Stiri din tulcea
O nouă ediție a programului Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura – au început înscrierile
O nouă ediție a programului Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura – au început înscrierile
Până pe data de 20 octombrie 2023, profesorii pot înscrie școlile, grădinițele și palatele copiilor în programul de educație pentru natură „Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura” derulat de Societatea Ornitologică Română (SOR).
Prin acest proiect, organizaţia pentru protecţia mediului înconjurător își propune să inspire generațiile viitoare „să trateze natura mai bine decât o facem noi”.
Pentru a se înscrie în program, profesorii trebuie doar să completeze formularul online.
Înscrierea și participarea sunt gratuite, la fel și accesul la materialele educative, plus accesul într-o comunitate online inspirațională, după cum scrie pe sor.ro.
Proiectul Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura este conceput în așa fel încât orice cadru didactic, indiferent de specializare, să poată participa împreună cu elevii la program. Profesorii au la dispoziție Ghidul activităților, care cuprinde toate informațiile importante pentru derularea corectă a acestora, iar Regulamentul și Formularele de înscriere pot fi găsite pe site-ul SOR.
Activitățile proiectului se derulează pe durata întregului an școlar, iar la final profesorii raportează acțiunile realizate prin completarea unui formular specific.
Programul propune activități simple în aer liber prin care copiii pot contribui la sprijinirea naturii urbane: amplasarea unui cuib artificial pentru păsări, amenajarea unor refugii pentru șopârle și arici, hrănirea păsărilor în timpul iernii, amplasarea siluetelor de păsări sau diferite forme pe geamuri pentru a le face vizibile pentru zburătoare, realizarea unui hotel de insecte, colectarea selectivă a deșeurilor etc.
Proiectul include și activități derulate în sălile de clase precum: concursuri de desenat păsări, participarea la Olimpiada Speciilor, concurs online de recunoaștere a speciilor, care s-a dovedit a fi la edițiile precedente una dintre activitățile foarte apreciate de copii.
Instituțiile de învățământ care derulează corect minimum cinci activități din lista propusă sunt premiate cu plăcuța programului.
După 5 ani consecutivi de participare și raportări corecte, școlile primesc un panou cu cele mai întâlnite specii de păsări, insecte, mamifere, amfibieni și reptile din localități și metode prin care le pot ajuta.
În cel de-al VII – lea an, peste 70.000 de copii au devenit prietenoși cu natura, am implicat în activități peste 3.100 de cadre didactice și peste 800 de instituții de învățământ: școli, grădinițe și palate ale copiilor.
(surse info, foto : sor.ro, fb SOR.BirdLifeRomania)