Palatele și Cluburile Copiilor trebuie să rămână la Ministerul Educației !

19 iulie 2022 | Politica
Palatele și Cluburile Copiilor trebuie să rămână la Ministerul Educației !

Palatele și Cluburile Copiilor trebuie să rămână la Ministerul Educației !

Noua lege a educației, aflată în stadiul de proiect în dezbatere publică, propune tranziția palatelor și cluburilor în administrarea consiliilor locale dar eliminarea acestor instituții de sub tutela Ministerului Educației, (în contextul absenței unei metodologii clare de tranziție a competențelor administrative și scocio-profesionale), poate conduce treptat la dispariția unui sector întreg de învățământ – cel extrașcolar ; în fapt, cel mai iubit de copii, pentru valorile libertății de exprimare și manifestare culturală, dincolo de barierele obligativității, după cum scrie pe pagina oficială a Palatului Copiilor Tulcea.

În acest context, se trage un semnal de alarmă în legătură cu schimbările prevăzute în noua lege a educației pe această temă – printre care pierderea statutului de cadru didactic pentru cei care au fost dascăli, mentori și inițiatori în tainele artelor, sportului, culturii, activităților științifice , etc. pentru sute de mii de copii din întreaga țară, vreme de decenii, în cadrul acestor instituții de învățământ nonformal.
Prin urmare se cere ”STOP DESCENTRALIZĂRII în educația nonformală” printr-o petiție online ce poate fi accesată și de pe  pagina Palatului Copiilor Tulcea.

Palatul Copiilor Stop descentralizare
https://www.petitieonline.com/stop_descentralizrii_in

Palatele și cluburile copiilor, un proiect de nivel național care a prins viață încă din anii ’50, au devenit parte integrantă a învățământului românesc, și s-au dezvoltat pe linia activitităților extrașcolare gratuite, de timp liber, atât de solicitate de toți copiii. Fiind o alternativă educațională cu rol covârșitor în dezvoltarea complexă a personalității, activitățile și proiectele organizate în cadrul nonformal se bucură și astăzi de un impact incontestabil în peisajul comunității școlare.
Talentul și pasiunea copiilor aveau cadrul și contextul legislativ de manifestare, exista acreditarea și validarea unui act educativ de calitate, atent monitorizate de Ministerul Educației. Cadrele didactice și-au dedicat întreaga viață consolidării unei cariere profesionale, care iată, astăzi, le este furată. Toate eforturile de perfecționare, studiul în vederea susținerii examenelor de titularizare, definitivat, apoi grade didactice, se dovedesc a fi astăzi un drept de practică profesională ce va fi sustras în mod abuziv. Ideea ca profesorii să devină funcționari publici nu poate fi decât o încercare de a distruge o întreagă categorie socio-profesională.
Toți cei care au trecut pragul acestei instituții atât de îndrăgite, și au facut parte din această frumoasă familie numită Palatul Copiilor Tulcea, sunt rugați să nu privească cu indiferență scufundarea unui vis frumos al copilăriei, vis ce trebuie să meargă mai departe!

(sursă info și foto : fb palatulcopiilortulcea)

Alte Articole

Prezența la vot în județul Tulcea – sub media națională

Prezența la vot în județul Tulcea – sub media națională

10 iunie 2024

  La alegerile locale ce au avut loc ieri, 9 iunie, au participat 9.445.771 de alegători la nivel național, dintre care 94.638 în județul Tulcea, cu o prezența de 51,00…

CISTESTE MAI MULT
A început Campania Electorală

A început Campania Electorală

10 mai 2024

Potrivit calendarului de organizare şi desfăşurare a alegerilor din 9 iunie 2024, campania electorală se desfășoară în perioada 10 mai - 8 iunie 2024 ( ora 7.00.). La nivel local,…

CISTESTE MAI MULT