Stiri din tulcea

Noile estimări : creşterea economiei româneşti în scădere și un procent mai mare de creștere a prețurilor

3 mai 2022
Noile estimări : creşterea economiei româneşti în scădere și un procent mai mare de creștere a prețurilor

Noile estimări : creşterea economiei româneşti în scădere și un procent mai mare de creștere a prețurilor

Potrivit noilor date transmise de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), estimarea de creştere a economiei româneşti pentru acest an este în scădere semnificativă :  de la 4,3% cât se previziona anterior, la 2,9% .

Aceasta este sinteza prognozei pe termen mediu 2022-2025, varianta de primăvară, publicată  de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză :

 

În elaborarea actualei variante a Prognozei de primăvară pentru perioada 2022-2025, CNSP a reevaluat evoluțiile indicatorilor macroeconomici, în contextul conflictului declanșat între Rusia și Ucraina și a sancțiunilor internaționale impuse.

• Efectele crizei energetice și ale perturbărilor în lanțurile de aprovizionare, manifestate încă din partea a doua a anului 2021, au fost amplificate în actualul scenariu, luându-se suplimentar în calcul și recentele majorări ale cotațiilor internaționale pentru produsele energetice, cât și a celor agroalimentare, precum şi necesitatea suplimentării deficitului de resurse energetice de provenienţă rusească.

• Încetinirea activității economice la nivel european și mondial, conform estimărilor instituțiilor internaționale, induc totodată o decelerare a dinamicii economiei naționale:

  • Pentru principalele țări partenere din zona euro, noile prognoze au ajustat în jos dinamica creșterii economice cu peste 1,5 puncte procentuale;
  • Conflictul Rusia-Ucraina a determinat o înrăutățire a indicatorilor comerciali în contextul dependenţei ridicate de gazul rusesc;
  • Apariția unui nou val pandemic în China va accentua blocajele în lanțurile de aprovizionare, afectând în principal industria auto.

• Ca factor pozitiv trebuie menţionată atenuarea şocului pandemic, ceea ce a condus la renunţarea restricţiilor începând cu luna martie şi la o creştere a mobilităţii populaţiei. În acest context, este de aşteptat continuarea recuperării de activitate în sectoarele cele mai afectate în perioada crizei sanitare, cum ar fi HORECA sau sectorul de transporturi. Se menţine însă riscul apariţiei în sezonul rece al unui nou val pandemic sau al unor mutaţii ale virusului.

• Analizele efectuate asupra contextului macroeconomic actual relevă un impact așteptat a se manifesta atât asupra puterii de cumpărare la nivelul populației, cât și asupra procesului investițional și al activității agenților economici. 

 

prognoza primavara 800x187 1

• Suprapunerea şocurilor (contextul geopolitic, majorările succesive ale preţurilor la energie şi alterarea lanţurilor globale de aprovizionare) accentuează riscurile şi incertitudinile asupra economiei, afectând totodată aşteptările pe termen scurt şi comportamentul mediului de afaceri.