Noaptea Muzeelor în municipiu : ce pot vizita tulcenii sâmbătă seara ?

9 mai 2023 | Actualitate
Noaptea Muzeelor în municipiu : ce pot vizita tulcenii sâmbătă seara ?

Noaptea Muzeelor în municipiu : ce pot vizita tulcenii sâmbătă seara ?

Trei dintre obiectivele muzeale din cadrul Institutului de Cercetări Eco-muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea vor fi deschise sâmbătă, 13 mai, (intervalul orar 17:00 – 22:30), în municipiu, conform unui comunicat de presă transmis redacției de insituția tulceană, prin care anunță că „Tulcea va lua parte la ediția cu numărul 19 a evenimentului internațional Noaptea Muzeelor”.

ICEM Tl Noaptea Muzeelor mai 23

În plus, la fel ca la ediția din 2022, tinerii din Clubul de robotică al Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Tulcea (River Wolves) își aduc aportul la promovarea patrimoniului local și național prin intermediul unei căutări de comori digitale – Treasure Hunt Digital, care cuprinde cele trei muzee : Muzeul de Artă, Casa Avramide și Muzeul de Istorie și Arheologie.

La Muzeul de Artă – str. Grigore Antipa nr. 2:
La parterul clădirii istorice, vizitatorii vor fi întâmpinați de „Fantasmele memoriei”, expoziția artistului brăilean Traian Tsamuris.

„Traian Tsamuris experimentează tehnici plastice specifice unor genuri precum pictura murală,pictura de şevalet, gravura şi sculptura, pe care reuşeşte să le integreze de multe ori ȋn formeneconvenţionale precum happening-ul, instalaţia şi performance-ul.” (sursa: uap.ro)

Holul Muzeului de Artă va servi și drept spațiu de proiecții video care să apropie publicul larg de activitățile și proiectele derulate în cele două obiective.

Etajul este rezervat expoziției permanente a muzeului, denumită sugestiv „Arte și influențe în Dobrogea”.
Sunt expuse cele mai importante lucrări de artă decorativă, icoane, pictură, sculptură și grafică modernă și contemporană românească.
Începând cu Nicolae Grigorescu, Theodor Aman și Ștefan Luchian, continuând cu GheorghePetrașcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Lucian Grigorescu, Oscar Han, MaxHermann Maxy, Marcel Iancu, Victor Brauner și până la Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba,Ion Irimescu, Constantin Piliuță, Vladimir Șetran sau Theodor Hrib, expoziția permanentă a muzeului redă cronologic și tematic cele mai importante momente ale evoluției artelor plastice în țara noastră.

La Casa Avramide – str. Progresului nr.32:
Circuitul de vizitare începe la parter, cu o călătorie în timp, printr-o expoziție ce ilustrează impresionanta viață a lui Vasile Stoica (1 ianuarie 1889 Avrig – 1959 Jilava), diplomat și membru al generației Marii Uniri.

Încă mai sunt expuse aici și lucrări realizate de regretatul Eugeniu Barău (15 mai 1946 – 26aprilie 2020).

La demisol, „Balerinele din spatele cortinelor” – cea mai nouă expoziție din oraș – aduce în prim-plan delicatețea balerinelor pictate de Corneliu Ionescu.

Concert de Noaptea Muzeelor la Casa Avramide – scena din curtea Casei Avramide le va sta la dispoziție elevilor Liceului de Artă „George Georgescu”, pentru microrecitaluri între orele18:00 și 21:30.

Tot în curtea Casei Avramide, epxunem „Lucrări de excepție din patrimoniul Muzeului de Artă Tulcea”- panouri cu reproduceri după cele mai reprezentative opere din patrimoniul deosebit deținut de Muzeul de Artă Tulcea.

Noaptea Muzeelor este un eveniment european de succes, inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, ce se desfășoară, în prezent, la nivel internațional, fiind patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor.

(surse info, foto : comunicat de presă ICEM Tl, fb EvenimenteArtaAvramide )

Alte Articole

Fără DEEE în Delta Dunării – ARBDD susține campania lansată de Ministerul Mediului

Fără DEEE în Delta Dunării – ARBDD susține campania lansată de Ministerul Mediului

19 iunie 2024

Ministerul Mediului (MMAP) și Coaliția PRO DEEE au lansat campania de informare și conștientizare: ”Predați spre reciclare echipamentele electrice și electronice defecte!” iar Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a…

CISTESTE MAI MULT
Cum să navighăm online în siguranță și în timpul pregătirilor pentru vacanță

Cum să navighăm online în siguranță și în timpul pregătirilor pentru vacanță

18 iunie 2024

A venit vara, vine și vacanța copiilor și ne pregătim de concedii, dar pentru a avea o vară lipsită de griji și fără incidente neplăcute, trebuie să ne formăm niște…

CISTESTE MAI MULT