Stiri din tulcea

Noua Casă: Beneficiarii programului vor trebui să asigure locuința pe toată durata finanțării

15 martie 2021
Noua Casă: Beneficiarii programului vor trebui să asigure locuința pe toată durata finanțării

Noua Casă: Beneficiarii programului vor trebui să asigure locuința pe toată durata finanțării

 

Cei ce-și vor cumpăra locuințe prin programul Noua Casă vor trebui să le asigure pe toată perioada în care beneficiază de finanțare garantată, potrivit unui proiect de hotărâre pus joi în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor. Programul Noua Casă este, în esență, fostul program Prima Casă, dar cu un nou nume și ceva modificări față de programul inițial.

De fapt, prin proiectul de hotărâre aflat în dezbatere publică se urmărește modificarea normelor de implementare a programului Noua Casă, cuprinse în HG 717/2009. Una dintre cele mai importante modificări propuse vizează polița de asigurare a locuinței, document pe care beneficiarii programului sunt obligați și în prezent să-l dețină.

Mai exact, beneficiarii programului Noua Casă vor fi obligați “să asigure locuința achiziționată din finanțarea garantată împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toată durata finanțării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață comunicată de finanțatori prin solicitarea de garantare”.

În prezent, regulile programului obligă beneficiarii să asigure locuința cumpărată din finanțare garantată de stat, dar nu stabilesc și o perioadă clară ce trebuie acoperită prin polița de asigurare. Așadar, după ce proiectul de față va intra în vigoare, beneficiarii programului Noua Casă vor trebui să asigure locuința pe toată perioada desfășurării contractului de credit.

Așa cum stabilește HG 717/2009, “drepturile derivând din polița de asigurare vor fi cesionate în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, și a finanțatorului, beneficiarul fiind ținut să facă dovada notificării cesiunii către asigurator”.

Totodată, normele programului Noua Casă stabilesc că, în cazul în care beneficiarul nu-și asigură locuinţa, finanţatorul are dreptul (fără a fi obligat) să asigure locuinţa pe cheltuiala proprie şi să recupereze cheltuielile respective de la beneficiar.

Nu în ultimul rând, proiectul prevede că, pentru acest an, plafonul garanţiilor care pot fi emise de stat în favoarea instituțiilor de credit care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul programului Noua Casă este de 1,5 miliarde de lei.

În 2020, programul Prima Casă a fost redenumit și modificat, acum numindu-se Noua Casă. Pe lângă noua denumire, programul stabilește plafoane mai mari decât înainte pentru finanțările ce pot fi accesate de românii care nu dețin o casă în proprietate (sau dețin, dar aceasta nu depășește suprafața utilă de 50 m2) și care vor să cumpere una.

sursa:avocatnet.ro