Stiri din tulcea
Oficial: Din februarie 2022, toate tipurile de tichete acordate salariaților se vor emite doar pe card
Oficial: Din februarie 2022, toate tipurile de tichete acordate salariaților se vor emite doar pe card
Tichetele de masă, de creșă, culturale, cadou și voucherele de vacanță, care pot fi acordate salariaților de către angajatori, se vor emite, din 1 februarie 2022, doar în format electronic. Astfel, tichetele nu vor mai putea fi emise în format tipărit, dar cele emise până la 31 ianuarie 2022 vor rămâne valabile până la expirare. Măsurile sunt cuprinse într-o ordonanță oficializată sâmbătă.
OUG 130/2021, care a apărut sâmbătă în Monitorul Oficial, prevede eliminarea biletelor de valoare emise în format tipărit. Concret, asta înseamnă că tichetele vor putea fi emise numai pe suport electronic, adică pe carduri speciale.
Tichetele de masă, de creșă, culturale, cadou și voucherele de vacanță mai pot fi emise, în format tipărit, până la 31 ianuarie 2022. Acestea vor rămâne valabile până la expirarea valabilității lor sau până sunt folosite efectiv, dacă acest lucru se întâmplă înainte de expirare. Apoi, din 1 februarie 2022 se mai pot emite bilete de valoare numai pe card, în format electronic.
O altă modificare importantă vizează acordarea tichetelor cadou către alți salariați decât cei proprii. Mai exact, angajatorii pot da tichete cadou doar salariaților lor, începând din 18 decembrie 2021.
Până acum, Legea biletelor de valoare prevedea că, pe lângă angajați, tichetele cadou pot fi acordate și “altor categorii de beneficiari, pentru campaniile de marketing, studiul pieței, promvoarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă și publicitate”. Însă această posibilitate a fost eliminată, iar firmele care vor proceda contrar vor putea fi sancționate, începând din 28 decembrie 2021, cu 14 puncte-amendă.
Un punct-amendă este echivalentul unui salariu minim brut pe țară în vigoare, astfel că amenda va fi, în perioada 28 – 31 decembrie 2021, de 32.200 de lei (2.300 x 14). Începând cu 1 ianuarie 2022, amenda va crește la 35.700 de lei (2.550 x 14).
Modificarea apare ca urmare a faptului că, „în practică, s-a constatat că, anumite companii, pe lanțul producție-distribuție, utilizează acest tip de beneficiu pentru bonusarea angajaților firmelor colaboratoare, respectiv agenților de vânzări, pentru îndeplinirea anumitor obiective”, conform notei de fundamentare ce a însoțit OUG 130/2021 în forma sa de proiect. Din cauza tratamentului fiscal neclar, s-a ajuns la tot felul de situații problematice în urma controalelor fiscale, motiv pentru care Guvernul preferă să elimine posibilitatea de a acorda tichetele cadou altor salariați decât cei proprii.
Sursa:avocatnet.ro