O operatie în premieră la Spitalul Județean de Urgență din municipiu a salvat un pacient de la amputarea totală a piciorului

24 august 2022 | Sanatate
O operatie în premieră la Spitalul Județean de Urgență din municipiu a salvat un pacient de la amputarea totală a piciorului

O operatie în premieră la Spitalul Județean de Urgență din municipiu a salvat un pacient de la amputarea totală a piciorului

 

Un bărbat în vârstă de 62 de ani, cu boală arterială periferică și indicație de amputație a piciorului drept a fost tratat minim invaziv în centrul de cardiologie intervențională ARES din Spitalul Județean de Urgență Tulcea prin realizarea, în premieră pentru acest centru, a unei proceduri de angioplastie periferică, potrivit informațiilor publicate de Consiliul Județean Tulcea

Acesta este unul dintre rezultatele obținute în urma colaborării dintre Spitalul Județean de Urgență Tulcea și Grupul ARES, lider în cardiologia privată din România.

Pacientul în vârstă de 62 de ani s-a adresat echipei medicale din Spitalul Județean Tulcea pentru că avea dureri la nivelul piciorului drept chiar și în repaus, fără să depună vreun efort.

Bărbatul avea indicație de amputație, însă datorită colaborării strânse dintre medicul chirurg și medicul cardiolog intervenționist, echipa medicală a decis abordarea intervențională a tratamentului.

Dr. Leonard Licheardopol a efectuat o arteriografie la nivelul membrului afectat și a constatat că leziunile descoperite la acest nivel pot fi tratate intervențional prin angioplastie cu balon.

Pacientul se simte bine și va urma un program de recuperare conform recomandărilor medicale ale doctorilor.

Boala arterială periferică, pe scurt

Una dintre afecțiunile frecvente care afectează picioarele și, mai rar, brațele, poartă denumirea de boală arterială periferică. Cauza principală a acestei afecțiuni este ateroscleroza, mai exact, depunerea depozitelor de grăsime la nivelul pereților vaselor de sânge. În timp, fără tratament și fără schimbarea stilului de viață, această boală conduce la îngustarea arterelor respective și îngreunează fluxul de sânge. Netratate, leziunile avansează și ajung să producă modificări importante care pot cauza, în cele din urmă, amputația membrelor afectate.

*

CJ Tl premiera centrul ARES
De la începutul anului, la centrul ARES din Tulcea au fost tratați cu succes peste 250 de pacienți cu patologii cardiovasculare diverse.

Este important de știut că pacienții tulceni care se prezintă la Spitalul Județean Tulcea sunt tratați gratuit la ARES.

Centrul este aprovizionat în permanență cu materiale și dispozitive medicale de cea mai bună calitate. Pentru procedurile de revascularizare sunt folosite catetere și stenturi farmacologic active, de ultimă generație, la fel ca în orice clinică privată sau universitară din țară sau din străinătate.

Pacienții tulceni au acces astfel la tratamente și dispozitive inovatoare, chiar la ei acasă. Tehnologia de care dispune centrul de angiografie permite realizarea unor proceduri cu nivel mare de precizie și siguranță pentru pacient, cu expunere limitată la raze X și o cantitate mai mică de substanță de contrast pe bază de iod.

Angiograful din Spitalul Județean de Urgență Tulcea a fost achiziționat în anul 2015 de Consiliul Județean Tulcea, cu sprijinul Ministerului Sănătății și este operat, în cadrul unui parteneriat public – privat de ARES, lider în cardiologia intervențională din România.

ARES este prezent în București, Cluj-Napoca, Pitești și Constanța. La Constanța, laboratorul de angiografie ARES din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sfântul Andrei este singurul centru pentru tratarea infarctului miocardic acut din județ. În fiecare an, aici sunt salvați peste 1000 de pacienți cu infarct.

Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 10 ani de activitate, la ARES au avut loc 15 premiere naționale și internaționale.

(sursă info și foto : fb ConsiliulJudeteanTulcea)

Alte Articole

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

18 iunie 2024

  Localitatea tulceană Sfântu Gheorghe este locul în care s-a dat startul proiectului "Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării", implementat de Crucea Roșie Tulcea, Sfântu Gheorghe…

CISTESTE MAI MULT
Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

14 iunie 2024

  În fiecare an, pe 14 iunie, la nivel global este celebrată „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” (World Blood Donor Day), scopul fiind de a mulțumi donatorilor voluntari de…

CISTESTE MAI MULT