Stiri din tulcea

Nu credeți orice ofertă de angajare primită de la persoane străine

21 august 2023
Nu credeți orice ofertă de angajare primită de la persoane străine

Nu credeți orice ofertă de angajare primită de la persoane străine

Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC ne recomandă să fim atenți la propunerile primite prin intermediul aplicațiilor de mesagerie sau sms, care prezintă oportunități de angajare sau de investiții ce promit câștiguri rapide.

Organizaţia guvernamentală subliniază faptul că ofertele legitime de angajare nu vin prin mesaje simple de la persoane străine și necesită un proces de recrutare mai complex și mai îndelungat decât o simplă conversație pe platforme de mesagerie, prin urmare : Nu credeți orice ofertă venită pe mail, sms, platorme de mesagerie sau social media!

Cu atît mai mult, în cazul în care, prin astfel de mesaje nesolicitate, vă sunt cerute explicit și date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare, este foarte important să nu furnizăm astfel de date sensibile.

Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, verificați existența ei pe canalele oficiale de comunicare ale companiei în cauză! De cele mai multe ori atacatorii se folosesc de imaginea unor branduri cu reputație pentru a păcăli utilizatorii, astfel că trebuie să fiți atenți la domeniul site-ului vizitat,
scrie DNSC.

Recomandarea DNSC este să fim răbdători și vigilenți atunci când întâlnim astfel de ‘oferte’ și să analizâm cu atenție detaliile, în special textul (lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu, pe lângă greșelile apărute ca urmare a faptului că atacatorii folosesc instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă)

Dacă ați oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului și monitorizarea tranzacțiilor din cont!
Dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la Poliția Română. Totodată, notificați Directoratul la 1911 sau pe mail la alerts[@]dnsc[.]ro.

Antrenează-te pentru a identifica tenativele de fraudă online pe sigurantaonline.ro

(sursă info și foto : fb DNSC.RO)