Stiri din tulcea

O elevă din Tulcea este câştigătoarea din România a concursului „Juvenes Translatores”

11 februarie 2022
O elevă din Tulcea este câştigătoarea din România a concursului „Juvenes Translatores”

O elevă din Tulcea este câştigătoarea din România a concursului „Juvenes Translatores”

Doroteea Păscălin, elevă a Liceului Teoretic „Grigore Moisil” din Tulcea, este câştigătoarea din România a concursului organizat de Direcţia Generală Traduceri a Comisiei Europene inititulat ” Juvenes Translatores” şi destinat liceelor, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

CE jt 2021 winners teaser 16x9 0

Alaturi de eleva din Tulcea , aflată sub îndrumarea doamnei profesoare Mihaela Visterneanu, alţi 15 elevi din România au fost premiaţi cu menţiuni speciale.

Doroteea Păscălin a fost selectată de Traducătorii Comisiei Europene, alături de ceilalţi 26 de câştigători (câte unul pentru fiecare ţară membră a UE), din rândul a 2.940 de elevi din întreaga Europă. 219 elevi au primit menţiuni speciale pentru traduceri remarcabile.

Participanții au avut posibilitatea de a alege să traducă din oricare combinație lingvistică alcătuită din 2 limbi oficiale ale UE, însumând peste 550 de combinații posibile.

Ceremonia de decernare pentru cei 27 de câştigători va fi organizată înainte de sosirea verii, relateaza Agerpres.

„Tema concursului din acest an, ‘Să pornim pe calea cea bună, către un viitor mai verde’, reflectă intenţia UE de a contribui la construirea unei Europe mai bune, mai verzi şi mai digitale. Iar anul acesta, care este Anul european al tineretului, este cum nu se poate mai potrivit pentru a-i sărbători pe tinerii laureaţi şi talentul lor de traducători. Aş vrea să transmit felicitările mele participanţilor şi profesorilor lor, care sădesc în elevi dragostea pentru limbile străine”
a declarat comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn.

Direcţia Generală Traduceri a Comisiei Europene organizează concursul Juvenes Translatores (Tineri Traducători, în limba latină) în fiecare an din 2007. În timp, acest concurs şi-a lăsat amprenta asupra multora dintre participanţii şi câştigătorii săi. Unii au decis să studieze traducerea la universitate, iar alţii s-au alăturat departamentelor de traduceri ale Comisiei Europene în calitate de stagiari sau traducători permanenţi.

(sursa info şi foto : fb Comisia Europeană în România, Agerpres)