Mii de copii, inclusiv din județul Tulcea, vor participa la activitățile estivale organizate de Salvați Copiii România

12 iulie 2022 | Educatie
Mii de copii, inclusiv din județul Tulcea, vor participa la activitățile estivale organizate de Salvați Copiii România

Mii de copii, inclusiv din județul Tulcea, vor participa la activitățile estivale organizate de Salvați Copiii România

 

2.500 de copii, dintre care 385 de preșcolari și 2.115 elevi, din București și 20 de județe, printre care și Tulcea, vor beneficia de activitățile estivale din acest an, cel de-al 25-lea, în care Organizația Salvați Copiii România extinde programul de educație remedială estivală pentru copiii vulnerabili și anunță deschiderea grădinițelor estivale.

Salvati Copiii activitati estivale

Mai mult, în București și județele Brașov, Constanța, Galați, Iași, Mureș, Suceava,Timiș și Tulcea vor participa la activitățile educative și de socializare și copii din Ucraina.

De asemenea, Salvați Copiii organizează în această vară 20 de tabere pentru peste 700 de copii din România și din Ucraina.
Conform comunicatului de presă trimis azi la redacție de organizația citată, unul din trei elevi români afirmă că a rămas în urmă cu materia școlară, în ultimii doi ani de restricții pandemice și din păcate, rata de participare la educație timpurie, preșcolară, a scăzut :

 

31% dintre copiii din învățământul secundar inferior și superior afirmă că au rămas în urmă cu materia școlară în cei doi ani de restricții pandemice, potrivit unui sondaj realizat de Organizația Salvați Copiii România în luna februarie.
Decalajele sunt mai mari, în cazul copiilor vulnerabili.

La începutul anului anterior, peste 15% dintre copiii care împliniseră 5 ani nu erau înscriși la grădiniță, deși cei mai mulți dintre ei urmau să-și facă debutul școlar în toamna aceluiași an. La fel ca cele mai multe fenomene negative din domeniul educației, neparticiparea la învățământul preșcolar afectează în mod disproporționat copiii din mediul rural, rata de înscriere în învățământul preșcolar la vârsta de 5 ani situându-se la 87,8% în cazul copiilor de la orașe, față de doar 80,9% în cazul celor de la sate.

România înregistrează un procent de 15,6% al tinerilor între 18-24 de ani care au absolvit cel mult gimnaziul, deși ținta fixată de România, în 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, până la sfârșitul anului 2020.

Școala online a agravat disparitățile sociale, lucru care se poate măsura prin:

– neparticiparea școlară – 286.150 de copii între 7 și 17 ani erau în afara școlii la 1 ianuarie2021;
– abandonul școlar – 35.259 de elevi, dintre care 20.878 din ciclul primar și gimnazial și 14.381 din învățământul liceal, au abandonat școala în 2019/2020;
– inegalitățile dintre copiii din urbanul mare și rural, în ceea ce privește rezultatele la examenele naționale – elevii din mediul rural au luat de trei ori mai multe medii sub 5 față de cei de la școlile din urban.

*
De 32 de ani, Organizația Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului.

(sursă info și foto : comunicat de presă Salvați Copiii România)

Alte Articole

S-a dat startul înscrierilor/ reînscrierilor la cursurile Palatului Copiilor Tulcea

S-a dat startul înscrierilor/ reînscrierilor la cursurile Palatului Copiilor Tulcea

20 iunie 2024

Elevii din județul nostru care doresc să urmeze unul sau mai multe cursuri organizate de Palatul Copiilor Tulcea sau părinții / bunicii acestora, în cazul copiilor mai mici, trebuie să…

CISTESTE MAI MULT
Exercițiu de alarmare – evacuare derulat la Jurilovca

Exercițiu de alarmare – evacuare derulat la Jurilovca

19 iunie 2024

Aproximativ 180 de preșcolari și școlari, cât și personal didactic din cadrul Școlii Gimnaziale Jurilovca, au participat ieri, 18 iunie, la un exercițiu de alarmare – evacuare, potrivit informațiilor publicate…

CISTESTE MAI MULT