Stiri din tulcea

„Orașul vechi – reconectare cu tinerii” – un proiect în derulare la FJT Tulcea

5 aprilie 2024
„Orașul vechi – reconectare cu tinerii” – un proiect în derulare la FJT Tulcea

„Orașul vechi – reconectare cu tinerii” – un proiect în derulare la FJT Tulcea

Începând cu prima zi a lunii februarie 2024 și până în ultima zi a lunii ianuarie 2025, Fundația Județeană pentru Tineret Tulcea derulează proiectul „Orașul vechi – reconectare cu tinerii”, ce are ca scop crearea unei serii de evenimente culturale și artistice în zona cu imobile vechi a municipiului Tulcea, la care tinerii să aibă acces cu ușurință, după cum ne-a transmis printr-un comunicat, Carmen Simionescu, președinte FJT Tulcea.

Cu ajutorul acestor evenimente se dorește promovarea centrului vechi al orașului, numit așa datorită faptului că strada Progresului (fostă Sf. Nicolae) este încadrată de clădiri construite la început de sec. XX, a căror proprietari au istorii indisolubil legate de orașul Tulcea.

Evenimentele au rolul de a conecta tinerii cu comunitatea, cu istoria și arhitectura zonei, dar și de a promova conectarea intergenerațională a comunității, tinerii având ocazia de a se conecta cu propria identitate, dar și cu generațiile trecute, cu membri ai comunității care au povești de spus, cu istoria și tradițiile orașului Tulcea.

De asemenea, prin oglinda acestor evenimente se încearcă creșterea gradului de conștientizare asupra conservării zonei vechi a orașului ca o modalitate de păstrare și de transmitere către generațiile viitoare a istoriei locale.

Proiectul „Orașul vechi – reconectare cu tinerii” are finanțare de la Corpul European de Solidaritate prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale iar solicitarea a fost depusă de un grup de inițiativă format din 6 tineri tulceni, voluntari și participanți la activitățile FJT Tulcea (unii încă din anul 2018-2019).

Activitățile din cadrul proiectului se derulează pe parcursul a 12 luni.

În primele luni scopul este de însușire și cunoaștere a istoriei locale, a personalităților cu contribuție importantă în însăși existența orașului Tulcea.
Apoi, pentru că se dorește ca aceste istorii să ajungă la cât mai mulți, a fost conceput un eveniment public, de tip teatru de stradă, ce va avea loc pe 7 septembrie 2024 pe strada Progresului, adică în Centru Vechi.

Pentru ca evenimentul să aibă succes, și pregătirea lui trebuie să fie adecvată și pentru aceasta se vor derula sesiuni de prezentări și discuții pe teme istorice, pe baza poveștilor deja apărute în scris în diferite publicații. Apoi se vor organiza sesiuni de confecționat aranjamente pentru pavoazarea locației la eveniment.

Deoarece istoria orașului este indisolubil legată de coexistența etniilor, se vor perfecta parteneriate cu câteva etnii în vederea participării acestora la evenimentul public (gastronomic și artistic).

Ulterior evenimentului public, pe parcursul a 2 luni din anul școlar 2024-2025 se vor organiza întâlniri în centrul vechi cu grupuri de tineri/ elevi pentru a crește gradul de popularizare a istoriei locale.

Pentru aceasta se va realiza și o broșură cu informații despre această zonă a orașului și poveștile ei, broșură care va avea distribuție gratuită către tinerii participanți ( 200, estimativ ).

Până la data transmiterii acestui comunicat au avut loc lansarea proiectului, contactarea etniilor și sesiuni de informare asupra istoriei cu tinerii din grupul de inițiativă și voluntari în proiect.

(surse info, foto : comunicat de presă FJT Tulcea, fb fundatiatineret.tulcea)