O campanie „cu zâmbet” în luna martie 2023

2 martie 2023 | Sanatate
O campanie „cu zâmbet” în luna martie 2023

O campanie „cu zâmbet” în luna martie 2023

În această lună, în cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate al Ministerului Sănătății, se derulează campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”, potrivit informațiilor publicate de Direcția de Sănătate Publică a județului Tulcea (DSP Tulcea).

Mai exact, pe parcursul lunii martie, se aduce în atenția publică problematica sănătății orale, subliniindu-se necesitatea și oportunitatea intervențiilor preventive pentru copiii preșcolari și încurajarea formării unor deprinderi sănătoase în ceea ce privește igiena dentară și tratamentul precoce al potenţialelor probleme dentare.

Prin această campanie, DSP Tulcea se alătură inițiativei Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor, respectiv Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, marcată în fiecare an, pe data de 20 martie cu scopul de a de a promova intervenții eficiente pentru sănătatea orală.

DSP Tl campanie mart 23 dintisorii

Caria dentară reprezintă cea mai răspândită boală netransmisibilă și se corelează la copii cu modele de creștere nefavorabile, reprezentând și o cauză frecventă de absență de la școală.

Cariile dentare, asociate direct consumului de zahăr, în general unui stil de viață nesănătos (alimente și băuturi îndulcite sau acide), dar și unei igiene orale deficitare, pot fi prevenite în mare măsură prin intervenții individuale simple, cu costuri reduse, în timp ce tratamentul este costisitor și dificil.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 530 milioane de copii suferă de carii dentare netratate ale dinților primari (dinții de lapte) și 796 milioane de persoane sunt afectate de boli parodontale.

În România, 7 din 10 copii în vârstă de 6 ani examinați de medicii stomatologi școlari nu au dentiția integră și jumătate dintre ei au nevoie de tratament preventiv sau curativ stomatologic, conform rezultatelor preliminare ale procesului de supraveghere și monitorizare a stării de sănătate orală a copiilor în școli din cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru sănătate, Subprogramul Evaluarea stării de sănătate a copiilor și tinerilor.

În ceea ce privește deprinderile de igienă dentară și percepția propriei stări de sănătate orale, din evaluarea opiniei părinților copiilor din grupa de vârstă 6-14 ani, a reieșit că aprox. 51% dintre respondenți spun că se spală pe dinți de două sau mai multe ori pe zi și 49% consideră că au o stare de sănătate a dinților bună.

Menținerea sănătății orale este esențială la toate vârstele însă obiceiurile sănătoase se deprind la vârsta copilăriei de aceea, introducerea spălatului pe dinți, de la apariția primului dinte, în programul zilnic al copilului precum și îngrijirea cavității bucale a bebelușului sunt esențiale.

Suportul metodologic al campaniei „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”. este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”.

(sursă info și foto : fb dsptulcea)

Alte Articole

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

S-a dat startul proiectului „Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării”

18 iunie 2024

  Localitatea tulceană Sfântu Gheorghe este locul în care s-a dat startul proiectului "Centre de prim ajutor în sate izolate din Delta Dunării", implementat de Crucea Roșie Tulcea, Sfântu Gheorghe…

CISTESTE MAI MULT
Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi !

14 iunie 2024

  În fiecare an, pe 14 iunie, la nivel global este celebrată „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” (World Blood Donor Day), scopul fiind de a mulțumi donatorilor voluntari de…

CISTESTE MAI MULT