Până acum, sub intervenția brutală a omului, 35% din Deltă s-a pierdut

5 iulie 2022 | Turism
Până acum, sub intervenția brutală a omului, 35% din Deltă s-a pierdut

Până acum, sub intervenția brutală a omului, 35% din Deltă s-a pierdut

Lunca Dunării aproape a dispărut, iar din Deltă am pierdut până acum 35%, scrie organizația WWF Romania.

Multe din fostele zone umede (mlaștini, turbării, bălți care absorb dioxidul de carbon din atmosferă, pe lângă alte magii pe care le fac, dar și nenumărate ferme piscicole) din Lunca Dunării și din Delta Dunării se confruntă cu riscul deșertificării, situație documentată în numeroase studii și date oficiale.

Este , din pacate, povestea Luncii Dunării și a Deltei Dunării sub intervenția brutală a omului de a transforma lunca într-un vast teren agricol.

Ceea ce a început în timpul comunismului a continuat și s-a accelerat odată cu apariția subvențiilor pentru agricultură, distribuite fără o viziune pe termen lung și fără a ține cont de istoria, cultura acestor locuri, și de impactul de mediu și social al deciziilor luate politic.

Comisia Europeană (căci de acolo provin fondurile) s-a sesizat însă asupra acestei probleme și cere României (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale) să:

— analizeze suprapunerile între zonele umede și terenurile agricole;

— introducă o interdicție totală a conversiei tuturor zonelor umede, ca și condiție pentru accesarea subvențiilor;

— mențină pe terenurile agricole zonele umede ca elemente de peisaj și ca soluție la problema disponibilității apei și de adaptare la schimbările climatice.

În acest context, WWF Romania, solicită Ministrului Interimar al Agriculturii, Sorin Grindeanu, deblocarea discuțiilor cu organizațiile de mediu și mici producători, inclusiv apicultori, din grupurile de lucru pentru Planul Național Strategic 2023-2027, pentru a revizui împreună acest Plan.

(sursă info și foto : fb WWFRomania)

Alte Articole

Mirifica Delta Dunarii

Mirifica Delta Dunarii

30 mai 2024

Cu siguranta Delta Dunarii este un loc la care te-ai gandit sa ajungi cel putin o data in viata si sa te bucuri de liniste si relaxare in locuri unice…

CISTESTE MAI MULT
Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23 și-a deschis porțile

Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23 și-a deschis porțile

24 mai 2024

  Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, aflat la Mila 23, locul de naștere al marelui nostru campion la canoe (perioada 1967 – 1984), este deschis pentru public,…

CISTESTE MAI MULT