O lansare de carte dar si o donație surpriză pentru tulceni la începutul ZILELOR BIBLIOTECII 2023

26 septembrie 2023 | Actualitate
O lansare de carte dar si o donație surpriză pentru tulceni la începutul ZILELOR BIBLIOTECII 2023

O lansare de carte dar si o donație surpriză pentru tulceni la începutul ZILELOR BIBLIOTECII 2023

Săptămâna culturală la biblioteca județeană Tulcea, organizată sub egida „ZILELE BIBLIOTECII, 2023”, a debutat cu prezentarea volumului „Panait Cerna în corespondență”, o ediție îngrijită de profesorul Mihai Marinache, cunoscut cercetător, documentarist și pasionat de viața și scrierile poetului tulcean, Panait Cerna, potrivit informațiilor publicate de Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, instituția fiind cea care a editat volumul, al treilea din seria sa, în colaborare cu Asociația Cultural-Literară Panait Cerna.

Pe lângă această lansare de carte, înainte de a semna autografe, profesorul Marinache a ținut să facă o surpriză bibliotecii, donând tulcenilor, pentru că biblioteca este a lor și a tuturor, o carte liliput, „ISUS”, cu poezii ale lui P. Cerna.

Bibl Jud Tl 1a zi a Bibliotecii surpriza sept 23

Cu emoție și multă elocință, ușa detaliului vieții lui Panait Cerna a fost întredeschisă, autorul jalonând în prezentare, cu multă eleganță, printre momentele importante ale existenței poetului, transmițând astfel, spre cunoaștere, reperele vieții unei lupte continue cu provocările timpului său, dar și cu o sănătate de multe ori precară.
200 dintre cele 360 de scrisori cunoscute ale lui Panait Cerna și-au găsit liantul istoric în acest volum care, conform autorului, nu are pretenția unuia critic, ci parcurge temporal documentele corespondenței cu diferitele personalități ale vremii: Titu Maiorescu, I.L. Caragiale, Simion Mehedinți, Delavrancea, Vlahuță, Paul Zarifopol și alții.
Dincolo de rezerva autorului, la fel de impresionante s-au dovedit a fi eforturile de a culege corespondența și scrierile poetului. De multe ori documentarea implicând deplasări în străinătate și studiu asiduu în bibliotecile naționale, printre care și Biblioteca Academiei.
scrie pe pagina oficială a bibliotecii județene din Tulcea.

La eveniment au participat, alături de managerul bibliotecii, dr. Ligia Dima, oameni de cultură, oficiali și reprezentanți ai unor instituții importante, ca de exemplu primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, prefectul județului, Dan-Alexandru Munteanu, administratorul public al județului, Dumitru Mergeani și părintele cultural Felix Neculai, Episcopia Tulcii, cărora li s-a mulţumit pentru susținerea constantă a activității bibliotecii.

Bibl Jud Tl 1a zi a Bibliotecii diplome sept 23

Bibl Jud Tl 1a zi a Bibliotecii invitati sept 23

Bibl Jud Tl 1a zi a Bibliotecii invitati judet sept 23

Diplome pentru recunoașterea contribuției la îmbogățirea culturii locale și naționale, dar și pentru sprijinul acordat activităților bibliotecii, au fost oferite și profesorului Mihai Marinache, profesorului Mihai Milian, președintei organizației „Celisea” Tulcea, Carmen Simionescu, precum și Liceului de Arte „George Georgescu” Tulcea.

Bibl Jud Tl 1a zi a Bibliotecii copii Altona sept 23

A fost premiat și ansamblul Asociației „Altona”, din comuna Cerna, pentru contribuția la conservarea și promovarea culturii locale meglenoromâne, ce a oferit și un moment artistic în cadrul evenimentului ce a deschis „ZILELE BIBLIOTECII, 2023” , la Tulcea.

(sursă info și foto : fb bibliotecatulcea)

Alte Articole

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

21 iunie 2024

Cursurile școlare, organizate în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea s-au încheiat și prin urmare, Penitenciarul Tulcea a găzduit festivitatea…

CISTESTE MAI MULT
90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT