Noaptea Muzeelor 2023 – Activitățile organizate la Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea

10 mai 2023 | Cultura
Noaptea Muzeelor 2023 – Activitățile organizate la Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea

Noaptea Muzeelor 2023 – Activitățile organizate la Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea

 

În cadrul evenimentului internațional Noaptea Muzeelor 2023, ce se va desfășura sâmbătă, 13 mai, la Muzeul de Istorie și Arheologie din muncipiu (str. Gloriei, Parcul Monumentul Independenței) sunt programate mai multe activități în colaborare cu Asociația Pro Noviodunum, Asociaţia „6 Dorobanţi” București, Societatea Științifică „Orion” Tulcea și echipa de robotică „River Wolves” a Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Tulcea .

În intervalul orar 17.00 – 23.00, tulcenii vor putea vizita expozițiile permanente și temporare ale muzeului.

Tot până la ora 23.00, dar începând cu ora 18.00, va avea loc manifestarea „ISTORIA RETRĂITĂ – EDIȚIA A V-A”, cofinanțată de Consiliul Județean Tulcea și în parteneriat cu Asociația Pro Noviodunum.
Acţiunea va începe cu o ceremonie istorico-militară, în prezenţa detaşamentului Asociaţiei „6 Dorobanţi” București, ce va fi echipat în uniforme din perioada Războiului de Independență, reprezentând în principal armata română.
Vor fi prezentate însa uniformele şi echipamentele militare ale ambelor armate din perioada Războiului de Independenţă : română și otomană.
Organizatorii au pregătit și un „Centru de recrutare a volutarilor care vor să devină ostaşi”, pentru doritorii (de preferinţă copii) ce vor fi iniţiaţi în instrucţia de front şi cu arma, după Regulamentul din anul 1876.
„Vor exista arme de recuzită şi capele pentru cei care fac instrucţie. După aproximativ o jumătate de oră, recruţii vor fi trecuţi în revistă de un ofiţer, care îi va avansa soldaţi combatanţi şi le va înmâna un „livret militar” care să ateste acest fapt”.
La „Biroul corespondenţilor şi artiştilor de război” copiii vor putea desena sau doar colora desene cu tipuri de ostaşi din vremea „Războiului cel Mare” și la final desenele vor fi ştampilate cu parafa regimentului şi semnate de comandant spre autentificare;
Va fi și un „Oficiu poştal de campanie”, deservit de un subofiţer, unde cei interesaţi vor primi cărţi poştale de epocă, pe care le vor completa cu toc şi cerneală și care vor fi marcate cu ştampila „cenzurii militare” şi expediate la destinatar prin Poşta Română;
La încheierea manifestării, în jurul orei 22.30, va avea loc „Retragerea cu torțe”- detaşamentul Asociaţiei „6 Dorobanţi” se va încolona şi, în ritm de tobă, cu făclii aprinse va efectua un marș până la Monumentul Independenței, unde va da onorul.

În plus, Societatea Științifică „Orion” Tulcea (partener al evenimentului Noaptea Muzeelor 2023) a pregătit pentru vizitatori activitățile „Observarea petelor solare” ( între orele 18.00 – 20.00) și „Observare planete și Deep Sky” (intervalul orar 21.00 – 22.00).

Căutarea de comori „TREASURE HUNT” digital, realizată de echipa de robotică „River Wolves” a Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Tulcea, are loc între orele 18.00 – 22.00.

(sursă info și foto : fb MuzeuldeIstoriesiArheologieTulcea)

Alte Articole

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

18 iunie 2024

Serile de film organizate de Tulcea Film Society au avut loc, până acum, la Casa Avramide din municipiu, dar începând de mâine, 19 iunie, și până duminică, 23 iunie 2024,…

CISTESTE MAI MULT
Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT