O nouă vizită regală în Jurilovca, la distanță de 24 de ani

7 aprilie 2023 | Politica
O nouă vizită regală în Jurilovca, la distanță de 24 de ani

O nouă vizită regală în Jurilovca, la distanță de 24 de ani

Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală, Principesa Sofia au fost ieri în comuna Jurilovca, una dintre localitățile etalon ale județului Tulcea, fiind fascinate de tradițiile locale, potrivit unui comunicat de presă remis redactiei de Primăria Jurilovca.

Vizita în localitatea de la malul lacului Razelm nu e deloc întâmplătoare, deoarece regele Carol I al României a fost una dintre personalitățile care, alături de cunoscutul om de știință Grigore Antipa, a contribuit decisiv la rezolvarea unei mari probleme a comunității pescarilor din Jurilovca: transformarea unei râpe abrupte dintre sat și cherhanale într-o rampă pentru transportul peștelui cu căruțele.

O fotografie din luna mai 1914 stă mărturie a istoricului moment în care Regele Carol I, Prințul Moștenitor Ferdinand și savantul Grigore Antipa discutau despre viitoarea rampă cu Feodor Malâi, primarul din Jurilovca, chiar pe malul lacului.

85 de ani mai târziu, legătura specială a familiei regale cu Dobrogea s-a materializat într-o altă vizită regală, când Regele Mihai al României și Regina Ana au vizitat Jurilovca în 1999 iar după alți 24 de ani, două dintre fiicele regelui Mihai au urmat tradiția familiei și s-au aflat în mijlocul comunității din Jurilovca.

Vizita Majestății Sale Margareta și a Alteței Sale Sofia a debutat cu primirea oficială desfășurată la Școala Gimnazială din localitate, recent reabilitată și dotată la cele mai moderne standarde.

Reprezentantele familiei regale au fost întâmpinate de primarul din Jurilovca, Eugen Ion, de marele campion olimpic Vasile Dîba, sportivul cu al cărui nume a fost „botezată” sala de sport din localitate și de doamna Sofica Belu, directoarea școlii gimnaziale din Jurilovca.

Vizita a continuat cu o incursiune în lumea culegătorilor de stuf și cu un popas pe platoul de lângă Capul Doloșman, unde se află străvechea cetate Argamum. Acolo, profesorul de istorie Paul Condrat, ghid pentru familia regală în această vizită, a făcut o scurtă prezentare a zonei și a așezării.

Au urmat căteva opriri la cinci dintre casele tradiționale ale comunei, refăcute cu grijă și atenție la detalii de oameni deosebiți ai comunității, unde familia regală a făcut cunoștință cu proprietarii.

Profesorul de filosofie Ștefan Constantin este un târgoviștean stabilit de peste 10 ani în Jurilovca și a devenit unul dintre cei mai pasionați și pregătiți ghizi turistici ai zonei, pe apă și pe uscat.

Laurențiu Ivanof, medic basarabean, stabilit în Babadag, s-a îndrăgostit de Jurilovca unde, din pasiune pentru istorie și tradiție, a refăcut de la zero o casă lipovenească.

Un popas a fost chiar la frumoasa gospodărie a lui Paul Condrat, unul dintre cei mai buni cunoscători ai istoriei, tradiției și obiceiurilor rușilor lipoveni.

Și, nu în ultimul rând, Majestatea Sa și Altețea Sa au vizitat gospodăria lui Silviu Tichieru, localnic, unde au avut ocazia să întâlnească renumiți meșteșugari ai zonei: pe Alexandru Feodot, marangoz, pe Dobrin Tănase, unul dintre cei mai talentați meșteri care lucrează acoperișuri de stuf, pe Tolic Curuzan din comuna Sarichioi, un adevărat artist al tâmplăriei tradiționale și a florăriei tradiționale de lemn.

Vizita Fam regala la Jurilovca 6 04 23 tamplarie flori

Nu au fost uitate nici meșteșugurile precum împletirea plaselor de pescuit – Adrian Pestrițu, pois-ul, accesoriu tradițional lipovenesc realizat de Anfisa Ivanovici sau costumele dobrogene create de doamna Paraschiva Constantin, din Vișina.
Valentina Grigore, meșter popular local, le-a dăruit Majestății Sale și Alteței Sale câte o șalika lipovenească.

Vizita Fam regala la Jurilovca 6 04 23 pescuit

Ansamblul Juraveli, păstrător și promotor al vechilor cântece lipovenești a marcat finalul părții oficiale a vizitei de lucru a Majestății Sale.

Majestatea Sa Margareta și Altețea sa Regală Sofia au ales să ia o masă tradițională, alături de primarul localității, în casa familiei Sterea – o locuință construită recent, dar după modelul caselor tradiționale și folosind integral materiale naturale, de la piatra dobrogeană pentru fundație, până la chirpici și stuf.

Scopul vizitei regale în comuna Jurilovca a fost o mai bună cunoaștere a comunității în vederea identificării unor proiecte care să-i sprijine pe meșteșugarii locali în a păstra și promova frumoasele tradiții lipovenești și dobrogene.

(surse info, foto : comunicat de presă Primăria Jurilovca, arhiva Radio Delta)

Alte Articole

Prezența la vot în județul Tulcea – sub media națională

Prezența la vot în județul Tulcea – sub media națională

10 iunie 2024

  La alegerile locale ce au avut loc ieri, 9 iunie, au participat 9.445.771 de alegători la nivel național, dintre care 94.638 în județul Tulcea, cu o prezența de 51,00…

CISTESTE MAI MULT
A început Campania Electorală

A început Campania Electorală

10 mai 2024

Potrivit calendarului de organizare şi desfăşurare a alegerilor din 9 iunie 2024, campania electorală se desfășoară în perioada 10 mai - 8 iunie 2024 ( ora 7.00.). La nivel local,…

CISTESTE MAI MULT