Stiri din tulcea

Manifestări oficiale, culturale și artistice, azi, cu ocazia Zilei Dobrogei

14 noiembrie 2022
Manifestări oficiale, culturale și artistice, azi, cu ocazia Zilei Dobrogei

Manifestări oficiale, culturale și artistice, azi, cu ocazia Zilei Dobrogei

Azi, 14 noiembrie, se împlinesc 144 de ani de când Dobrogea a reintrat în componenţa statului român modern, data de 14 noiembrie 1878 fiind sărbătorită în spațiul delimitat de Dunăre, Marea Neagră și granița cu Bulgaria din anul 2015.

Cu această ocazie, de la ora 10.00, la Monumentul Independenței, a avut loc un ceremonial militar și religios cu depunere de coroane de flori, la care au participat oficiali tulceni : primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, prefectul județului Tulcea, Dan Munteanu, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, vicepreședinții Mihai Huleni și Victor Tarhon și administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, precum și parlamentari de Tulcea, reprezentanți ai serviciilor deconcentrate, ai partidelor politice și ai unităților școlare de pe raza județului Tulcea, dar și oficiali ai județului Constanța, mai exact președintele Consiliul Județean Constanța, Mihai Lupu și subprefectul județului Constanța, Marilena Dragnea.

Prim Tl Z Dobrogei Oficialitati 1

Prim Tl St Ilie Z Dobrogei 22
„La 144 de ani de la integrarea Dobrogei în statul român, nu putem uita că acest ținut a fost brăzdat de atât de multe invazii și războaie, încât noi, dobrogenii, trebuie să prețuim mai mult ca oricând pacea și să ne bucurăm în continuare de buna noastră conviețuire interetnică. Deoarece pacea, înainte de toate, este prima condiție necesară pentru a putea construi în beneficiul generațiilor următoare.

În calitate de membri ai marii familii europene, conjunctura ne este mai favorabilă ca oricând. Pacea și contextul european pot conferi Dobrogei un parcurs trainic și viguros, construit cu gândul la viitor și, în aceeași măsură, cu respect față de moștenirea sa istorică.
Dobrogea este parte integrantă a statului român datorită viziunii Regelui Carol I şi a unor oameni de stat care au trecut peste partizanatele politice de orice fel pentru a edifica o ţară. Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie de valori autentice, de modele de atitudine civică şi profesională, de exemple de excelenţă cu care să ne putem mândri fără reţineri.
În acest an, la Tulcea, vom sărbători Ziua Dobrogei alături de domnul Prof. Dr. Arh. Augustin IOAN, căruia municipiul îi va conferi titlul de Cetățean de Onoare, în semn de recunoaștere a contribuției aduse în domeniul arhitecturii, pentru activitatea de sprijinire a cauzei patrimoniului arhitectural și pentru activitatea academică și culturală de excepție. Deși cariera fructuoasă l-a purtat peste tot în lume, Marian – Augustin IOAN, arhitect și apărător al patrimoniului cultural, a rămas atașat de Dobrogea natală și de orașul Tulcea.
Dobrogea are repere morale și putere de muncă, Dobrogea are un potențial uriaș, Dobrogea poate mai mult!
La mulți ani, dobrogeni!
La mulți ani, Dobrogea!”,

a transmis primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie.

CJ Tl Z Dobrogei 22 H T
„Ne aflăm acum pe colnicul Hora, unde tronează falnic Monumentul Independenţei, martor de necontestat al istoriei noastre zbuciumate.
Istoria acestui simbol al libertăţii ne aminteşte în permanență de elementul care uneşte românii din ţară şi de peste hotare: patriotismul.
Piatra de temelie a monumentului a fost pusă la 17 octombrie 1879, în prezenţa prinţului Carol şi a lui Mihail Kogălniceanu, spre a cinsti memoria ostașilor căzuți pentru libertatea și unitatea de mai târziu a noastră, a dobrogenilor.
Fiecare zi de 14 noiembrie, onorată și sărbătorită pe această marcantă scenă istorică, este și va constitui întotdeauna un prilej de omagiu și cinstire a memoriei și a sacrificiului înaintașilor noștri.
Ei sunt cei datorită cărora, astăzi, dobrogenii îmbracă haine de sărbătoare. Slăvind amintirea lor ne îndeplinim o datorie de pietate“,
a transmis președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

CJ Tl Z Dobrogei 22 pred CJ Cta
„Astăzi este o zi măreață dată prin dimensiunea acestei zone pe care noi am primit-o de la strămoșii noștri. Dobrogea este unică în România, este unică în Europa și poate fi un exemplu de bune practici pentru toată lumea. Conviețuim aici, de sute de ani, peste 17 minorități, cu respect pentru religia noastră, pentru tradițiile noastre, pentru istoria noastră.
Acest tărâm binecuvântat de Dumnezeu a fost apărat cu prețul sângelui și la 1918, și în 1944 și chiar și la Revoluție, când ne-am recâștigat demnitatea.
Această zi trebuie să intre în istoria zilelor naționale ale României, pentru că țara noastră nu ar fi fost întreagă fără Dobrogea“,

a declarat președintele Consiliul Județean Constanța, Mihai Lupu.

Pref Tl Z Dobrogei pref M
„Astăzi, o zi importantă pentru noi, 144 de ani de la ziua în care hotarele Dobrogei s-au reunit cu Patria Mamă. Avem datoria de a rememora amintirea celor care s-au jertfit pentru Independență și pentru formarea României moderne.
Să ne amintească în veci de eroii noștri și de sacrificiul lor. Pe prima placă de la baza acestui monument(și zic prima placă deoarece știm cu toții că în anii primului război mondial monumentul a fost distrus și refăcut în cele din urmă) scria: readucerea Dobrogei la căminul strămoșesc s-a făcut prin vitejia armatei române sub conducerea Regelui Carol I.
La mulți ani, Dobrogea!
La mulți ani, dobrogeni!
La mulți ani, România!”,
a transmis prefectul județului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu, care a felicitat și a subliniat importanța prezenței unui număr mare de elevi la eveniment.

Tot azi, pentru a marca ziua de 14 noiembrie 1878, la sala Mihail Kogălniceanu, de la ora 11.00, a avut loc o ședință festivă comună Consiliul Județean Tulcea – Consiliul Județean Constanța.

CJ Tl Z Dobrogei Sedinta comuna

La eveniment au participat reprezentanți ai conducerii celor două consilii, președinții Horia Teodorescu și Mihai Lupu, prefectul județului Tulcea, Dan Munteanu și subprefectul județului Constanța, Marilena Dragnea, primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, administratorii publici ai celor două județe, secretarii generali ai celor două județe, consilierii județeni din Tulcea și Constanța, parlamentari tulceni, reprezentanți ai minorităților județului Tulcea.

După intonarea imnului de către un grup de tineri ai Ansamblului „Danubius“ al Centrului Cultural „Jean Bart“, cei prezenți în sală au putut viziona un clip video în care au fost prezentate principalele repere istorice care au dus la momentul 14 noiembrie 1878.

În deschiderea ședinței, PS Visarion a vorbit despre importanța evenimentului de acum 144 ani:

Pref Tl Z Dobrogei PS Visarion
„Într-adevăr, pentru noi, dobrogenii, dar și pentru toți românii, constituie o zi deosebită pentru că este ziua în care această provincie, dintotdeauna românească, a revenit la Patria Mamă“
La rândul său, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a vorbit despre momentele istorice definitorii pentru devenirea României Mari:

„Cu 144 de ani în urmă, principele Carol I, alături de guvernul condus de I.C. Brătianu și ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu, lansa „Proclamația către Dobrogeni” și „Înaltul ordin de zi” către armată. În Proclamaţia către dobrogeni, viitorul rege Carol I spunea: «Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea – vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân – de astăzi, face parte din România. Voi de acum atârnaţi de un stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi o cârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii: viaţa, onoarea şi proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe ţări străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre, şi nimeni nu le va putea lovi fără a-şi primi legitima pedeapsă. Armata română, care intră în Dobrogea, nu are altă chemare decât a menţine ordinea şi, model de disciplină, de a ocroti paşnica voastră vieţuire. Salutaţi, dar cu iubire, drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertăţii, drapelul dreptăţii şi al păcii (..)». Mesajul Domnitorului către dobrogeni se încheia astfel: „Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră”. Este astfel indubitabil faptul că, prin spiritul și multietnicitatea lor, oamenii reprezintă un adevărat tezaur al zonei. Dobrogea este un model de conviețuire etnică, o cale de urmat pentru multiculturalitate și toleranță, o lecție a acceptării aproapelui. Așa cum spunea și cunoscutul scriitor Ovidiu Dunăreanu, crescut pe aceste meleaguri, la Ostrov de Constanța, «dobrogenii, înainte de orice, sunt niște oameni solari: luminoși, deschiși la suflet și la minte. Apoi, sunt harnici și temerari, trăsături fundamentale moștenite de la încrezătorii și curajoșii coloniști, care au făcut ca acest Ținut al Mării – și al Dunării, aș adăuga eu – să înflorească și să se integreze cu fruntea sus spațiului național cât și celui european. Și nu în ultimul rând, dobrogenii au un fel aparte al lor de a fi, o înțelegere superioară a conviețuirii cu ceilalți, indiferent de ce etnie sunt. Modelul acestei coabitări în bună rânduială este unic în Europa»“.

Pref Tl Z Dobrogei Pref Tl si PS Visarion
„Spun <Bun venit!> fraților noștri dobrogeni de la Constanța. Sărbătorim astăzi 144 de ani de istorie, 144 de ani de multiculturalitate, conviețuire și armonie pe frumoasele plaiuri Dobrogene. Avem astăzi o Dobroge unită, parte importantă a României moderne. Ținutul Dobrogean este un exemplu de armonie, pace și credință, un ținut în care trăiesc laolaltă, mai multe etnii.
La mulți ani fericiți, dobrogeni! La mulți ani, România!”,
a transmis, cu această ocazie, prefectul Alexandru Dan Munteanu.

La Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea s-au desfășurat vernisajul expoziţiei „Vizitele Familiei Regale în Nordul Dobrogei” și lansarea cărţii cu acelaşi nume în cadrul unui proiect al Asociaţiei Celisea, cofinanțat de Primăria Tulcea.

Primaria Tl Ziua Dobrogei 11.22 Bibl
La Biblioteca Județeană ,,Panait Cerna” sunt programate 2 conferințe și anume : conferința ,,Ziua Dobrogei”, invitat Prof. Univ. Dr. Lascu Stoica, cu participarea corului Liceului de Arte ,,George Georgescu” și conferința ,,Tulcea – model de conviețuire multietnică și multiculturală”, susținută de Prof. Univ. Dr. Arh. Augustin Ioan, eveniment organizat de A.N.B.P.R. – Filiala Tulcea.

Primaria Tl Ziua Dobrogei 11.22
În Piața Civică, de la ora 14:30, va începe spectacolul ,,Dobrogea Unită”, organizat de Consiliul Județean Tulcea, Centrul Cultural ,,Jean Bart”, Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Baladele Deltei.

CJ Tl spectacol Z. Dobrogei 1
La Casa Avramide, începând cu ora 18:00, va avea loc Lansarea Revistei Arhitectura – număr dedicat Deltei Dunării, un eveniment organizat de Ordinul Arhitecţilor din România, urmat de ceremonia de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al Municipului Tulcea domnului Prof. Univ. Dr. Arh. Marian-Augustin Ioan.

Primaria Tl Cetatean Onoare Arh Augustin Ioan
( surse info și foto : fb primariatulcea, fb stefan.ilie.tulcea, fb ConsiliulJudeteanTulcea/)