Stiri din tulcea
Organizațiile de Management al Destinațiilor din România – esențiale pentru dezvoltarea turismului
Organizațiile de Management al Destinațiilor din România – esențiale pentru dezvoltarea turismului
Mesajul principal reieșit în urma Adunării Generale a Alianței pentru Turism, ce a avut loc la începutul acestei săptămâni este că sectorul HORECA s-a unit în contextul pandemiei, dar va rămâne unit pe termen lung într-o misiune comună: aceea de a construi și implementa planul de reformare a turismului în țara noastră.
Un pas esențial este implementarea Organizației de management al destinației România, OMD-ul național, ceea ce subliniază importanța tuturor Organizațiilor de Management al Destinațiilor, printre care se afla si Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, ce a fost înființată în luna aprilie 2018, cu scopul de a dezvolta și de a promova destinația turistică Delta Dunării și Dobrogea de Nord.
Obiectivul Alianței pentru Turism este acela de a uniformiza și eficientiza parteneriatul public-privat pentru a crea un cadru legislativ optim și propice dezvoltării acestui sector esențial pentru economia României, care să pună țara noastră pe harta destinațiilor reper la nivel european, după cum reiese din ultimul comunicat al alianței APT.
În calitate de președinte al Asociației Delta Dunării și de șef al Grupului de Lucru OMD/Promovare din cadrul Alianței Pentru Turism, Catalin Tibuleac a participat la eveniment alaturi de alti reprezentanți din turismul românesc, precum și înalte oficialități din Guvernul României: Prim-Ministrul Nicolae Ionel Ciucă, Ministrul Turismului și Antreprenoriatului, Constantin-Daniel Cadariu și secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Alin Chitu.
În cadrul evenimentului, prim-ministrul Ciucă a menționat că OMD-urile reprezintă un jalon asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de atins până la finalul lunii septembrie, un moment până la care se va defini modelul solid de guvernanță pe care România îl va adopta pentru dezvoltarea turismului. Concret, până la finalul lui 2023, obiectivul este de a înființa 8 OMD-uri care în 2 ani să genereze, în regiunile în care acestea activează, o creștere de 20% a numărului de turiști străini față de 2019, această creștere fiind o țintă asumată tot în PNNR.
Un alt subiect esențial este cel legat de compensațiile și restricțiile în contextul pandemiei, mai exact continuarea schemelor de ajutor de stat privind oferirea unor granturi în vederea acoperirii parțiale a pierderilor întreprinderilor din domeniul turismului (structuri de cazare, structuri de alimentație, agenții de turism), a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID 19.
Câteva statistici:
HoReCa este cel mai afectat sector din economia românească din cauza pandemiei în 2020, avem cifre oficiale: -44% venituri/- 79% profit/-17% valoarea contabilă active fixe (deci nu au fost posibile investițiile).
53% din companiile din HoReCa au risc mediu și mare de insolvență (calcul estimare model Altman Z-score), mult peste media națională (38%). Afacerile din HoReCa sunt vlăguite dupa 2020, creșterea din 2021 nu a fost suficientă pentru întărirea companiilor la nivelul precedent pandemiei, dacă nu sunt sprijinite și acționarii îți pierd interesul, iar costurile fiscale pentru stat (taxe pierdute) sunt mult mai mari decat efortul pentru susținerea schemei de sprijin.
Numărul total de înnoptări în structurile de primire turistică a scăzut la jumătate în perioada ianuarie-septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, iar înnoptările turiștilor străini au scăzut cu aproape 80%, conform INS. Toată această situație a contribuit la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 80% în 2020 față de anul 2019, iar circa 40% dintre operatori au fost nevoiți să își suspende activitatea, conform HORA.
ANAT estimează o scădere a volumului de afaceri al agențiilor de turism cu 60% în anul 2020 comparativ cu anul precedent și, pe baza informațiilor oferite de Asociația Internațională de Transport Aerian – IATA, speră la o revenire la volumele din anul 2019 abia în perioada 2023-2024.
În concluzie, se propun următoarele măsuri de sprijin esențiale:
1. Măsura Horeca 20% – despăgubiri în fomula 20% din diferența cifrei de afaceri, pe 2021 comparativ cu 2019. Bugetul propus pentru 2021 este de 280 milioane de euro.
2. Finalizare plată M2.
3. Compensarea taxelor datorate cu cele de recuperat de la stat. Cont de compensare.
4. Anularea impozitului specific pentru contribuabilii din domeniul HoReCa, pe tot anul 2022 potrivit legii 170/2016 privind impozitul specific unor activități
(sursa info : comunicat de presa APT, sursa foto : fb Asociația Delta Dunării)