Stiri din tulcea

Mesajele-capcană din această perioadă – cele „semnate” de ANAF

17 ianuarie 2023
Mesajele-capcană din această perioadă – cele „semnate” de ANAF

Mesajele-capcană din această perioadă – cele „semnate” de ANAF

 

Directoratul Național de Securitate Cibernetică ( DNSC ) atenționează plătitorii de taxe cu privire la e-mail-urile sau sms-urile primite în această perioadă, ce pretind a fi transmise de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

„Atacatorii încearcă mereu să se folosească de context pentru a-și construi scenariile de atac, astfel încât să obțină o rată de succes mai mare. De multe ori exploatează perioade-cheie în care suntem susceptibili sa fim mai putin vigilenti online, pentru că acționăm în grabă. La acest capitol putem plasa și datele-limită pentru plata taxelor sau depunerea unor declarații fiscale”, 

scrie pe pagina de socializare a DNSC.

Organizația citată menționează că și în anii precedenți au fost observate astfel de tentative de phishing sau de răspândire de malware prin link-uri sau atașamente transmise prin mail-uri sau sms-uri nesolicitate, atacatorii încercând să impersoneze autoritatea fiscală a statului.

Mesajele au o caracteristică psihologică puternică, acestea fiind concepute și trimise în numele autorității, sub pretextul neefectuării unei plăți sau obținerii unei eventuale sume de bani în urma unei recalculări, ceea ce stârnește emoție și curiozitate. Astfel, potențiala victimă ar putea accesa link-uri sau atașamente, fără a face în prealabil câtva verificări de securitate esențiale.

Scopul atacatorilor este infectarea cu malware a dispozitivelor sau redirecționarea potențialelor victime către site-uri clonă ale autorității, care vor arăta similar, dar care au o adresă diferită. Mai departe, ei vor încerca să extragă date sensibile de la utilizatori.

În cazul în care „cădem în capcana unor infractori cibernetici” trebuie să luăm imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului compromis și monitorizarea tranzacțiilor din cont. Dacă avem pagube materiale, va trebui să depunem o plângere la Poliția Română și putem notifica Directoratul la 1911 sau pe mail la alerts@dnsc.ro.

(sursă info și foto : fb DNSC.RO)