Stiri din tulcea

O nouă acțiune de informare privind „Legea Anastasia”

19 iulie 2023
O nouă acțiune de informare privind „Legea Anastasia”

O nouă acțiune de informare privind „Legea Anastasia”

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea – Biroul Siguranță Școlară, Serviciul Rutier, împreună cu specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Tulcea au desfășurat azi activități de informare în municipiul Tulcea prin care cetățenii au aflat despre înăsprirea modului în care sunt aplicate pedepsele în cazul accidentelor mortale, provocate de șoferii aflați sub influența alcoolului, a drogurilor sau care conduc fără permis, conform unui buletin informativ IPJ Tulcea.

Polițiștii au transmis informații, atât în trafic, cât și în zonele aglomerate din municipiul Tulcea, despre ,,Legea Anastasia”, ce prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau stupefiantelor și care provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, nu vor mai fi condamnați cu suspendare.

Legea numărul 213/2023, (cunoscută informal sub denumirea de Legea Anastasia, intitulată astfel în memoria unei fetițe accidentată mortal de către un șofer care nu deținea permis de conducere auto), a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 10 iulie 2023.

Această lege, aduce modificări, printre altele, la art. 91 din Legea nr. 286/2009 – Codul Penal, și introduce un nou aliniat: ,,3 ind. 1- nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art.192, alin. 2 și 3, dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau art. 336”.

În acest context, IPJ Tulcea ne reaminteşte că consumul de alcool/substanţe psihoactive este interzis conducătorilor auto și crește probabilitatea implicării în evenimente rutiere, prin afectarea echilibrului, vitezei de reacție, capacității de coordonare a mișcărilor, felului în care se orientează în spațiu sau modului în care apreciază distanța sau viteza.

(sursă info și foto : buletin informativ IPJ Tulcea)