O nouă ediție a evenimentului „Alături de tine pentru alegerea meseriei”, la Tulcea

8 martie 2024 | Educatie
O nouă ediție a evenimentului „Alături de tine pentru alegerea meseriei”, la Tulcea

O nouă ediție a evenimentului „Alături de tine pentru alegerea meseriei”, la Tulcea

Pentru a marca Ziua Naţională a Meseriilor, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea a desfășurat ieri, 7 martie, la Sala de ședințe „Mihail Kogălniceanu” din municipiul Tulcea, a treia ediție a acțiunii intitulate „Alături de tine pentru alegerea meseriei”.

Activitatea are ca scop informarea elevilor din clasa a VIII-a și a părinților acestora cu privire la cele mai relevante meserii ce se pot dobândi prin învățământul profesional și tehnic organizat în județul nostru, precum și cu oportunitățile de formare în acest scop, cuprinse în oferta de școlarizare pentru anul școlar 2024-2025, potrivit informațiilor publicate de ISJ Tulcea.

În cadrul evenimentului, reprezentanți ai mediului economic local, care activează în diverse domenii de activitate – VARD SHIPYARDS ROMÂNIA, COMPLEX DELTA, LIDAS, CRĂCIUN MINION – au evidențiat contribuția pe care o au în formarea elevilor ca buni meseriași, dar și deschiderea privind angajarea viitorilor absolvenți iar directori ai unităților de învățământ profesional și tehnic din județ au subliniat rolul învățământului dual și profesional în formarea viitorilor meseriași, prin prezentarea ofertei educaționale și prin exemplificarea manierei de derulare a pregătirii practice în atelierele proprii și în mediul real de muncă oferit de agenții economici parteneri.

La rândul lor, absolvenți și elevi din învățământul dual și profesional au prezentat publicului propria percepție privind utilitatea acestor forme de învățământ și i-au încurajat pe colegii lor mai mici să urmeze trasee educaționale care să le includă.

Potrivit sursei, un moment de impact l-a reprezentat vizitarea expoziției amenajate în foaierul sălii de ședințe „Mihail Kogălniceanu” , unde s-au prezentat produse realizate de elevi care se pregătesc pentru obținerea de calificări în diverse meserii.

ISJ Tl Z. meseriilor marcata la Tl mart 24 6 ISJ Tl Z. meseriilor marcata la Tl mart 24 5 ISJ Tl Z. meseriilor marcata la Tl mart 24 4 ISJ Tl Z. meseriilor marcata la Tl mart 24 3 ISJ TL Z Meseriilor marcata la Tl mart 24 2 ISJ TL Z Meseriilor marcata la Tl mart 24

Publicul țintă a fost constituit din elevi din clasa a VIII-a din 15 școli gimnaziale din județ, părinți și cadre didactice.

La eveniment au participat oficiali locali : Camelia Petroschi, consilier superior în cadrul Instituției Prefectului Județul Tulcea, Dumitru Mergeani, vicepreședinte al Consiliului Județean Tulcea și Ștefan Ilie, primarul municipiului Tulcea.

De asemenea, au fost prezenți și directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea, Cristian Denuși, ce a prezentat caracteristicile actuale ale pieței muncii, sub aspectul cererii de resursă umană calificată, directorul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Tulcea, Florentina Jelescu, care a subliniat utilitatea parteneriatelor dintre agenții economici și unitățile de învățământ, atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru elevi, precum și coordonatorul regional în cadrul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), Luminița Turcu, ce a descris rolul acestei structuri, care coordonează strategic învățământul profesional și tehnic în Regiunea de Sud-Est.

Acțiunea „Alături de tine pentru alegerea meseriei” se înscrie în amplul program de promovare a învățământului profesional și tehnic, desfășurat la nivelul județului Tulcea, sub coordonarea Inspectoratului Școlar Tulcea, care cuprinde și campania de promovare „Construiesc viitorul meu profesional”, derulată în perioada martie – mai 2024, Târgul ofertelor educaționale, organizat în luna aprilie a anului curent, dar și Târgul meseriilor, aflat la cea de a doua ediție, organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Tulcea și care va avea loc în luna mai 2024, în piața „Mircea cel Bătrân”.

Ziua Naţională a Meseriilor, instituită prin Legea nr. 66/2019, este sărbătorită anual la 11 martie.

(sursă info, foto : fb isjtulcea)

Alte Articole

Evaluarea Națională la Tulcea : nicio medie de 10 și peste 35% dintre elevi cu medii sub 5

Evaluarea Națională la Tulcea : nicio medie de 10 și peste 35% dintre elevi cu medii sub 5

4 iulie 2024

La nivel național, Evaluarea elevilor de clasa a VIII-a din acest an a venit cu rezultate mai slabe față de anii anteriori, dintre cei aproape 153.000 (152.903) elevi prezenți, un…

CISTESTE MAI MULT
Tulcea, printre județele cu cea mai ridicată prezenţă la Evaluarea naţională

Tulcea, printre județele cu cea mai ridicată prezenţă la Evaluarea naţională

3 iulie 2024

În Bucureşti și 5 județe din România, printre care și Tulcea (alături de Neamţ, Constanţa, Ilfov şi Gorj) s-a înregistrat cea mai ridicată prezenţă la Evaluarea Naţională a absolvenților clasei…

CISTESTE MAI MULT