Direcția de Sănătate Publică Tulcea a dublat numărul de centre de evaluare pacienți COVID-19. Dacă pe 7 ianuarie anunța că a instituit două astfel de centre, unul la Spitalul Județean Tulcea și altul la Spitalul Orășenesc Măcin, acum DSP Tulcea anunță că a suplimentat numărul lor cu încă două centre, pentru a nu aglomera paturile din cele două spitale.
Așadar, la nivelul județului Tulcea s-au avizat favorabil și funcționează un număr total de 4 centre de evaluare pacienți COVID-19 :
1. Spitalul Orășenesc Măcin din str. Mircea Vodă nr.34, Oraș Măcin, jud. Tulcea, nr. telefon 0240/571883, int. 154. Programul de activitate : luni – vineri 8.00-12.00.
2. Spitalul Județean de Urgență Tulcea din str. 1848, nr.32,Tulcea,nr. telefon 0240/532210. Program de activitate : luni – vineri 8.00-15.00.
3. Lucas Medical Center din str. Progresului, nr.24, Tulcea, jud. Tulcea, nr. telefon 0771306986. Program de activitate : luni – miercuri – vineri 18.30-20.00, marți – joi 16.30-19.30
4. Medical Center Spital din str. Mahmudiei, nr.49-51, Tulcea, jud. Tulcea,nr. telefon 0374470519. Program de activitate: luni – vineri 11.00-18.00.
Bolnavii vor merge singuri la centrele de evaluare
Hotărârea privind înființarea acestor centre prevede că bolnavii infectați cu Covid se vor putea prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test RT-PCR, indiferent de statutul de asigurat.
Oamenii trebuie să localizeze care este cel mai apropiat centru de evaluare de ei și să meargă direct acolo, astfel încât să nu amplifice riscul transmiterii virusului. Atenție la programul de funcționare al fiecărui centru de evaluare din județul Tulcea!
După doi ani de pandemie, înființarea unor centre de evaluare a fost propusă pentru a nu mai aglomera UPU-urile și ambulatoriile de la spitale cu cazuri de Covid, așa cum s-a întâmplat la sfârșitul anului trecut.
Pentru a putea plăti separat aceste astfel de centre, CNAS și Ministerul Sănătății au modificat ordinul pentru decontare a serviciilor medicale și au inclus și servicii obligatorii care trebuie acordate pacienților.
Pacientul care ajunge în centrul de evaluare este supus unor analize medicale, i se măsoară temperatura, saturația de oxigen, i se ia tensiunea, îi sunt evaluare simptomele. Pentru a fi avizat, centrul trebuie să aibă și serviciu de evaluare imagistică, adică posibilitatea de a face o radiografie pentru a stabili dacă există afectare pulmonară.
După evaluarea, medicul va prescrie tratamentul pe care pacientul îl va putea lua acasă. Cel mai scump serviciu medical acordat aici va costa 677 lei și va conține inclusiv administrarea de Favipiravir, potrivit autorităților, relatează jurnaliștii de la Europa Liberă.
Există și un ghid elaborat de Ministerul Sănătății care ne îndeamnă să sunăm cât mai repede la medicul de familie și să mergem să ne testăm fie la el, pentru că și aceștia pot testa gratuit de-acum încolo, fie la un laborator privat, fie la o farmacie unde există și acest serviciu. Dacă ne simțim foarte rău, sfatul este să sunăm direct la 112 și să solicităm testarea acasă sau să mergem la o cameră de gardă a unui spital!
Dacă testul pentru SARS-CoV-2 se dovedește a fi pozitiv, persoana în cauză rămâne sub monitorizarea medicului de familie, dacă nu are factori de risc. Dacă, însă, are cel puțin doi factori de risc, ea va merge la aceste centre de evaluare nou înființate, relatează jurnaliștii de la Digi24. Factorii de risc principali sunt: boli cardiovasculare, diabetul zaharat, obezitate, boli respiratorii cronice, insuficiență renală cronică, hepatopatii cronice, sistem imunitar deficitar, dar și vârsta de peste 65 de ani.
Sursă info: dspjtulcea.ro, europalibera.org, digi24.ro