Stiri din tulcea

O nouă ediție „Balul Zâmbetelor Albastre”, sâmbătă, la Casa Avramide

2 aprilie 2024
O nouă ediție „Balul Zâmbetelor Albastre”, sâmbătă, la Casa Avramide

O nouă ediție „Balul Zâmbetelor Albastre”, sâmbătă, la Casa Avramide

Azi, de ZIUA MONDIALĂ A CONȘTIENTIZĂRII AUTISMULUI, peste 100 de ONG-uri lansează campania „Nu sunt INVIZIBIL! Ascultă-mă.Înțelege-mă.Sprijină-mă.”, prin care se urmărește creșterea gradului de conștientizare asupra barierelor și a discriminării cu care se confruntă persoanele cu autism, nevoile lor fiind adesea neadresate în foarte multe aspecte ale vieții de zi cu zi.

Pe de o parte, ne propunem să sensibilizăm autoritățile și opinia publică cu privire la luptele, eforturile și barierele întâmpinate pe parcursul vieții, iar pe de altă parte, dorim să scoatem în evidență punctele forte ale persoanelor cu autism, care rămân adesea invizibile pentru cea mai mare parte a societății, în lipsa unor măsuri care să faciliteze incluziunea reală,
scrie în comunicatul transmis redacției de președintele Asociației Psihologilor Antreprenori Tulcea (APAT), psiholog.Silvia Miloș.

În acest context, la nivel local, asociația tulceană organizează cea de-a II-a ediție a evenimentului „BALUL ZÂMBETELOR ALBASTRE – Susținem, Unim, Integrăm,Trăim Autismul”, ce va avea loc sâmbătă, 6 aprilie 2024, de la ora 10.00, la CASA AVRAMIDE..

Parteneri : Asociația Aripi albastre Măcin și Școala GimnazialăSpecială nr. 14 Tulcea.

În cadrul evenimentului, ce este organizat cu sprijinul Institutului de Cercetări Eco Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, se vor derula ATELIERE DE CREAȚIE și o EXPOZIȚIE CU DONAȚIE – „Copilul din spatele autismului”.

În 2007, Comitetul General al Națiunilor Unite a declarat data de 2 aprilie – Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, recunoscută ca ziua oficială pentru atragerea atenției asupra nevoilor urgente ale persoanelor cu autism din întreaga lume.

Cu prilejul acestei zile, la inițiativa Autism Europe, Asociația Autism Transilvania (AAT), alături de Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (FEDRA) și RO-TSA (Rețeaua Organizațiilor în Autism), desfășoară campania „Nu sunt INVIZIBIL! Ascultă-mă.Înțelege-mă.Sprijină-mă.”.

Peste 40.000 de persoane și familiile lor trăiesc cu autismul în România și 7 milioane în Europa.
1 din 4 copii cu autism nu merge la școală.
În Europa, mai puțin de 10% dintre persoanele cu autism au un loc de muncă.
Persoanele cu autism mor în medie cu 16 ani mai devreme pentru că nu au acces la îngrijire medicală adaptată.
Copiii și adulții cu autism de oriunde au nevoie de drepturi, șanse egale și sprijinul comunității.

Noi ne dorim ca persoanele cu tulburare din spectrul autist să fie în mod real integrate în societate, fiind important să înlăturăm împreună stigma, să construim o înțelegere reală în societate pentru a promova incluziunea și participarea deplină a persoanelor cu autism!

La nivel național, la inițiativa Autism Europe, rețelele și membrii federațiior naționale care oferă servicii persoanelor cu autism (RO-TSA, Federația Pentru Drepturi și Resurse Pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (F.E.D.R.A.), Federația Organizațiilor de Părinți Care Au Copii cu Dizabilități/Părinți în Acțiune și Fundația Star of Hope România) vor lansa “Angajamentul pentru Autism” – un document de poziție (angajament) pe care decidenții politici, candidații la alegerile din România, precum și candidații la Parlamentul European, sunt invitați să-l semneze, în premieră, în cadrul unei conferințe de presă.

(surse info, foto : comunicat de presă APAT , fb psihologmilos)