O specie de plantă din Delta Dunării, unică în lume, este în pericol

20 martie 2023 | Turism
O specie de plantă din Delta Dunării, unică în lume, este în pericol

O specie de plantă din Delta Dunării, unică în lume, este în pericol

Specialiștii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” (INCDDD) au publicat un material intitulat „Soarta tristă și incertă a speciilor de plante de interes comunitar din RBDD / ROSCI0065 Delta Dunării”, din care reiese că pentru salvarea acestor plante se impun urgent transplantări respectiv măsuri sporite de supraveghere.

Este vorba de 5 specii de interes comunitar aflate în Fișa Standard Natura 2000 (pentru ROSCI0065 Delta Dunării), printre care se află și Centaurea pontica Prodan & Nyár (vinețele), o specie endemică pentru România, ce se regăsește pe Terra numai în Delta Dunării.

Această plantă a fost identificată doar la Sulina, nu a mai fost regăsită în zone sălbatice din cauza modificării habitatelor specifice și este în declin. Cauzele sunt erbicidarea vegetației din vecinătatea trotuarelor și aruncarea molozului.

Celelalte 4 specii de interes comunitar ce au nevoie de măsuri speciale pentru a fi salvate sunt :
Marsilea quadrifolia L. (Trifoiaș cu patru foi) cu mai multe populații mici, în zone naturale ori antropice.
La Mila 28, în zona Rusca, zona de unde s-a transplantat în mai multe locații, ca urmare a erbicidării din avion, populația nu a mai fost regăsită.
La Sf. Gheorghe s-a construit un drum exact peste zona de maximă abundență, actualmente regăsindu-se un număr mult mai mic de exemplare.
La Vai de Ei, Mila 26, papura a acoperit o mare parte din zona unde se regăsea specia.
La Sulina de asemenea, în zona de prezență a speciei, s-au amenajat diferite construcții temporare distrugând astfel 40% din suprafață.
Aldrovanda vesiculosa L. (otrățelul). Specie acvatică, carnivoră. Specia a fost găsită anterior în foarte multe zone din deltă dar ca urmare a secetei, desecărilor și poluării a intrat într-un declin major.
În urmă cu un deceniu se mai cunoștea doar o singură locație, o amenajare piscicolă care în scurt timp a fost transformată în amenajare agricolă.
O lungă perioada de timp nu a mai fost regăsită până recent când a fost identificată într-o altă amenajare piscicolă respectiv o altă locație potențială.
În zonele naturale se fac eforturi pentru identificarea acestei specii, șansele sunt foarte scăzute. În prezent specialiștilor nu le este permisă investigarea amenajărilor și zonelor concesionate.

Pontechium maculatum (L.) Böhle & Hilger / Echium russicum (Capul sarpelui) – doar in zona stâncoasă din vestul L. Razim.
Ca urmare a colectărilor (floarea este foarte frumoasă) si a eroziunii cauzate de pasunat specia nu se mai regăsește în RBDD.
Certitudinea prezenței acestei specii a fost confirmată ultima dată în anii 90.

Șansele de identificare a speciei în RBDD sunt foarte reduse, habitatele potențiale sunt modificate reducând astfel și șansele de transplantare / reintroducere a speciei.

Centaurea jankae D. Brândză (dioc, pesma lui Janka). – endemică pentru Romania și Bulgaria, cu o singură populație, destul de mică prezentă pe teritoriul RBDD.
Mai există alte două populații pe teritoriul României, în Dobrogea partea continentală.
Deși se află într-o zonă strict protejată, plantele sunt afectate de eroziune (specia a rămas doar în zonele de abrupt, greu accesibile turiștilor). Mai mult, chiar în apropierea micii populații de Centaurea jankae, turiștii fac focuri în vetre (deja sunt cel puțin 5 vetre), existând un pericol potențial ca plantele să fie afectate.

INCDDD plante Natura 2000 in pericol

(sursă info și foto : fb NCDDD)

Alte Articole

Mirifica Delta Dunarii

Mirifica Delta Dunarii

30 mai 2024

Cu siguranta Delta Dunarii este un loc la care te-ai gandit sa ajungi cel putin o data in viata si sa te bucuri de liniste si relaxare in locuri unice…

CISTESTE MAI MULT
Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23 și-a deschis porțile

Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23 și-a deschis porțile

24 mai 2024

  Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, aflat la Mila 23, locul de naștere al marelui nostru campion la canoe (perioada 1967 – 1984), este deschis pentru public,…

CISTESTE MAI MULT