Stiri din tulcea
Ordonanță de urgență cerută de Ministerul Familiei, după ce zeci de copii orfani și cu dizabilități din Ucraina au sosit în România prin Vama Isaccea și Portul Tulcea!
Ordonanță de urgență cerută de Ministerul Familiei, după ce zeci de copii orfani și cu dizabilități din Ucraina au sosit în România prin Vama Isaccea și Portul Tulcea!
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a făcut astăzi o conferință de presă în care a anunțat că în România au început să sosească tot mai mulți copii orfani și cu dizabilități, din centre sociale din Ucraina, relatează Agerpres.
Începând de aseară avem şi o altă categorie de copii, asupra căreia ne îndreptăm cu foarte multă atenţie şi preocupare şi anume: orfanii din Ucraina!
Aseară au ajuns 85 de copii orfani din Ucraina dintr-un grup cu care am fost sesizaţi de peste 800, aproape 1.000, care vor ajunge în ţara noastră în zilele următoare.
Aseară, practic, a venit primul grup pentru că ei trebuie să fie şi însoţiţi şi să ajungă în condiţii de siguranţă în ţara noastră
a declarat Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea. Aceasta a făcut referire la un grup de 85 de copii orfani împreună cu îngrijitorii lor din Ucraina, care au sosit în România aseară prin vama Isaccea.
Ce vreau să subliniez cu privire la primul grup mare de copii orfani care au pătruns aseară în ţara noastră. Am ţinut legătura permanent cu Ministerul de Interne, cu domnul ministru Bode, cu domnul doctor secretar de stat Raed Arafat, de asemenea, cu toate instituţiile competente pentru că Ministerul Familiei are în subordonare Autoritatea Naţională pentru Protecţia Dreptului Copilului şi este implicată direct ca şi structură centrală în primirea orfanilor.
De asemenea, transferul acestora nu oriunde, nu la orice locaţie, nu la un hotel, nu la o pensiune, nu la o persoană particulară, ci în centre de plasament. Noi ne dorim în case de tip familial pentru că atmosfera este mult mai plăcută sau la asistenţi la maternali, deoarece au nevoie de o îngrijire specială
a precizat ministrul Gabriela Firea. Apoi, aseară, în jur de ora 21.00 în Portul Tulcea a sosit încă un grup de 122 de copii orfani și cu dizabilități din Ucraina. Au fost aduși cu o cursă specială navală, pe brațul Chilia, direct de la Ismail, deși circulația navală a civilor a fost înterzisă pe acest tronson al Dunării, din cauza războiului.
Direcția de Asistență și Protecție Socială Tulcea nu i-a putut găzdui, întrucât nu are atâtea locuri disponibile. În ceea ce priveşte zonele unde aceştia au fost transferați, Gabriela Firea a menţionat Prahova, unde au ajuns 75 de persoane, dintre care 59 copii cu dizabilităţi, restul fiind personal însoţitor şi copii proprii. Totodată, către Braşov au plecat 31 de persoane.
Într-o casă de tip familial avem 15 copii găzduiţi, într-o altă casă 11, avem şi adulţii care îi însoţesc. Au venit şi 27 de elevi de la un liceu militar din Ucraina care se află la Tulcea, clasele a IX-a şi a XI-a.
De asemenea, odată cu ei au venit şi însoţitori, dar nu foarte mulţi. Avem şi copii cu dizabilităţi care au nevoie de un tratament special, de personal, de o anumită medicaţie şi ne ocupăm de toate aceste cazuri specifice
a precizat Firea. În opinia sa, dacă acest conflict va dura mai mult, numărul locurilor disponibile în acest moment în centrele DGASPC din țară se va epuiza rapid.
Din punctul meu de vedere, dacă acest conflict va dura mai mult, numărul locurilor pe care îl avem în acest moment disponibil se va epuiza, dar avem deja legătura cu asociaţii, organizaţii şi alte instituţii, inclusiv reprezentanţi ai mediului de afaceri sau cetăţeni care vor să sprijine direcţiile noastre judeţene de asistenţă socială şi să preia, dar într-un cadru organizat, şi cu personal din partea noastră, orfani din Ucraina.
a mai declarat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea.
De asemenea, autoritățile române lucrează la o ordonanţă de urgenţă care modifică alte legi în vigoare, dar care nu precizau expres un val mare de refugiaţi, mulţi dintre ei copii, corelându-se astfel legislaţia naţională cu cea europeană, a anunţat vineri ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea.
Împreună cu Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii lucrăm la un act normativ, mai concret, la o ordonanţă de urgenţă care modifică alte legi în vigoare, dar care nu precizau expres situaţia la care ne aflăm noi în prezent – şi anume un val mare de refugiaţi, mulţi dintre ei copii şi, practic, corelăm legislaţia naţională cu cea europeană.
Noi, de la Ministerul Familiei, am lucrat la acest text împreună cu Unicef care are experienţă largă în ceea ce priveşte refugiaţii minori şi, atunci, suntem convinşi că acest text va ajuta în această perioadă şi va clarifica atât colaborarea dintre instituţii cât şi ce anume se întâmplă cu orfanii care vin în ţara noastră, cu minorii care vin neînsoţiţi sau care vin cu însoţitori stabiliţi ad-hoc şi care, poate, pleacă fără ei şi aceşti copii rămân în ţara noastră, în grija statului român
a afirmat Gabriela Firea, în conferinţa de presă de la Palatul Victoria. Ea a precizat că această ordonanţă de urgenţă este deja pe circuitul de avizare şi Ministerul Educaţiei are o componentă cu privire la participare la cursuri, la educaţia acestor copii care rămân în ţara noastră.
Firea a subliniat totodată că astăzi în cadrul şedinţei convocate de prim-ministru s-a discutat o procedură concretă prin care costurile pe care le au cu refugiații autorităţile publice locale, asociaţiile şi organizaţiile, precum şi alte tipuri de instituţii, să fie decontate din bugetul naţional.
„Vreau sa transmit o rugăminte din partea noastră a Ministerului Familiei, a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului, dar a întregului Guvern. În primul rând, mulţumirile noastre autorităţilor locale care s-au mobilizat din prima clipă, şi cele de la graniţă, dar şi cele care sunt în alte judeţe dar au primit refugiaţi, atât prefecturi, consilii judeţene şi primării – şi să le asigurăm că eforturile nu vor fi lăsate doar pe umerii acestora.
Chiar astăzi, în cadrul şedinţei convocate de domnul prim-ministru s-a discutat o procedură concretă prin care costurile, care nu vor fi puţine – şi nu se vor finaliza în două-trei zile – pe care le au autorităţile locale, dar şi asociaţiile şi organizaţiile, precum şi alte tipuri de instituţii le fac în această perioadă să fie decontate atât din bugetul naţional, dar ne dorim foarte mult ca mecanismele europene să fie declanşate şi, de asemenea, să fie urgentate în perioada următoare, să nu existe sincope.
La un moment dat, numărul de refugiaţi va putea să devină foarte mare şi mai greu de gestionat, deoarece resursele autorităţilor locale sunt oricum limitate, mai ales după doi ani de pandemie, criză economică declanşată mai ales în ultima perioadă şi de criza facturilor la energie şi gaze naturale
a mai spus ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea.
Sursa: agerpres.ro