Memorialul Ivan Patzaichin va fi inaugurat peste 7 luni

7 februarie 2023 | Cultura
Memorialul Ivan Patzaichin va fi inaugurat peste 7 luni

Memorialul Ivan Patzaichin va fi inaugurat peste 7 luni

Ansamblul arhitectonic dedicat legendarului Ivan Patzaichin, ce se va afla pe faleza municipiului Tulcea, va fi înaugurat în data de 8 septembrie 2023, la deschiderea binecunoscutului festival inițiat de multiplul campion tulcean în anul 2011, conform unui comunicat de presă remis redacției de Consiliul Județean Tulcea.

Informația a fost făcută publică în cadrul conferinței de presă pe tema Memorialului Ivan Patzaichin , ce a avut loc azi și la care au participat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, George Șinghi, viceprimar al municipiului Tulcea, respectiv Ștefan Ilie, primarul municipiului cu o intervenție online și bineînțeles, reprezentanții Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 : Ivona Potzaichin – Rusu, președinte și Teodor Frolu, vicepreședinte.

Președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu:
„Mă număr printre norocoșii care au avut onoarea de a sta alături de un om de o atât de mare valoare.“
Șeful administrației județene a vorbit despre importanța acestui proiect ce va onora memoria lui Ivan Patzaichin, dar și despre impactul pe care ansamblul arhitectonic îl va avea pentru impulsionarea turismului în zona județului Tulcea.
„Memorialul Ivan Patzaichin va fi un prim popas al turiștilor care ajung în orașului de la porțile Deltei Dunării.”
În plus, (Șeful administrației județene )președintele Horia Teodorescu a vorbit despre caracterul și valoarea omului Ivan Patzaichin, în completarea calităților sportive care l-au consacrat la nivel mondial.

„Am fost în barcă alături de Ivan, i-am fost alături ori de câte ori am putut, iar el ne-a susținutîn toate proiectele pe care ni le-am propus, inclusiv în obținerea transferului falezei la niveljudețean. Personalitatea lui Ivan ne-a înlesnit dialogul la nivel guvernamental, iar marelecampion nu a ezitat niciodată să ne ajute în toate demersurile pe care noi le-am inițiat pentrudezvoltarea județului nostru. Pot spune că mă număr printre norocoșii care au avut onoarea dea sta alături de un om de o atât de mare valoare, de un astfel de caracter“,
a transmis președintele Teodorescu.

În completare, președintele Executivului județean a insistat asupra faptului că majoritatea obiectivelor asumate în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 au fost finalizate cu succes, excepție făcând canalul olimpic, un proiect de suflet al marelui campion născut în inima Deltei, pe care autoritățile locale și județene au datoria morală de a îl duce la bun sfârșit.

CJ Tl Memorialul I P conferinta 7 feb 23 HT Ivona P

Ivona Potzaichin: „Acest memorial reprezintă tot ce a iubit tata“
„Sunt realmente impresionată de implicarea tuturor prietenilor tatălui meu (inclusiv artiști și autorități) în realizarea acestui obiectiv, care reprezintă, de fapt, tot ceea ce tatăl meu a iubit: Delta, Tulcea, natura, sportul“,
a transmis, în cadrul conferinței, Ivona Potzaichin – Rusu, președintele Asocației Ivan Patzaichin – Mila 23, fiica marelui campion olimpic.

Cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea și al Primăriei Municipiului Tulcea, monumentul va fi amplasat în 2023 pe faleza din Tulcea care îi poartă numele, din 5 septembrie 2021, ziua în care Ivan a plecat dintre noi.

Memorialul „Ivan Patzaichin” reprezintă o lucrare izvorâtă dintr-un efort colaborativ gândit și realizat de șase creatori contemporani care îl cunoșteau îndeaproape și îl apreciau infinit pe IVAN.

Cei cinci artiști: Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, GyárfásOláh, urmând viziunea lui Teodor Frolu, au conceput un ansamblu care reunește o diversitate de instanțe prin care marele dispărut rămâne veșnic în memoria colectivă și în inimile celor care l-au iubit.

Acest memorial oferă un prilej de amintire a momentelor cheie din viața și cariera lui Ivan Patzaichin, filtrate de sensibilitatea artiștilor.

În același timp, monumentul va avea și un rol utilitar, marcând „poarta de intrare” în Delta Dunării și reprezentând punctul de pornire pentru turiștii care vizitează Delta cu caiacul sau cu alte bărci cu vâsle.

Sub coordonarea lui Teodor Frolu, arhitectul care i-a fost, în ultima decadă, prieten apropiat și partener lui Ivan, cei cinci artiști s-au reunit pentru a găsi, împreună, un concept unificator pentru a-i cinsti amintirea și impactul pe care l-a avut asupra locului său de origine, de care a rămas legat afectiv întreaga viață, indiferent de locurile unde l-au purtat apele și strălucita sa carieră de campion la caiac – canoe.

CJ Tl IVAN Columna lui I 7 feb 23

„Columna lui Ivan”, realizată de Virgil Scripcariu, onorează memoria lui Ivan Patzaichin din perspectiva profilului său de multiplu campion olimpic și mondial la canoe, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968,1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint.
Realizată din inox, lucrarea va marca simbolic momentele în care Ivan a dus faima României dincolo de granițe prin reușitele sale sportive.

CJ Tl IVAN Metopa 7 feb 23
„Metopa”, creată de Mircea Cantor în maniera sa inconfundabilă de lucru cu materia și inspirat de cultura tradițională, utilizând tehnica mozaicului și pictura, este redarea artistică a parcursul vieții lui Ivan : pornind de la Mila 23, satul din inima Deltei Dunării în care a făcut pentru prima dată cunoștință cu apa, barca și pagaia, elemente recurente în viața lui Ivan, și până aproape de prezent.

CJ Tl IVAN Inima asezata si Val oprit 7 feb 23 1
„Inimă așezată” și „Val oprit” sunt concepute de Teodor Graur
Marcat de magnetismul și de autoritatea personajului IVAN – izvorâtă din profilul său deautenticitate, modestie și impecabilă probitate morală – Teodor Graur surprinde efectul Patzaichin pe care Ivan l-a avut asupra celor pe care i-a atins, la propriu și la figurat. Graur îi surprinde latura de catalizator și de inspirație în aceste vremuri neliniștite, un motor capabil să schimbe sensul curentului din oamenii care pot schimba la rândul lor lumea în mai bine.

CJ Tl IVAN Fantana 7 feb 23 1
„Fântâna” este realizată de Dan Vezentan, ce poposește asupra iubirii nemărginite purtată de Ivan în suflet, în întregul său parcurs – dragostea față de apă și Deltă.
Ivan a profitat de orice prilej ca să arate lumii frumusețea locurilor din care provine. Însă, mai mult decât atât, și-a propus să arate valoarea apelor pentru locuitori – atât din perspectivă utilitară, cât și ca mijloc de coagulare a oamenilor în jurul apei, un element identitar care poate aduce unei comunități prosperitate și sens.

CJ Tl IVAN Gradina Deltei 7 feb 23
„Grădina Deltei” este gândită de Gyárfás Oláh, designerul brand-ului PATZAIKIN ( un brand de design inspirat din tradiție locală, lansat de Ivan în 2011) ce completează atașamentul afectiv al lui Ivan față de Delta Dunării, locul de o frumusețe naturală debordantă, în care constant s-a întors cu inima, unde n-a încetat să-și ofere sprijinul și să-și facă, cu discreție, simțită prezența.

Echipa care face posibilă materializarea Memorialului Ivan Patzaichin este formată din :
Artiști: Teodor Graur, Mircea Cantor, Gyárfás Oláh, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan
Curator: Teodor Frolu
Arhitectură: skaa architects
Peisagistică: Nicolae Triboi
Inițiat de: Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23
Cu sprijinul: Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea

(sursă info și foto : comunicat de presă CJ Tulcea – 7.02.2023)

Alte Articole

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

18 iunie 2024

Serile de film organizate de Tulcea Film Society au avut loc, până acum, la Casa Avramide din municipiu, dar începând de mâine, 19 iunie, și până duminică, 23 iunie 2024,…

CISTESTE MAI MULT
Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT