Oficiali tulceni prezenți la ceremonialul dedicat Zilei Revoluției Române

22 decembrie 2022 | Cultura
Oficiali tulceni prezenți la ceremonialul dedicat Zilei Revoluției Române

Oficiali tulceni prezenți la ceremonialul dedicat Zilei Revoluției Române

Azi, la Tulcea, la fel ca în toată țara, a avut loc ceremonialul militar și religios dedicat Zilei Revoluției Române și a Libertății.

CJ Tl oficiali Ceremonial 22 dec

 

La evenimentul ce a avut loc la Monumentul Eroilor Revoluției din municipiu au participat oficiali locali, printre care : vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Victor Tarhon, administratorul public al județului, Dumitru Mergeani, secretarul general al județului, Marius Cristi Mihai dar și arhitectul șef al județului, Cristian Ionescu Preotu, precum și un sobor de preoți din cadrul Episcopiei Tulcii, conform unui comunicat de presă emis de Consiliul Județean Tulcea, primit la redacție.

Programul manifestării a cuprins prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului de Stat și oficierea unui serviciu religios.

După slujba de pomenire a eroilor Revoluției din anul 1989, reprezentanții autorităților locale au rostit alocuțiuni prin care și-au exprimat respectul pentru cei care, în urmă cu 33 de ani, au ieșit în stradă pentru a construi statul democratic România și a semna, astfel, certificatul de libertate al tuturor românilor.

Ceremonia a fost încununată de depunerea de coroane de către reprezentanții instituțiilor publice, militarizate, respectiv ai partidelor politice.

Din partea municipalității, la eveniment a fost prezent și George Șinghi, viceprimar al orașului Tulcea:Primar Tl vice la ceremonial 22 dec 22

Primar Tl vice la ceremonial 22 dec 22 2

„În urmă cu exact 33 de ani, Piața Universității din București începea să respire aerul libertății. Trecuse, însă, o noapte în care o mână de eroi a înfruntat, cu prețul vieții, gloanțele și tancurile unui regim dictatorial.
Scânteia Revoluției, aprinsă la Timișoara, a cuprins mii, apoi zeci și sute de mii de alți români, ajungând până la Tulcea.
Totodată, trebuie să reamintim curajul teribil, de neînchipuit în zilele noastre, al acelor români care au înfruntat regimul comunist de-a lungul timpului, sfârșind în temnițe, inclusiv pe meleagurile noastre.

Revoluția din 1989 rămâne un act de eroism al poporului român, ce a atras atenția întregului mapamond. Este un moment-cheie al istoriei unui popor, vremelnic îngenunchiat de frică și teroare, privat de drepturi și libertăți cetățenești, marcat de lipsuri materiale și umilințe.

Avem datoria de a comemora acest moment în fiecare an, însă, totodată, avem obligația morală de a crea premizele, prin stabilirea adevărului juridic și istoric, pentru ca Revoluția din 1989 să își capete statutul firesc, de element definitoriu pentru identitatea poporului român.

În ceea ce îi privește pe cei mai tineri dintre noi, cel mai semnificativ semn de respect față de eroii care și-au pierdut viața, este respectul nostru pentru noțiunea de libertate.
Democrația și libertatea se câștigă în fiecare zi, iar faptul că astăzi împărtășim valori europene se datorează celor care şi-au dat viaţa atunci.

Trebuie să le mulţumim şi să îi preţuim pe toţi cei care au avut curajul să iasă în stradă şi să lupte pentru libertate. Pe toţi cei care s-au jertfit, Dumnezeu să-i odihnească în pace!”,

a declarat George Șinghi, Viceprimar al Municipiului Tulcea.

În urmă cu 33 de ani, Piața Universității din capitală era plină de oameni iar forțele armate (unități ale armatei, miliției și securității) au început să fraternizeze cu demonstranții, potrivit ro.wikipedia.org.

Wikipedia Rev din 89

În data de 22 decembrie 1989 Elena și Nicolae Ceaușescu fugeau cu elicopterul din București și în capitală și mai apoi în toată țara se instalează o stare de euforie urmată de un haos general.

La Televiziunea Română, ocupată de revoluționari, se anunța fuga dictatorului și se rostea celebra frază : „Fraților, am învins!”

(surse info și foto : comunicat de presă C.J. Tulcea, fb george.singhi, ro.wikipedia.org)

Alte Articole

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT
 Tulcea Film Society : tinerii din Sulina sunt invitați la un atelier de specialitate

 Tulcea Film Society : tinerii din Sulina sunt invitați la un atelier de specialitate

7 iunie 2024

Tinerii din Sulina, care au vârsta cuprinsă între 14 şi 20 de ani, sunt invitați să se înscrie la masterclass-ul „Aparatul de filmat și exerciții de imagine” susținut de regizorul…

CISTESTE MAI MULT