Stiri din tulcea

Mii de elevi din satele din Tulcea vor beneficia de educație dentară

12 octombrie 2021
Mii de elevi din satele din Tulcea vor beneficia de educație dentară

Mii de elevi din satele din Tulcea vor beneficia de educație dentară

5000 de elevi din județul Tulcea, majoritatea din mediul rural, vor beneficia de lecțiile binecunoscutului program școlar inițiat de una dintre cele mai cunoscute mărci de pastă de dinți din România, anunță Filiala Crucea Roșie Tulcea.
Părinţii, consideraţi exemple de urmat de către copii, au rolul cel mai important în formarea rutinei zilnice de igienă orală şi în conştientizarea importanţei igienei orale. De aceea, ne-am propus să ajungem direct la aceștia. Cu sprijinul Colgate si al Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică, am creat grupul de Facebook <<Dinți și Părinți>> unde părinții pot găsi materiale despre sănătatea orală, primul ajutor, nutriția adecvată, precum și informații despre desfășurarea Programului Școlar Colgate în județele din țară.  Sperăm ca acest parteneriat cu părinții să aducă cât mai multe zâmbete sănătoase
declară Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române.

În total, 150.000 de copii din 17 județe din țară vor învăța, în această toamnă, să aibă grijă de dinții lor!

Programul Școlar Colgate ajunge, în perioada 15 octombrie 2021 – 28 februarie 2022 în clasele a 150.000 de copii din 17 județe: Bacău, Bihor, Botoșani, București Sectorul3, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sibiu, Tulcea și Vrancea.

Deja tradiție, lecțiile de sănătate stomatologică sunt ținute de voluntarii Crucii Roșii Române. Copiii învață de la ei:

– cum să se spele corect pe dinți,

– ce periuță de dinți li se potrivește,

– de ce apar cariile și cum le pot evita,

– cum să se împrietenească cu medicul stomatolog.

Pe lângă activitățile educative desfășurate de voluntarii Crucii Roșii în școlile din 17 județe, oferim și mostre de pastă de dinți pentru copii și părinți, astfel încât aceștia să exerseze acasă, împreună, ceea ce au învățat la școală. Astfel, mari și mici, vom avea cu toții dinți sănătoși și mai multe motive să zâmbim atunci când ne gândim la viitor

spune Iwona Zaczek, Directorul Departamentului de Vânzări și Marketing Profesional, Colgate-Palmolive Europa Centrală și de Est.

În 28 de ani de Program Școlar Colgate, peste 6 milioane de elevi români din clasele 0-IV au învățat cum să aibă grijă de dinții lor. Proiectul este derulat  în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România și cu școli primare din întreaga țară.

Deși statisticile în ceea ce privește sănătatea orală sunt îngrijorătoare, prevenția poate face diferența. Spălatul pe dinți dimineața și seara, evitarea sau consumul redus de alimente care afectează dinții și mersul la stomatolog o dată la șase luni sunt câțiva pași pentru o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos pentru cât mai mult timp.  Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul: www.programscolarcolgate.ro.

Asociaţia Americană a Medicilor Dentişti recomandă ca prima vizită la medicul stomatolog să aibă loc la maxim 6 luni de la apariţia primului dinte.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în Europa, 61% dintre copiii cu vârste între 6 şi 12 ani au cel puţin un dinte cariat.

Igiena dentară este deficitară în România, arată un studiu INS publicat în luna februarie a acestui an. Doar 37% dintre respondenții adulți au declarat că se spală zilnic pe dinți și doar 12% dintre aceștia au declarat că se spală pe dinți după fiecare masă.