Stiri din tulcea
Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea, redeschis spre vizitare
Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea, redeschis spre vizitare
După ce a fost închis timp de patru ani, pentru un proiect de restaurare, Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea poate fi vizitat începând de azi, 9 august 2023, după cum a anunțat Consiliul Județean Tulcea cu ocazia conferinței de presă organizată pentru a marca inaugurarea investiției privind modernizarea muzeului de etnografie tulcean, obiectiv muzeal ce face parte din Institutul de Cercetări Eco – Muzeale „Gavrilă Simion“ Tulcea.
La conferință au participat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, alături de Sorin Ailincăi, managerul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) „Gavrilă Simion“ și de Iuliana Titov, șef serviciu în cadrul Muzeului de Etnografie și Artă Populară și fiecare în parte a subliniat importanța investițiilor în acest domeniu și a reluării activității centrului muzeal.
„Acest muzeu se dorește a fi un popas în traseul turistic al celor care ne trec pragul, care se îndreaptă spre Delta Dunării sau spre municipiul Tulcea. Este o altă îmbogățire a patrimoniului ICEM, iar în acest sens vreau să vă reamintesc că recent a fost redeschisă Casa Panaghia, iar în curând urmează să recepționăm investiția privind Farul Sulina.
Îmi exprim convingerea că specialiștii ICEM vor gestiona cât mai bine tot acest patrimoniu, unul foarte bogat (vă reamintesc că numai aici la etnografie, avem peste 9000 de exponate) și doresc să îi felicit pentru faptul că ne oferă posibilitatea de a ne mândri, în continuare, cu obiective importante puse la dispoziție tulcenilor, dar și a celor care vin să ne treacă pragul“,
a transmis președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.
În continuarea acestor idei, managerul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale, Sorin Ailincăi, a subliniat importanța tuturor investițiilor în acest domeniu.
„Anul viitor aniversăm 75 de ani de muzeografie nord-dobrogeană și ne putem mândri cu faptul că ultimii zece ani au fost prosperi pentru muzeografia românească.
În special aici, la Tulcea, au fost finalizate investiții foarte importante: anul trecut am redeschis Casa Panaghia din Babadag, anul acesta Muzeul de Etnografie și Artă Populară și se impune a fi menționată și investiția de peste 4 milioane de lei privind Centrul Eco-Turistic «Delta Dunării», acolo unde vom face recepția în această lună, dar și, bineînțeles, proiectul privind Farul Sulina.
Toate acestea au constituit premisele creșterii semnificative a numărului de turiști care ajung în Nordul Dobrogei“,
a declarat Sorin Ailincăi.
La rândul său, Iuliana Titov, șef serviciu în cadrul Muzeului de Etnografie, a vorbit despre importanța reluării activității în acest centru muzeal:
„În urma lucrărilor de restaurare și modernizare, după cum vedeți, avem o pasarelă care ne ajută să vă prezentăm spații noi și obiecte unicat, manechine, vitrine, mijloace multimedia moderne care aduc plus valoare expunerii.
Expozițiile prezintă cele mai interesante și frumoase exponate pe care le gestionează Muzeul de Etnografie și Artă Populară. Ne dorim, de asemenea, ca în cel mai scurt timp să reluăm activitățile deosebite avute cu fiecare comunitate în parte, cu elevii, cu cadrele didactice și să ne revedem cât mai des în aceste spații dedicate activității culturale etnografice“,
a transmis Iuliana Titov.
Redeschiderea Muzeului a avut loc după ce acesta a beneficiat de implementarea proiectului „VALORIFICAREA PATRIMONIULUI ETNOGRAFIC NORD-DOBROGEAN PRIN RESTAURAREA ŞI MODERNIZAREA MUZEULUI DE ETNOGRAFIE ŞI ARTĂ POPULARĂ TULCEA”, Cod SMIS 116136, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5: „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1: „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”, apel dedicat zonei de Investiţie Teritorială Integrată Delta Dunării (ITI Delta Dunării). Obiectivul general al proiectului l-a constituit conservarea, protejarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural din judeţul Tulcea.
Muzeul de Etnografie şi Artă Populară (fostul sediu al BNR – sucursala Tulcea), construit în perioada interbelică (1924 – 1928), este unul dintre edificiile publice emblematice pentru Tulcea, constituind un exemplu valoros ale arhitecturii de forme naţionale. De la exterior, se disting elemente din arhitectura tradiţională, folosite cu măestrie în acea perioadă de continuatorii școlii iniţiate de marele creator Ion Mincu. Pridvorul de la intrarea principală, balconul încastrat într-o mică şarpantă, coloanele robuste, brâul realizat din cărămidă sunt doar câteva elemente tradiționale ce pot fi observate. Compoziţia foarte echilibrată, generată de îmbinarea celor două aripi într-un turn de colţ, monumentalitatea construcției, fac din ea un exemplar reuşit al arhitecturii moderne.
Din 2005 acest edificiu public a devenit sediul Muzeului de Etnografie și Artă populară (care a funcționat din 1989 în clădirea aflată pe str. 9 Mai, nr. 4, cunoscută drept conacul Calafeteanu).
Expoziţia de bază Multiculturalitate dobrogeană prezintă, în sălile de la etajul clădirii, aspecte ale identităţii culturale ale diferitelor populaţii care au convieţuit de-a lungul timpului în Dobrogea şi care continuă să trăiască în armonie şi astăzi.
Vizitatorii au posibilitatea să cunoască din tradiţiile culturale ale românilor, aromânilor, meglenoromânilor, turcilor, tătarilor, romilor, grecilor, bulgarilor, ruşilor – lipoveni, ucrainenilor, italienilor, germanilor, evreilor, armenilor.
Au fost incluse circuitului muzeal spații noi și s-a creat posibilitatea expunerii în premieră a unor piese de mobilier urban executat în ateliere meșteșugărești din țară sau străinătate, expresii valoroase ale diverselor stiluri ce au pătruns și în județul nostru de la începutul secolului al XX-lea: se remarcă pe lângă motivele românești, înfluențe orientale, piese în stil venețian și florentin.
Țesăturile decorative, portul popular, vasele de uz și decor, ocupațiile și meșteșugurile din zona dobrogeană vor aduce în atenția publicului elemente din viața și creația dobrogenilor.
Sălile multimedia din mansarda clădirii, imposibil de vizitat în trecut, vor constitui spații de întâlnire cu specialiștii, colaboratorii, partenerii muzeului.
(surse info și foto : comunicat de presă CJ Tulcea, fb ConsiliulJudeteanTulcea)