Stiri din tulcea

Mica Unire, sărbătorită la Tulcea

24 ianuarie 2023
Mica Unire, sărbătorită la Tulcea

Mica Unire, sărbătorită la Tulcea

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, în municipiul Tulcea au fost programate mai multe manifestări prin care sunt sărbătoriți cei 164 de ani împliniți de la „Mica Unire”, așa cum este numită dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza în calitate de domnitor în Moldova și în Țara Românească.

De la ora 11.00, în Piața Civică din municipiu, a avut loc ceremonialul militar și relgios organizat de Instituția Prefectului -Județul Tulcea și Garnizoana Tulcea cu acest prilej.

Pref Tl discurs pref A.D.M

Prezent la eveniment, prefectul Alexandru Dan Munteanu a declarat :

„Este o onoare pentru mine să fiu astăzi, în zi de sărbătoare, când se împlinesc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, în mijlocul dumneavoastră.
Alexandru Ioan Cuza, în jurământul de la 1859 spunea: <<În toată domnia mea voi veghea la respectarea legilor pentru toţi şi în toate uitând toată prigonirea şi ura, iubind deopotrivă pe cel ce m-a iubit şi pe cel ce m-a urât, neavând dinaintea ochilor mei decât binele şi fericirea naţiei române.>>, aceste cuvinte ar trebui să ne în rămână în suflet și în gând, iar acum, la 164 de ani de la Unire Principatelor Române, „binele și fericirea nației române”, să fie un țel pentru noi toți, iar interesul general să primeze în fața interesului personal.
Totodată, aș vrea să închei prin a vă transmite mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul evenimentului:
<<Unirea Moldovei cu Țara Românească sub același domnitor, Alexandru Ioan Cuza, este un exemplu autentic de unitate a voinței românilor, care a deschis calea emancipării și modernizării statului. Au urmat ani de reforme importante în toate domeniile și investiții ce au consolidat apropierea culturală, politică și economică a celor două principate române.

Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voință în jurul valorilor și obiectivelor comune.
Am admirat întotdeauna unitatea artizanilor Unirii Principatelor Române din 1859 și eforturile care au continuat până la înfăptuirea Marii Uniri din 1918, visul de veacuri al tuturor românilor.

Responsabilitatea clasei politice și a instituțiilor statului este să onoreze ”actul energic al întregii naţiuni române”, așa cum Mihail Kogălniceanu descria Unirea Principatelor Unite, și să urmeze exemplul reformelor majore care au stat la baza evoluției către România de astăzi. La fel ca acum 164 de ani, dorința de emancipare națională și aspirațiile legitime ale românilor trebuie să rămână repere ale acțiunii statului.
Lecția istorică rămasă peste timp este că prin voință, unitate, curaj și susținerea cetățenilor noștri putem reuși cele mai ambițioase obiective. Aderarea României la NATO, obținerea statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple grăitoare.
România este astăzi în fața unei etape importante pentru viitor. Miza noastră comună este strâns legată de dezvoltarea în ritm accelerat și consolidarea locului în rândul statelor dezvoltate ale Europei și întregii lumi, iar acest proces trebuie să meargă mână în mână cu reducerea decalajelor din societate, care, în mod concret înseamnă capacitatea de a oferi o viață mai bună fiecărui român, condiții și oportunități similare la sate, orașe și în toate comunitățile. În România europeană toți cetățenii trebuie să aibă șanse egale, să se simtă în siguranță și să aibă speranța unui viitor mai bun și mai prosper, vegheat de valorile și libertățile democratice.

Bucuria care ne însuflețește prinși în Hora Unirii la evenimentele dedicate acestei zile și cu multe alte ocazii, dar și coagularea socială pe care o regăsim în momentele dificile îmi dau încredere că românii și-au păstrat spiritul unitar, prețuiesc valorile trecutului si merg împreună spre viitor. Astfel de etape din istoria noastră le păstrăm vii în memoria societății. Se cuvine să le transmitem generațiilor tinere și să le amintim că societatea îi recunoaște și îi urmează pe cei ce deschid noi drumuri prin idealuri nobile. Energia, implicarea și susținerea societății sunt vitale pentru atingerea obiectivelor indispensabile de dezvoltare, răspunsul adecvat la provocările de securitate actuale și valorificarea oportunităților deschise prin sursele de finanțare pe care România le are în acest moment.

Istoria ne dovedește că unirea aduce siguranță, conferă protecție și speranță pentru un viitor bun! Exemplul de viziune, solidaritate, curaj și mobilizare al generației care a realizat Unirea Principatelor ne însoțește, azi, pe drumul pe care dorim să îl urmeze România.

Hai să dăm mână cu mână, pentru prezentul și viitorul nostru european!
La Mulți Ani, români!
La Mulți Ani, România!>> ”

Tot azi, 24 ianuarie 2023, la Teatrul ,,Jean Bart” Tulcea începe o serie de proieții ale unor cunoscute filme realizate de studiourile Moldovafilm, prin care instituția marchează aniversarea celor 164 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri.

Teatrul Jean Bart Tl imagine sediu fb

Tulcenii vor putea viziona filmele la Sala Mare a teatrului tulcean, de la ora 18:00.

Azi va fi una dintre capodoperele regizorului Emil Loteanu, ,,Lăutarii” (1971), mâine, 25 ianuarie, se va proiecta ,,Poienile roșii” (1966), operă a aceluiași regizor, iar joi, 26 ianuarie, ,,Tunul de lemn” (1986), regia Vasile Brescanu.

(surse info și foto : comunicat de presă Prefectura Tulcea, fb TeatrulJeanBartTulcea)