Stiri din tulcea

OUG adoptat de Guvern: Recensământul populației și locuințelor, amânat pentru anul viitor

23 mai 2021
OUG adoptat de Guvern: Recensământul populației și locuințelor, amânat pentru anul viitor

OUG adoptat de Guvern: Recensământul populației și locuințelor, amânat pentru anul viitor

Anul acesta, în perioada iulie-noiembrie, ar fi trebuit să se desfășoare, așa cum stabilește o ordonanță apărută în februarie 2020, un nou recensământ al populației și locuințelor. Ținând cont de actuala situație epidemiologică din țara noastră și de riscul implicat de vizitele recenzorilor în casele românilor, Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență privind amânarea recensământului pentru 2022.

Conform OUG-ului adoptat de Executiv, care vizează modificarea OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, recensământul propriu-zis se va desfășura în anul 2022, în perioada februarie – iulie, în loc de iulie – noiembrie 2021.

Reamintim că, pentru verificarea practică a conținutului formularelor, a instrucțiunilor, a programului de recenzare și de prelucrare, precum și a măsurilor organizatorice, recensământul de probă s-a desfășurat, în acest an, prin etapa de autorecenzare din cadrul acestuia, cu participare obligatorie, din 10 martie.

Față de cel din 2011, la recensământul de anul viitor se va putea completa formularul de recenzare și online. În august 2020, prin oficializarea Legii nr. 178, au fost aduse modificări regulilor inițiale de desfășurare a recensământului, una dintre ele vizând procedura de colectare a datelor despre gospodăriile în care membrii acestora sunt absenți.

Astfel, una dintre prevederile legii stabilește că, în cazul în care toți membrii unei gospodării sunt absenți, informațiile privind confirmarea absenței acestora, dar și cele legate de numărul persoanelor ce formează gospodăria respectivă și câteva caracteristici esențiale, precum sexul și vârsta, pot fi furnizate, pe plan local, de alte persoane, precum administratori de bloc, vecini, rude, în măsura în care dețin aceste informații. În cazul în care lipsesc doar câțiva membri ai unei gospodării, informațiile despre ceilalți vor fi oferite de cei prezenți.

Apoi, Legea nr. 178/2020 a introdus o noutate privind recensământul de anul viitor, respectiv că, acolo unde minorităţile naţionale depășesc 20% din locuitori, informarea și asistarea vor fi realizate de către primari, în mod obligatoriu, și în limba minorităţii naţionale.

Legea nr. 178/2020, care a modificat OUG nr. 19/2020, actul normativ ce stabilește cadrul general al recensământului, aduce o precizare importantă, respectiv că, în funcție de evoluția unor evenimente la nivel național (pandemii, dezastre naturale, stări de urgență, de alertă etc.), perioada de colectare poate fi modificată. De fapt, pe această prevedere s-a bazat amânarea recensământului propriu-zis, adoptată de Guvern.

Momentul de referință al recensământului, așa cum a fost modificat de Hotărârea nr. 1/2020 a CCRPL, document ce conține date tehnice legate de recensământ, apărut în luna ianuarie, va fi data de 1 decembrie 2021. În perioada februarie – iulie 2022 se va desfăşura, etapizat, recenzarea populaţiei și locuințelor.

Recensământul va veni și cu o noutate pentru cetățeni, în sensul în care aceștia vor putea să se autorecenzeze, adică să completeze online, printr-un formular personal, datele pentru recensământ. Astfel, în perioada martie – mai 2022, cetățenii se vor putea înregistra online, accesând propriul formular, completat deja parțial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole.

Persoanele care își vor accesa online formularul de recenzare vor trebui să fie atente la câteva aspecte care, după caz, ar putea necesita modificări. Acestea sunt:

informaţiile deja completate în formular prin colectarea indirectă din surse administrative care nu corespund cu realitatea;
adresa reşedinţei obişnuite în cazul în care aceasta nu corespunde cu adresa de domiciliu;
întrebările din formularul individual;
răspunsurile la toate întrebările din formularul gospodăriei din care face parte dacă acesta nu a fost completat deja de un alt membru al gospodăriei;
răspunsurile la toate întrebările referitoare la clădirea în care este amplasată locuința, în cazul în care răspunsurile la aceste întrebări nu sunt deja completate.
După terminarea acestei prime etape de autorecenzare, se va trece la cea de-a doua etapă, cea a colectării datelor din teren. Astfel, în perioada mai – iulie 2022 se va realiza în teren colectarea prin interviu față-în-față, pentru acele persoane care nu au făcut recenzarea online.

De reținut este că persoanele care vor parcurge etapele online ale formularului de recensământ vor avea dreptul, din partea angajatorului, la o zi liberă plătită.

“Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode”, se arată în OUG nr. 19/2020.

Dovada înregistrării online se va face prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, cod care va fi generat automat după transmiterea formularului.

Cine face obiectul recenzării în România
Potrivit ordonanței de urgență, la recensământ vor fi luate în considerare:

persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetățenie, cu reşedinţa obişnuită în România;
persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;
persoanele cu cetățenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forțelor armate naționale staționate în restul lumii, personalul național al bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului geografic al țării, persoanele de cetățenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parțial sau în întregime în afara teritoriului economic;
gospodăriile şi nucleele familiale;
clădirile de locuit;
clădirile cu altă destinaţie decât cea de locuit, dacă există cel puţin o locuinţă în acestea;
locuinţele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României;
spaţiile colective de locuit.
Ultimul recensământ a fost făcut în anul 2011, în urma căruia s-a stabilit că populația României este de 20.121.641 persoane. Redacția noastră a scris, la acea vreme, despre concluziile recensământului din 2011. Articolul poate fi citit aici.

Important! Persoanele care refuză să colaboreze cu autoritățile competente în vederea colectării de date privind recensământul riscă amenzi de până la 5.000 de lei, în timp ce firmele ar putea fi sancționate cu până la 50.000 de lei.

Un alt aspect important legat de recensământ este acela că recenzorii, adică persoanele care vor face efectiv interviurile, vor putea primi până la 8.000 de lei pentru activitatea lor.

Atenție! OUG-ul NU se aplică momentan. Acesta trebuie publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.
sursa:avocatnet.ro