Stiri din tulcea

Ministrul Energiei: Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja! La iarnă vom avea un miliard de metri cubi de gaze!

22 martie 2022
Ministrul Energiei: Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja! La iarnă vom avea un miliard de metri cubi de gaze!

Ministrul Energiei: Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja! La iarnă vom avea un miliard de metri cubi de gaze!

„România va avea gaze și din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră. Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja”, a postat ministrul Energiei, Virgil Popescu pe pagina sa de socializare:

Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja de către cei de la compania Black Sea Oil&Gas. Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul național de transport.

Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus. Cei de la Romgaz vor finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la cei de la Exxon.

Prin această tranzacție, cei de la Romgaz preiau și tehnologia și contractele aferente pentru începerea lucrărilor, ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România.

Pentru a nu lăsa ca propaganda să inducă o serie de temeri vreau să atrag atenția asupra faptului că perimetrul offshore Neptun Deep nu se află în zona care a făcut obiectul procesului dintre România și Ucraina cu privire la Insula Șerpilor.

a precizat ministrul Energiei Virgil Popescu.

Acesta mai spunea la finele anului trecut că primele gaze extrase din Marea Neagră vor intra în rețeaua națională anul viitor, urmând ca în 2026 cantitatea să fie suplimentată simțitor, odată cu exploatarea perimetrului deținut de OMV Petrom și Romgaz. Astfel, producția de gaze din Marea Neagră va fi de 10 miliarde de metri cubi pe an, adică aproape cât tot consumul României din prezent, relatata Digi24. „Evident că vom avea gaze să folosim atât pentru piața românească, cât și pentru export, cât și pentru producerea de electricitate, pentru petrochimie, pentru mai multe lucruri. În momentul în care ai mai multe gaze în piață, evident că este o presiune pe preț, pentru că trebuie vândute, nu stai cu ele, și atunci scade prețul”, mai declara ministrul Energiei pentru jurnaliștii de la Digi24.

La sfârşitul anului trecut, Romgaz a anunţat că acţionarii săi au aprobat preluarea participaţiei deţinută de grupul american ExxonMobil la perimetrul Neptun Deep, care, potrivit unor estimări, ar conţine rezerve de gaze de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi. OMV Petrom deţine, de asemenea, 50% din blocul Neptun Deep din Marea Neagră.

(Sursă info și foto: Facebook Virgil Popescu, digi24.ro)