Stiri din tulcea

O noua expoziție la Tulcea în această lună – „Fabrica de gravură Ion Tițoiu”

1 august 2023
O noua expoziție la Tulcea în această lună – „Fabrica de gravură Ion Tițoiu”

O noua expoziție la Tulcea în această lună – „Fabrica de gravură Ion Tițoiu”

Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-dobrogean din cadrul Institutului de Cercetări Eco-muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea anunță desfășurarea la Muzeul de artă Tulcea a expoziției-atelier intitulată „Fabrica de gravură Ion Tițoiu”.

Ion Tițoiu (născut în jud. Constanța, pe 21 august 1949) este întemeietorul primei școli de gravură din Dobrogea (21 august 1978) iar deschiderea oficială a expoziției va avea loc vineri, 4 august, începând cu ora 13:00, la parterul Muzeului de artă Tulcea, din str. Grigore Antipa nr. 2., conform comunicatului de presă ICEM Tulcea, primit la redacție.

Cuprinzând un spațiu amenajat similar unui atelier de gravură, cu două prese și plăci de gravură realizate de către artistul Ion Tițoiu pe parcursul carierei sale, evenimentul va include și debutul editorial al curatoarei expoziției, artista Iulia Mihalcea, care își va lansa volumul „Bric à brac”.

Invitați de onoare ai maestrului sunt artiștii Nicolae Alexi, Marieta Besu și Aurel Bulacu, alături de criticul de artă Ana Amelia Mădălina Dincă.
De asemenea, va fi prezent pentru o vizită de lucru și maestrul grafician Leonte Năstase.

Alături de alți invitați surpriză, artști și critici de artă, evenimentul promite a fi unul de înaltă ținută.

*

Ion Tițoiu a debutat în anul 1972 la Galeria „Dalles” din București. În 1978 a absolvit Institutul de Artă „N. Grigorescu” din București, unde i-a avut profesori pe Eugen Popa și Gheorghe Ivancenco. În 1980 devine membru al UAP România, Filiala Constanța iar în 1992 membru al Asociației Internaționale de Arte Plastice (AAIAP) – UNESCO, Paris.

În anul 2001 avea să devină cetățean de onoare al orașului Techirghiol iar în 2009 al municipiului Constanța. Cariera sa, desfășurată pe parcursul mai multor decenii, a fost marcată de numeroase expoziții personale și colective, atât în țară cât și în străinătate.

Expoziția „Fabrica de gravură Ion Tițoiu” va putea fi vizitată la Tulcea până la finalul lunii august, de marți până duminică, între orele 9:00-17:00 (ultima intrare la 16:30).

(sursă info și foto : comunicat de presă ICEM Tulcea)