Paradă militară de la ora 11.00 și aprinderea iluminatului festiv de la ora 16.30, mâine de Ziua Națională, în municipiul Tulcea

30 noiembrie 2021 | Eveniment
Paradă militară de la ora 11.00 și aprinderea iluminatului festiv de la ora 16.30, mâine de Ziua Națională, în municipiul Tulcea

Paradă militară de la ora 11.00 și aprinderea iluminatului festiv de la ora 16.30, mâine de Ziua Națională, în municipiul Tulcea

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a Românei vor avea loc în municipiul Tulcea fără restricţii suplimentare pentru publicul larg, dar cu obligaţia de a avea certificat verde în zona oficială, conform ordinului de ministru, a declarat pentru Radio Delta Nicolae Topoleanu, subprefectul cu atribuții de prefect.
Ora de începere a paradei militare a fost decalată. Nu mai este 10.30, ca în ceilalți ani, ci ora 11.00. Va trebui să fie prezent doar jumătate de dispozitiv, așa că am invitat instituțiile și organizațiile publice locale în număr restrâns, să nu depășim numărul legal de participanți pe suprafață, conform situației pandemice. Există un număr maxim de participanți cu tot cu trecători, pe care trebuie să îl respectăm. Este vorba de 150 de participanți, incluzând publicul, dar zona de la Piața Civică este mare, așa că nu vor fi probleme cu accesul publicului la parada militară. Însă la spectacolul de după, oamenii trebuie să prezinte certificatul verde.
a declarat Nicolae Topoleanu, subprefectul cu atributii de prefect.
Consiliul Județean Tulcea a anunțat totodată că, din motive obiective, programul spectacolului de 1 decembrie 2021 a fost modificat, astfel că evenimentul va începe la ora 11.30.
📌Vă reamintim faptul că miercuri, 1 decembrie, Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea, prin Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei“, organizează, în Piața Civică, un amplu #spectacol folcloric „1 Decembrie 1918-2021 – Din suflet de român“, dedicat Zilei Naționale a României, respectiv împlinirii a 103 de ani de la Marea Unire.
➡Invitați speciali sunt Nicolae Voiculeț și „Orchestra România“, Ileana Lăceanu, Andreea Chisăliță și Alexandru Pugna. Își dau concursul Ansamblul Folcloric „Baladele Deltei“, Ansamblul Folcloric „Dorulețul“ și Ansamblul Folcloric „Băbăianca“ din Babadag.
📌Având în vedere contextul epidemiologic actual, participarea publicului va avea loc în condițiile impuse de legislația în vigoare.
Detalii despre aprinderea luminițelor festive din municipiu, târgul de Crăciun, deschiderea patinoarului, dar și ediția a doua a Iarmaroc Fair Design de la Avramide ne-a oferit primarul Ștefan Ilie:
Mâine, de Ziua Națională, are loc oficial aprinderea iluminatului festiv. Va fi undeva în jurul orei 16.30, când se va întuneca. Darîn această noapte de la ora 23.00 am decis să facem probe iluminatului din Piața Civică, să vedem dacă funcționează cum trebuie, pentru a nu avea probleme de mâine.

Ca noutate, pe lângă centrul orașului, avem instalate luminițe în cartierul Dallas pe strada Viitorului, în cartierul Vest pe strada Constructorilor, în cartierul ANL Lotizare pe străzile Balizei, Azaleei Azimut, în cartierul E3 – intersecții Frasinului cu 1848, Aleea Oițelor, în cartierul Neptun, strada IL Caragiale, strada Corneliu Gavrilov, intersecție Viticulturii cu Eternității, intersecție cu strada Plugarilor, Păcii și Elena Doamna, sens giratoriu Bariera Mahmudiei, Complex Alexandru cel Bun, strada Gloriei, la Casa Căsătoriei, la Monument și sens giratoriu Monument – în toate aceste locații, luminițele se vor aprinde la ora 16.30.

De asemenea, în zona centrală cuprinsă între strada Unirii, Piața Civică, strada Babadag, sens giratoriu Amfore, Păcii, Dobrogeanu Gherea, sens giratoriu Delta, sensurile Pelican Ancora, sens Dedeman, sens giratoriu 1848 Barajului se vor aprinde tot la ora 16.30.

Totodată, până pe 6 decembrie vom veni în completare cu Parcul Personalităților unde vom avea brazi împodobiți și elemente decorative pe stâlpi, dar și în parcul TAVS, Orășelul Copiilor și în zona patinoarului.

Tot ca element de noutate, din 2 sau 3 decembrie, cu ajutorul unui proiector vom avea pe clădirea Primăriei un altfel de iluminat festiv. Vom proiecta imagini de Crăciun și sperăm cu aspecte din oraș și Tulcea de odinioară.

În privința patinoarului pot preciza că am luat contact cu cei care fac mentenanța și pentru că trebuie să respectăm un prag de temperaturi minime, vom putea deschide patinoarul din luna ianuarie, când sunt prognozate temperaturi negative, pentru că acum este prea cald pentru a fi pornită instalația de gheață. Până atunci, în cursul lunii decembrie vom pregăti zona.

Despre Târgul de Crăciun îmi doresc să aibă un anumit standard, cu căsuțe de o anumită culoare, încălzite, condiții bune. În Piața Civică avem deja montate 20 de căsuțe și sperăm ca pe data de 2 decembrie, pentru că trebuie să ținem cont și de ceremonia de mâine, să fie loc, așadar pe 2 decembrie să mai fie montate încă 10 căsuțe, așezate foarte frumos, sub iluminatul festiv, cu tot cu încălzire în interior. La târg va fi și o rulotă fast-food, la căsuțe tot felul de decorațiuni, produse tradiționale, jucării, alimente de sezon, vin fiert, îmbrăcăminte cu specific de iarnă, bijuterii. Cele 20 de căsuțe sunt deschise încă de ieri, până sperăm noi pe 7 ianuarie 2022, în intervalul orar 08.00-21.00. Desigur, dacă intrăm iar în perioada de criză și crește incidența odată cu această nouă variantă Covid Omicron, va trebuie să restrângem programul, de aceea le recomand în continuare tulcenilor să se vaccineze!

De menționat că am avut mai mulți mici meșteșugari locali care ne-au solicitat, supărați că nu pot sta la căsuțele din Piața Civică, să aibă posibilitatea de a-și etala produsele și ei în zona centrală. Le-am explicat că trebuie să ținem cont de un anumit standard, nu putem amesteca căsuțele cu corturi, așa că le-am propus să închidem strada Unirii unde să-și poată monta corturile, cu condiția ca toate să fie albe. Le putem asigura iluminatul și în funcție de numărul solicitărilor vom anunț când și pentru câte zile exact vom închide str Unirii.

Tot cu ocazia acestor sărbători de iarnă, primarul Ștefan Ilie a precizat că vor organiza ediția a doua a Iarmaroc Design Fair la Casa Avramide, unde vor fi cel puțin 10 designeri din județ, dar și din țară. Iarmaroc Design Fair Tulcea va avea loc în weekendul de dinainte de Crăciun, vor participa în jur de 15 designeri, târgul se va organiza la demisolul Casei Avramide, în parteneriat cu ICEM Tulcea și Mauverien, în condițiile legale cu certificat verde!

De altfel, Muzeul de Artă și Casa Avramide Tulcea a postat pe pagina sa de socializare un anunț cu privire la acest eveniment:

Între 17 – 19 Decembrie, galeriile Casei Avramide devin centrul creativ al orașului in prag de sărbători! 🎅🎄⭐ Vom face cunoștință cu designeri români și brand-uri locale care vă vor întâmpina cu produse numai bune de pus sub brad pentru cei dragi: 🏺 ceramică 📿 bijuterii 🍃 piese și accesorii vestimentare din materiale naturale 📕 cărți pentru cei mici 💟 decorațiuni de Crăciun 🕯️ home & deco 🎨 lucrări de artă plastică și ilustrații 🧁 gustări locale ☕ cafea de specialitate … and the list goes on!

Pentru că ne dorim să creăm un spațiu în care să ne simțim cu toții în siguranță, vom lua următoarele măsuri: ✔️accesul la eveniment atât al expozanților, cât și al vizitatorilor se va face doar pe baza certificatului de vaccinare ✔️ vă invităm într-un showroom spațios cu acces in mai multe galerii care vor permite fluidizarea traficului ✔️ dezinfectant la intrare ✔️ purtarea măștii de protecție pe toată durata evenimentului.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Tulcea, Bogdan Moldoveanu, menționează pentru Radio Delta că va exista și o acțiune civică – Bradul Tulcenilor, o inițiativă cetățenească venită din partea unei studente din Tulcea, Iulia Nichifor, care și-a propus să mobilizeze cât mai mulți tulceni, dar și sponsori locali, într-o acțiune menită să încurajeze solidaritatea. Va fi împodobit un brad pe strada Unirii, în jurul căruia fiecare va putea aduce cadouri, care vor fi dăruite copiilor aflați în situații dificile. Acțiunea va avea loc pe 16  și 17 decembrie.

 

Alte Articole

Duminică, la Tulcea, va începe Săptămâna Interetnică 2024

Duminică, la Tulcea, va începe Săptămâna Interetnică 2024

19 iulie 2024

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Săptămâna Interetnică, eveniment organizat de Asociația Centrul European pentru Diversitate - EUdivers, în cadrul unui proiect finanțat de Primăria Tulcea, va începe în data…

CISTESTE MAI MULT
S-a lansat aplicația TU ȘI TULCEA

S-a lansat aplicația TU ȘI TULCEA

11 iulie 2024

După ce, la finalul lunii aprilie, a fost lansat noul brand turistic local, conceput și coordonat de OMD (Organizația de Managament al Destinației) Municipiul Tulcea și intitulat „Tu și Tulcea”,…

CISTESTE MAI MULT