Muzeul de Artă Tulcea participă la cel mai important eveniment dedicat artei din România

21 martie 2023 | Cultura
Muzeul de Artă Tulcea participă la cel mai important eveniment dedicat artei din România

Muzeul de Artă Tulcea participă la cel mai important eveniment dedicat artei din România

 

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea prin Muzeul de Artă din municipiu a împrumutat Art Safari București, organizatorul anual al Pavilionului de Artă din capitală, 3 lucrări din colecția sa, conform unui comunicat de presă Art Safari primit la redacție.

În această perioadă Art Safari găzduiește în inima Capitalei o amplă expoziție de artă dedicată pictorului român Ion Theodorescu -Sion (1882-1939), unul dintre cei mai importanți artiști din perioada interbelică iar Muzeul de Artă participa cu 3 din cele 150 de lucrări ce au fost reunite la București, provenind de la muzee din toate colțurile țării, dar și din colecții private, multe dintre ele expuse pentru prima dată publicului.

Cele 3 lucrări de artă semnate de Ion Theodorescu -Sion sosite de la Tulcea pentru a face parte din această retrospectivă națională sunt „Turci încărcând o barcă”, „Bărci pe mare” și „Autoportret”.

ICEM Tl Art Safari expo pictor Sion 2ICEM Tl Art Safari expo pictor Sion 3
Expoziția poate fi văzută în cadrul Art Safari, de joi până duminică, până pe data de 14 mai, într-un city break cultural la București, pe strada Lipscani 18-20.

Chiar dacă a trăit doar 57 de ani, Ion Theodorescu-Sion a fost un pictor de mare succes în perioada interbelică.
Artistul a avut 14 expoziții personale, a participat la aproape toate saloanele oficiale din București și a expus alături de marii maeștri români din epocă.
Ion Theodorescu-Sion, ce a produs senzație prin picturile sale, adevărate simfonii dedicate definirii „specificului românesc”, a fost un pictor care a luptat pentru idealul Marii Unirii.
Artistul a fost erou-militar al Primului Război Mondial și alături de picturile sale, la Art Safari sunt expuse și decorațiile și medaliile primite pentru eroismul său în Marele Război.

„Lucrarea „Autoportret” este o creație în care se citesc influențele curentelor specifice sfârșitului de secol 19, Art Nouveau și Simbolism.
Sion a fost o personalitate puternică, mândră și de neînduplecat în munca sa.
S-a considerat un Apostol, un Mesia al picturii românești, cum s-a și reprezentat în acest Autoportret, un deschizător de drumuri în ceea ce privește regăsirea spiritului autohton în pictura românească.
Privirea personajului este una pătrunzătoare, intensă, iar el este plasat într-un cadru greu de distins, la limita dintre un peisaj de sat și unul natural.
Această opera este una specială, pentru că tehnica în care este lucrată este pastelul”,
declară Maria Munteanu, ghid Art Safari.

La Art Safari mai pot fi văzute și alte 3 expoziții de artă:
„Maeștrii picturii spaniole. Secolul al XIX-lea și apariția Impresionismului”, curator dr. Helena Alonso – o expoziție construită în jurul renumitului impresionist spaniol Joaquín Sorolla (1863-1923), „Maestrul luminii”, în contextul celebrării internaționale a centenarului său, și a lui Mariano Fortuny (1871-1949) – artist versatil care s-a bucurat de un mare succes internațional.
„The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize”, curator Daria de Bauvais, asistată de dr. Lisa Colin, o expoziție realizată în parteneriat cu Asociația pentru Difuzarea Internațională a Artei Franceze și Institutul Francez. Prix Marcel Duchamp este unul dintre cele mai prestigioase premii din lumeacordat artei contemporane.
„Young Blood 2.0. Ce este nou în art?”, curator Mihai Zgondoiu – o radiografie a artei Supercontemporane, care cuprinde 65 de artiști din marile orașe ale României, dar și din Republica Moldova. De la picturi, video art, artă digitală, până la instalații, obiect și artă textilă.

(sursă info și foto : comunicat de presă Art Safari)

Alte Articole

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT
 Tulcea Film Society : tinerii din Sulina sunt invitați la un atelier de specialitate

 Tulcea Film Society : tinerii din Sulina sunt invitați la un atelier de specialitate

7 iunie 2024

Tinerii din Sulina, care au vârsta cuprinsă între 14 şi 20 de ani, sunt invitați să se înscrie la masterclass-ul „Aparatul de filmat și exerciții de imagine” susținut de regizorul…

CISTESTE MAI MULT