Stiri din tulcea

Ordonanţa privind certificatul verde pentru COVID a fost aprobată

29 iunie 2021
Ordonanţa privind certificatul verde pentru COVID a fost aprobată

Ordonanţa privind certificatul verde pentru COVID a fost aprobată

Încă de săptămâna trecută, premierul Florin Cîţu a confirmat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că certificatul verde digital va fi operaţional de la 1 iulie : „Am avut o întâlnire cu secretarul general adjunct al Guvernului care se ocupă de aceste certificate, care este, de fapt, o aplicaţie. Şi am avut un update ieri, o să fie gata săptămâna viitoare, deci o să fie la 1 iulie operabil”

Ieri, 28 iunie, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că Ordonanţa de urgenţă privind implementarea certificatului verde va fi aprobată în şedinţa de Guvern de azi, aceasta având toate avizele necesare și a adăugat că valabilitatea acestui certificat va fi în funcţie de situaţia fiecărei persoane – dacă aceasta a făcut un test, a trecut prin boală sau a fost vaccinată:
„Este în funcţie de situaţia în care ne aflăm. De exemplu, pentru o persoană testată valabilitatea certificatului este de 24 de ore dacă vorbim de un test antigen rapid şi respectiv de 72 de ore dacă vorbim de un test PCR. Dacă este vorba de situaţia în care persoana a trecut prin boală, valabilitatea este de 180 de zile de la data primului test COVID pozitiv înregistrat în CORONAFORMS. Dacă vorbim de vaccinare – valabilitatea este până în luna iunie 2022 pentru o persoană vaccinată cu schemă completă”, a explicat ministrul.

Modalitățile prin care se poate obține acest certificat variază în funcție de posibilitatea celui interesat de a avea sau nu acces la internet, varianta cea mai simplă fiind ca fiecare persoană să îşi descarce acest certificat de pe site-ul certificat-covid.gov.ro, pus la dispoziţie de STS.
În cazul in care nu avem acces la internet sau nu ne descurcăm singuri să-l descărcăm, putem solicita documentul şi la medicul de familie sau la direcţiile judeţene de sănătate publică.