Modificări recente în ceea ce privește mașinile abandonate

3 martie 2023 | Actualitate
Modificări recente în ceea ce privește mașinile abandonate

Modificări recente în ceea ce privește mașinile abandonate

O hotărâre de guvern (HG 152/2023) prin care s-au stabilit noi norme metodologice aplicabile vehiculelor fără stăpân și vehiculelor abandonate, a intrat, recent, în vigoare.

Pe lângă alte aspecte legale privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri ce aparțin statului, noua hotărâre stabilește și ce elemente sunt luate în calcul atunci când se stabilește că o mașină este fără stăpân sau abandonată și se stabilește ridicarea ei, notează avocatnet.ro.

Printre aspectele avute în vedere atunci când se apreciază că un vehicul este fără stăpân sau abandonat, ce sunt legate de starea fizică sau situația juridică a vehiculului, se regăsesc :
gradul de uzură ridicat al acestuia, de natură a-l face impropriu utilizării conform destinației;
– lipsa unor părți componente;
radierea din circulație;
lipsa asigurării obligatorii de răspundere civilă auto;
expirarea termenului inspecției tehnice periodice (ITP).

Potrivit Codului rutier, în cazul în care ITP-ul unei mașini expiră, înmatricularea acesteia este suspendată automat.

Vehicul fără stăpân este considerat cel fără plăcuță de înmatriculare sau alte marcaje oficiale ori înmatriculate în străinătate, staționat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deținător legal este necunoscut.
Vehicul abandonat este orice mașină aflată pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin șase luni, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

Atenție ! Din 2020, cei care-și abandonează mașinile riscă să rămână fără ele după numai șase luni, nu după un an, așa cum era înainte.

Inițial, agentul constatator (din aparatul propriu al consiliului local) va afișa o somație pe caroseria autovehiculului, prin care solicită ridicarea acestuia de pe domeniul public în termen de zece zile.
După expirarea acestui termen, primarul dispune inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportarea și depozitarea autovehiculului și a bunurilor aflate în interiorul acestuia într-un loc special amenajat.
Pentru a identifica proprietarul, primăria aduce la cunoștința publică caracteristicile tehnice ale vehiculului și locul de unde acesta a fost ridicat, printr-un anunț făcut public. Lista cu vehiculele fără stăpân se afișează și la primărie, într-un loc special amenajat.

Dacă în termen de zece zile de la data anunțului, proprietarul nu se prezintă la autorități pentru a revendica și ridica vehiculul, acesta va intra în proprietatea primărie din localitatea de unde a fost ridicat.
Mașinile abandonate sunt apoi vândute sau scoase din circulație și casate.

(sursă info, foto : avocatnet.ro, fb DPLMTL)

Alte Articole

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

21 iunie 2024

Cursurile școlare, organizate în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea s-au încheiat și prin urmare, Penitenciarul Tulcea a găzduit festivitatea…

CISTESTE MAI MULT
90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT