Stiri din tulcea

Ministerul Educației a prelungit termenul pentru depunerea dosarelor pentru burse! Se acordă și noi burse școlare!

1 februarie 2022
Ministerul Educației a prelungit termenul pentru depunerea dosarelor pentru burse! Se acordă și noi burse școlare!

Ministerul Educației a prelungit termenul pentru depunerea dosarelor pentru burse! Se acordă și noi burse școlare!

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a venit cu precizări importante, pe pagina sa de socializare, legat de acordarea burselor pentru elevi în acest an!

Noutatea este că pot beneficia de bursă socială în cuatum de 200 de lei și elevii: crescuți de un singur părinte, cu părinți divortați sau unul dintre părinți nu face parte din familie, elevi orfani sau aflați în plasament!Dacă legea vă este neclară, vă puteți adresa direct secretariatului școlii de care aparține copilul,  pentru a afla dacă se încadrează în acordarea acestui tip nou de bursă!

Iată ce precizări a adus ministrul Sorin Cîmpeanu despre noile condiții de acordare a burselor în acest semenstru:

Ministerul Educației a emis, în interesul elevilor, ordinul de ministru de modificare și completare a ordinului prin care se aprobă criteriile de acordare a burselor. Subliniem următoarele aspecte:
Extinderea perioadei de depunere a cererilor de bursă cu 2 săptămâni, respectiv până la data de 14 februarie a.c.;
• Toți elevii care au beneficiat de burse sociale in semestrul I vor primi în continuare acest tip de burse, într-un cuantum dublat (de la 100 de lei/lună la 200 de lei/lună). Acestora li se adaugă acei elevi care au depus solicitări prin care au demonstrat că se încadrează în criterii prin raportare la venitul minim net pe economie actualizat pentru anul 2022 (1.524 lei) față de valoarea valabila pentru anul 2021 (1.386 lei);
• A fost simplificată lista documentelor doveditoare și s-a clarificat că în situația în care acestea au fost depuse în primul semestru pentru obținerea bursei sociale, își păstrează valabilitatea pentru întreaga durată a anului școlar;
Beneficiază de bursă socială elevii orfani, elevii aflați în întreținerea unui singur părinte și elevii abandonați de părinți (asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență). Pentru acești elevi, acordarea bursei nu este condiţionată de limite de venit!
Elevii din mediul rural, şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, de asemenea, de bursă socială. În același timp, pentru aceștia, acordarea bursei nu este condiţionată de limite de venit.
• A fost clarificată/detaliată sintagma „revizuire semestrială a listelor de beneficiari”.
Obiectivul permanent al Ministerului Educației este încurajarea, motivarea elevilor pentru învățare, dar și susținerea materială a elevilor din categoriile vulnerabile.
Precizăm faptul că, fără excepție și fără întrerupere, începând cu anul 2011, bursele au fost acordate în fiecare an pe baza mediei generale din anul școlar precedent, cu excepția elevilor din clasa a V-a și din clasa a IX-a.
Prin ordinul de ministru de reglementare a criteriilor pentru burse a fost instituită, în premieră, posibilitatea de acordare a burselor în primul semestru pentru elevii din clasa a IX-a.
Pentru aplicarea unitară la nivelul tuturor școlilor și liceelor de stat din România și pentru a se asigura plata cuantumului minim garantat prin Hotărârea de Guverm 1.094/2021, Ministerul Educației va propune la proxima rectificare bugetară să-și asume responsabilitatea de plată a tuturor burselor destinate elevilor, de la bugetul de stat, prin bugetul propriu al ministerului.
Așadar, depunerea dosarelor pentru burse școlare se prelungește până pe 14 februarie, potrivit anunțului făcut aseară de ministrul Educației. Inițial acesta spusese duminică seara la Digi24 că termenul era până pe 7 februarie.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în anul 2022 vor beneficia de burse 660.000 de elevi, iar aceste burse vor fi împărţite în şase categorii – de performanţă, de merit, de studiu, socială, profesională şi ‘Bani de liceu’.
„În 2022 am diferenţiat bursele pe categorii, sunt şase categorii de burse, nu este doar bursa de merit. Bursa de performanţă – 500 de lei, bursa de merit – 200 de lei, bursa de studiu – 150 de lei, mai mult decât a fost anul trecut bursa de merit, iar bursa de studiu se dă tuturor elevilor care îndeplinesc condiţiile şi au medie peste 7,50.( …) A patra categorie este bursa socială unde am crescut de la câţiva lei la 100, iar acum este 200 de lei, să fie direcţionată către acei elevi care sunt într-adevăr în dificultate. A cincea categorie este bursa profesională, 100.000 de elevi beneficiază de bursă profesională, tot de 200 de lei pe lună, iar a şasea categorie este bursa de ‘Bani de liceu’ – 250 de lei pe lună, alţi 23.000 de elevi pot beneficia. În total 660.000 de elevi vor beneficia în anul 2022 de bursă”, a spus Cîmpeanu duminică, la Digi 24.
De menționat că în acest semestru este nevoie de media 9.50 și peste pentru a se acorda bursa de merit, deși pe primul semestru au luat această bursă toți cei care au avut media 8.50 și peste!
(Sursă info: Facebook Sorin Cîmpeanu, edupedu.ro, g4media.ro, Ilustrație: rtv.ro)