Până la 2.500 de lei amendă pentru cei care vor mai purta măști textile
Până la 2.500 de lei amendă pentru cei care vor mai purta măști textile
De sâmbătă, 9 ianuarie, cine mai merge în spațiile publice închise și deschise purtând mască textilă riscă să fie amendat cu până la 2500 de lei. „Este ca și cum nu ar avea mască„, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode, într-un interviu pentru Digi24.
Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului.Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare.
De asemenea, ministrul de Interne a fost întrebat care este amenda pentru cineva care va mai purta mască textilă și de sâmbătă încolo:
Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor
a conchis ministrul de Interne Lucian Bode.
Conform legii, amenda pentru cei care nu poartă masca de protecție în spațiile publice este între 500 şi 2.500 lei!
Precizarea ministrul de Interne Lucian Bode vine după ce în ședința de guvern de miercuri, 5 ianuarie, atât ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cât și șeful DSU Raed Arafat au declarat că se așteaptă ca românii să aibă bun simț și să poarte măști conforme, dar că sancțiuni pentru purtarea măștii textile nu există!
Măștile textile sunt foarte puțin eficiente, spre ineficiente. Măștile medicinale în acest moment cred că sunt accesibileNu există niciun fel de impunere a utilizării unor măști scumpe. Masca pe care o port eu este masca medicală cu 3 straturi, nu e deosebită, e recomandată, dar cine dorește poate să utilizeze și alt fel de măști, cum ar fi FFP2, cu un nivel mai mare de filtrare
Nu știu, nu ne-am gândit, e același lucru ca și cum nu porți mască. Cred că e o chestiune de bun simț. Din nou, punem în discuție niște manopere simple pentru protecția individuală și a comunității…
În completarea sa a venit și șeful DSU, Raed Arafat. Acesta a spus că nu există cadru legal pentru sancțiuni și a făcut și precizări cu privire la situațiile în care românii pot să nu poarte mască afară.
Vorbim de activitate sportivă, când ești singur în parc, nu mai ai alți oameni în jurul tău. Dar în rest ieși afară, circuli, porți mască, deoarece contagiozitatea acestei variante este foarte mare
- Copiii cu vârsta mai mica de 5 ani;
- Persoanele care sunt singure în birou;
- Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public;
- Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.
Totodată, în hotărâre este un articol în care se spune că ”autoritățile și operatorii economici deținători de infrastructuri critice” trebuie să testeze săptămânal toți angajații și să impună măștile FFP2, pentru a evita focare de Covid care să pună în pericol funcționarea unei ramurilor vitale pentru societate. Arafat a fost întrebat care sunt aceste domenii critice și cum vor fi obligați angajatorii să implementeze noile norme. Șeful DSU a lămurit că și aici vorbim tot de recomandare și a dat ca exemplu centralele nucleare, hidrocentralele sau chiar și presa. El a explicat apoi că ”nu avem legal cum să forțăm treaba asta”, dar că are convingerea că toți liderii de companii vor cântări bine și vor aplica recomandările, pentru că altfel riscă să aibă mulți angajați bolnavi sau în izolare în același timp, ceea ce ar bloca funcționarea companiei. Arafat a avut un mesaj și pentru patronii de restaurante și cafenele: ”Recomandarea e ca operatorii economici să respecte cu strictețe, altfel riscă să ajungă activitatea restrictionată și oamenii să ajungă în izolare sau, mai rău, la spital”.
(Sursă info: digi24.ro, hotnews.ro, spotmedia.ro, Sursă foto: redactia.ro)
Alte Articole
Reabilitare și Modernizare Zona Est – o altă stradă din municipiu a fost reabilitată integral
După ce, la finalul lunii septembrie, a fost anunțată reabilitarea, în cadrul proiectului Reabilitare și modernizare străzi Municipiului Tulcea, Zona Est etapa I, a străzii Plugarilor, între străzile Viticulturii și…
CISTESTE MAI MULT152 de persoane au fost selectate la Bursa Locurilor de Muncă de azi, la Tulcea
În urma desfășurării, azi, 11 octombrie 2024, a unei noi ediții a Bursei Locurilor de Muncă la Tulcea, au fost selectate în vederea încadrării un număr de 152 de persoane,…
CISTESTE MAI MULT