriotismul lui Mihai Eminescu, dus până la extrem, precum și despre faptul că era un romantic incurabil :

CJ Tl Bustul lui M Eminescu MH ian 23
„Ceea ce se întâmplă astăzi este foarte important.
Este foarte greu și foarte ușor, în același timp, să vorbim despre Eminescu. Oricând și chiar în această zi.
Este ușor pentru că, orice ai spune despre el, oricâte lucruri frumoase ai spune despre el, nu vei cădea niciodată în ridicol! Niciodată nu va fi prea mult, ci prea puțin, ceea ce vom spune despre el.
În egală măsură, este greu să vorbești despre Mihai Eminescu, pentru că este greu să găsești acele cuvinte care nu s-au spus deja sau care nu s-au simțit despre el.
Așadar, mă voi rezuma la câteva aspecte: voi evidenția patriotismul lui Mihai Eminescu, dus până la extrem. Își iubea atât de mult țara, încât fiecare lucru pe care îl făcea era raportat la aceasta. Își saluta prietenii și cunoscuții cu expresia «Trăiască Nația!». Iar atunci când cei care știau acest lucru, i-o luau înainte, salutându-l cu: «Trăiască Nația! », el ducea patriotismul mai departe, exclamând răspicat: «Sus cu Dânsa!». Spunea aceste lucruri pentru că, pentru el, națiunea era supremă.
De asemenea, pentru că era un mănunchi de contradicții, Mihai Eminescu era un romantic incurabil. Altfel nu ar fi putut să scrie ceea ce a scris! A scris despre ceea ce a simțit și cred că niciun bărbat dintre cei prezenți nu poate spune că s-a gândit la femeia iubită, fără să îi spună un vers din Eminescu. Și nu cred că există femeie care să nu își fi dorit să audă un vers de Eminescu, rostit de buzele iubitului său.
Cred că pe Eminescu nimeni nu îl poate caracteriza întru totul. Nici el, dacă ar trăi, nu s-ar putea caracteriza pe măsura propriei valori. Atât de Mare a fost Eminescu! Dar tot el a spus cel mai frumos despre sine: «Eu sunt organul prin care vorbeşte poezia».
Pentru că astăzi sărbătorim Ziua Culturii Naționale, nu putem decât să mulțumim tuturor înaintașilor noștri, să le urmăm pașii, să le urmăm îndemnurile. Haideți să cinstim ziua de astăzi, parafrazând salutul marelui poet: TRĂIASCĂ NAȚIA! SUS SĂ O ÎNĂLȚĂM!”,
a declarat Mihai Huleni, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea.

Alocuțiunile celor prezenți la eveniment au evidențiat unicitatea operei poetului, importanța sa pentru promovarea identității naționale dar au evocat și dascăli tulceni, care și-au îndeplinit cu succes misiunea de educatori și de promotori ai limbii și literaturii române.

(surse info și foto : fb primariatulcea, fb ConsiliulJudeteanTulcea)

Alte Articole

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

18 iunie 2024

Serile de film organizate de Tulcea Film Society au avut loc, până acum, la Casa Avramide din municipiu, dar începând de mâine, 19 iunie, și până duminică, 23 iunie 2024,…

CISTESTE MAI MULT
Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT