Stiri din tulcea

Oficial! Este anchetă în Deltă, din cauza somnului african!

15 iulie 2021
Oficial! Este anchetă în Deltă, din cauza somnului african!

Oficial! Este anchetă în Deltă, din cauza somnului african!

ARBDD Tulcea transmite pe pagina sa de socializare că împreună cu Comisariatul Gărzii de Mediu al rezervației efectuează cercetări pentru identificarea sursei de proveniență a speciei non-native, somnul african, prin controale la cherhanale și discuții cu pescarii!

Exemplare de somn african au fost capturate, în ultimele două săptămâni, în plasele pescărești, vintire și taliene pe o rază de 5 km în jurul localității Crișan, respectiv pe Dunărea Veche, lacul Obretinciuc, chiar și pe Dunăre, dar nu și în alte zone din rezervație, precizează ARBDD Tulcea!

Neoficial, agresivul pește ar fi fost scăpat din cuștile unui complex turistic din Deltă! Somnul african era ținut în Dunăre, în cuști speciale, pentru a fi menținut proaspăt pentru turiști!

ARBDD Tulcea oferă câteva date științifice despre această specie:

„Specia Clarias gariepinus Burchell, 1822 este o specie de somn din familia Clariidae, originară din Africa de Nord, denumită generic ”somnul african”. Această specie a fost introdusă prima oară în Europa, în Cipru, iar ulterior și în Cehia, Slovacia, Olanda în 1991 și Polonia 2001. Somnul african are o distribuție pan-africană, dar se regăsește și în zone din Asia Mică și partea sudică a Turciei, America de Nord precum și în multe țări din Europa. În Romania specia a fost introdusă exclusiv sub forma de puiet, mai ales în vestul țării, fiind crescută în scop comercial, pentru consum mai ales, ulterior și pentru agrement în unele lacuri pentru pescuit. Somnul african cu dinți ascuțiți, are capul turtit, mai mic ca al somnului european Silurus Glanis. Nu are solzi si culoarea pielii depinde mult de habitatul în care trăiește. Acesta poate fi, culoare închisă (spre maro, maro-cenușiu închis), deschisă (maro deschis, maro-gălbui sau cenușiu deschis).”

Somnul african prezent în deltă mănâncă tot ce prinde:

„Este un răpitor vorace având un spectru trofic larg: insecte, larvele acestora, viermi, gastropode, crustacee, larve și puiet de pește, plante acvatice și resturi, dar au fost observate și semințe terestre și fructe de pădure, chiar și păsări și mamifere mici, etc.”

ARBDD Tulcea precizează, însă, că somnul african ar putea muri de la sine odată cu venirea iernii, pentru că nu rezistă la temperaturi scăzute:

„Somnul african are un potențial competitiv la hrană pentru somnul autohton, comportamentul și spectrul de hrănire fiind identice. Specia are o toleranță de temperatură între 8 și 35⁰ Celsius. Astfel, pragul de toleranță la o temperatură a apei mai scăzută de 8⁰C, cum sunt iernile de la noi și fenomenul de îngheț al apei, pot fi factori limitativi pentru invazia, distribuția și stabilirea unor poluații de somn african în Delta Dunării, dar și în România. Există o lipsă acută de cercetări privind impactul, multe din cunoștințele despre această specie, sunt deduse din observațiile de teren și laborator, dar nu au fost demonstrate la nivel de populație sau comunitate. Astfel de studii sunt urgent necesare pentru a înțelege mai bine consecințele invaziilor pentru a dezvolta strategii adecvate pentru a atenua impactul și răspândirea speciei.”

Cât despre eradicarea sa, autoritățile tulcene nu pot lua măsuri imediate, deoarece sunt mult prea costisitoare:

„Eradicarea unei specii non-native și mai ales a celor invazive s-a dovedit a fi costisitoare și cu mari incertitudini asupra îndepărtării din noul habitat, în consecință este dificil de avansa efective de îndepărtare a somnului african, despre care nu sunt cunoștințe asupra biologiei a potențialului invaziv în regiunea Rezervației Biosferei Delta Dunării.”, se precizează în comunicatul ARBDD Tulcea.

Ca o primă măsură recomandată, atât localnicii pescari din deltă, cât și pescarii sportivi sunt sfătuiți să rețină exemplarele de somn african!

„Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a solicitat puncte de vedere celor două institute de specialitate, respectiv Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură – Galați și Institutului Național de Cercetare Dezvoltare ”Delta Dunării” – Tulcea, care recomandă reținerea exemplarelor de specie de somn african capturate inclusiv de către pescarii recreativ-sportivi!”, mai precizează instituția pe pagina sa de socializare!