Stiri din tulcea

Ministrul Educației: Mă tem foarte tare că vom avea probleme cu prezența fizică în școli din 8 noiembrie, din cauza numărului de infectări

27 octombrie 2021
Ministrul Educației: Mă tem foarte tare că vom avea probleme cu prezența fizică în școli din 8 noiembrie, din cauza numărului de infectări

Ministrul Educației: Mă tem foarte tare că vom avea probleme cu prezența fizică în școli din 8 noiembrie, din cauza numărului de infectări

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat aseară la un post de știri că nu exclude ca elevii să intre în școală online după aceste două săptămâni de vacanță forțată, dacă rata de infectare rămâne ridicată.

Totodată, Cîmpeanu a anunțat că vacanța prelungită de acum va fi recuperată cu prezența fizică între 3 și 14 ianuarie pentru elevii de gimnaziu și liceu și între 10 și 14 ianuarie pentru cei din ciclul primar.

Prezentator: Pe 8 noiembrie vor reveni sigur la școală?

Cîmpeanu: Sunt sigur că nu voi mai propune ca ministru al Educației un plus de vacanță suplimentară pentru simplul motiv că nu mai poate fi recuperată. Și atunci școala va începe. Ipoteza de bază e școală cu prez fizică, dar dacă nu vom putea din cauza numărului de infectări, atunci nu ne rămâne de ales decât școala online! Alte variante nu sunt! Vacanță nu! Prezență fizică ne dorim, dar dacă nu va putea să fie, rămâne doar a treia variantă, școala online, cu pierderile de rigoare. Dar am salvat două săptămâni, două săptămâni sunt importante.

De ce spuneți asta?

Pentru că dacă treceam în online aceste două săptămâni, în loc să dăm vacanță suplimentară, nu aveam șansa celor două săptămâni în ianuarie școală cu prezență fizică.

Și 2 săptămâni sunt suficiente pentru a opri răspândirea bolii?

Nu, două săptămâni sigur nu sunt suficiente, dar e vorba de a avea sau nu două săptămâni cu prezență fizică la școală.

Ne spuneți acum că în felul acesta ați obținut certitudinea că în ianuarie copiii vor merge în clase?

Da. Suntem cu toții de acord cred, că în ianuarie vom fi încheiat acest al patrulea val și vom putea să mergem la școală cu prezență fizică. Vedem foarte bine și rata de vaccinare, vedem și stagnare, chiar dacă la nivel foarte ridicat al numărului de infectări, dar suntem în octombrie, până în ianuarie convingerea mea este că vom încheia acest al patrulea val.

Acum, cu datele pe care le aveți, senzația dumneavoastră este că din 8 noiembrie copiii vor merge în clase sau în online?

Mă tem foarte tare că vom avea probleme cu prezență fizică, din cauza numărului de infectări care se va păstra la un nivel ridicat. Și atunci sunt poate mai multe șanse pentru online, dar acest lucru va fi anunțat în ziua de vineri 5 noiembrie, când voi semna și ordinul de ministru cu modificarea structurii anului școlar, pentru că în 5 noiembrie vom ști exact numărul de infectări și situația epidemiologică, nu vom merge cu supoziții.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a mai recunoscut că din cei 3 milioane de elevi din România, 1 milion, majoritatea din mediul rural vor fi afectați de varianta școlii online, întrucât nu vor putea participa efectiv la orele online, din cauza vitezei de internet, ci doar vor primi niște teme pe Whatsapp.

Acesta a mai declarat că în acest an, oricum ar evolua situația pandemică, elevii de gimnaziu și liceu vor da tezele în scris, în clase și nu online, întrucât „evaluările online ne-au adus în situația în care mai mult de jumătate din elevii din România sunt de top, ceea ce este fals!”

(Sursă: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/vacanta-de-iarna-mai-scurta-pentru-elevii-de-gimnaziu-si-liceu-ei-revin-la-scoala-in-3-ianuarie-2022-si-dau-tezele-pentru-semestrul-i-1714599)