Lucrările la memorialul pentru Ivan Patzaichin vor începe de luni, 19 iunie

16 iunie 2023 | Actualitate
Lucrările la memorialul pentru Ivan Patzaichin vor începe de luni, 19 iunie

Lucrările la memorialul pentru Ivan Patzaichin vor începe de luni, 19 iunie

În această dimineață, a avut loc o conferință de presă pe tema Memorialului Ivan Patzaichin, mai exact semnarea contractului privind începerea lucrărilor pentru acest omagiu adus multiplului campion tulcean, fiind stabilit ca data de 19 iunie 2023 să fie ziua în care se va începe construirea monumentului, după cum au anunțat părțile implicate.

CJ Tl conferinta Inceput lucrari Memorial IP 16 iun 23 . jpg

Lucrările urmează a fi încheiate până la finalul lunii august 2023, astfel încât Memorialul să poată fi admirat în timpul ediției din acest an a festivalului Ivan Patzaichin.

La conferință au participat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, primarul municipiului, Ștefan Ilie, președintele și vicepreședintele Asociației „Ivan Patzaichin – Mila23“, Ivona Potzaichin – Rusu, respectiv Teodor Frolu.

Memorialul, inițiat de familia marelui campion și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, va fi ridicat, pe faleza ce îi poartă numele, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea și Consiliul Județean Tulcea și este un ansamblu arhitectural alcătuit din lucrări de artă ale unor artiști recunoscuți; : Mircea Cantor, Teodor Graur, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan și Gyárfás Oláh.

La conferința de presă ce a avut loc astăzi, inițiatorii au anunțat una dintre caracteristicile importante ale monumentului, prin care sunt puse în valoare performanțele importantei comunități sportive a sporturilor cu vâsle din județul Tulcea și anume, la baza „columnei” cu pagăi realizată de Virgil Scripcariu, vor fi menționați campionii olimpici, mondiali și europeni la kaiac canoe pe care i-a dat lumii acest colț de țară, unii dintre ei fiind cei care l-au inspirat pe Ivan, iar alții cei ce au fost inspirați de el pentru a deveni „cei mai buni”, după cum scrie în comunicatul de presă transmis redacției de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23:

Lista acestei flotile de aur a fost începută de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijinul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, dar acum, pentru a o completa, organizatorii solicită sprijinul tulcenilor.

Mai exact, până pe 15 iulie 2023, sunt așteptate la adresa office@rowmania.ro informații privind sportivi care lipsesc din această listă – campioni care s-au născut în județul Tulcea și au fost medaliați cu aur, argint sau bronz la Jocurile Olimpice, campionate mondiale sau europene la kaiak canoe.
Mesajele vor cuprinde numele sportivului, locul de naștere (din jud. Tulcea), competiția, locul obținut (1 – 3), precum și o resursă independentă unde se poate verifica performanța acestuia.

Organizatorii mulțumesc cu anticipație celor ce vor contribui la gravarea pentru eternitate a numelor celor care, prin talent și dedicație, pot inspira generații întregi să-și asume mentalitatea de învingător.

Potrivit celor declarate de Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, pe data de 10 septembrie 2023, după închiderea ediției din acest an a Festivalului Ivan Patzaichin, „Caravana apelor“ va porni spre Mila 23, unde, pe data de 13 septembrie va fi inaugurat muzeul dedicat multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin iar traseul parcurs va fi fi o noua ofertă culturală a Deltei, a transmis Consiliul Județean Tulcea.

Memorialul pentru Ivan Patzaichin reprezintă, la momentul actual, cea mai spectaculoasă infrastructură memorială culturală.

„De luni vor începe lucrările pentru amplasarea Memorialului Ivan Patzaichin pe faleza municipiului Tulcea, iar această investiție este posibilă ca urmare a unui parteneriat dintre Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea, asumat la nivelul legislativului județean în luna februarie a acestui an.
Este încă un pas în realizarea unor îndatoriri pe care le avem în semn de respect pentru ceea ce a realizat Ivan Patzaichin pentru noi.
Nutrim cu toții speranța că tot ceea ce ne propunem să realizăm va deveni un reper pentru noi, tulcenii, un reper pentru cei care ne vor vizita județul, o operă pe măsura valorii sportive și umane pe care Ivan Patzaichin ne-a oferit-o“,
a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

„Încep prin a spune că suntem foarte aproape de ceea ce va fi acest memorial dedicat tatălui meu. Este un ansamblu arhitectural creat de cinci artiști, apropiați ai asociației noastre, care l-au cunoscut pe tata și care au dat tot ce este mai bun pentru acest ansamblu ce va putea fi văzut de oricine va vizita orașul Tulcea.
Sunt convinsă că va deveni un simbol al orașului, va fi o mică oază pentru Tulcea.
Memorialul este, într-adevăr, dedicat tatălui meu, însă, așa cum o să vedeți pe 8 septembrie, pe columnă vor fi trecuți toți sportivii din caiac – canoe care au fost campioni mondiali, europeni și olimpici și care sunt născuți în județul Tulcea. Pentru noi este important acest lucru și ne bucurăm că am avut parte de sprijin din partea partenerilor noștri, domnul primar al municipiului și domnul președinte al Consiliului Județean.
Ansamblul va deveni un punct de atracție important pentru întreg județul, nu numai pentru oraș : sunt convinsă că cei care vor veni în Deltă vor dori să viziteze acest monument, vizibil de pe Dunăre“,
a transmis președintele Asociației „Ivan Patzaichin – Mila 23“, Ivona Potzaichin Rusu, fiica marelui campion olimpic născut în inima Deltei Dunării.

Despre Acordul de parteneriat privind realizarea Ansamblului Memorial Ivan Patzaichin:
Amintim faptul că în luna februarie a acestui an, Consiliul Județean a votat proiectul de hotărâre referitor la încheierea Acordului de parteneriat dintre U A T Județul Tulcea prin Consiliul Județean Tulcea, U A T Municipiul Tulcea, prin Consiliul Local Tulcea și Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, în vederea realizării în comun a unui Ansamblu Memorial Ivan Patzaichin, monument de for public situat în zona obiectivului de interes județean faleza Ivan Patzaichin Tulcea.
Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin va fi realizat prin construirea și amplasarea unor lucrări de artă monumentală și amenajarea unei suprafețe de aproximativ 800 mp, cu caracter decorativ, în zona faleza Tulcea, pe terenurile aflate în proprietatea unităților administrativ-teritoriale partenere, monument de for public realizat ca obiectiv de investiţie prevăzut în bugetele partenerilor U A T Județul Tulcea și U A T Municipiul Tulcea.

Informații despre Memorialul Ivan Patzaichin:

„Columna lui Ivan” – de Virgil Scripcariu
Element-semnal al ansamblului memorial, Columna va fi vizibilă din orice punct al Falezei. Aceasta onorează memoria lui Ivan Patzaichin din perspectiva profilului său de multiplu campion olimpic și mondial la canoe, cvadruplu laureat cu aur şi triplu laureat cu argint la Jocurile Olimpice. Columna „victoriilor lui Ivan” reprezentate prin 51 de pagăi (inclusiv cea ruptă) vor marca simbolic momentele în care Ivan a dus faima României dincolo de granițe prin reușitele sale sportive, ce vor fi inscripționate pe pilonul central. Tot pe pilonul central, în oglindă, vor fi înscrise numele celorlalți campioni ai sporturilor pe apă ce provin din Deltă.
În spatele Columnei către marginea cheiului spre apă, vor fi realizate o banchetă și două trepte de gradene, oferind un spațiu de contemplare a Dunării sau a Ansamblului Memorial.

„Metopa” – de Mircea Cantor
În maniera sa inconfundabilă de lucru cu materiale și tehnici diferite, Mircea Cantor utilizează pictura transpusă în tehnica mozaicului pentru a reda artistic parcursul vieții lui Ivan – pornind de la Mila 23, satul din inima Deltei Dunării în care s-a născut, relația sa cu apa, momente cheie în viața lui sportivă și cea de antrenor, până în zilele noastre, alături de lotca și canotca, de valorile și proiectele pe care le-a promovat cu atâta consecvență. Mozaicul va fi realizat de către atelierul artistului Daniel Codrescu.

„Inimă așezată” și „Val oprit” – de Teodor Graur
Marcat de magnetismul și de autoritatea personajului IVAN – izvorâte din profilul său de autenticitate, modestie și impecabilă probitate morală – Teodor Graur surprinde „efectul Patzaichin” pe care Ivan l-a avut asupra celor ce l-au cunoscut: catalizator și inspirație.

„Culegătorul de apa” – de Dan Vezentan
Dan Vezentan poposește asupra iubirii nemărginite purtată de Ivan față de apă și Deltă. Ivan a profitat de orice prilej ca să arate lumii frumusețea locurilor din care provine.
Dar mai mult decât atât, și-a propus să arate valoarea apelor pentru locuitori – un element identitar care poate aduce unei comunități prosperitate și sens. Experiența de a „gusta” apa Dunării – potabilizată fără a schimba compoziția chimică și minerală – va introduce și un element nou instalației, pe lângă cel artistic și decorativ.

„Grădina Deltei” – de Gyárfás Oláh
„Grădina Deltei” completează ansamblul Memorial pe toată lungimea lui cu un element „natural” pandant cu pavajul mineral al falezei, făcând o legătură peisagistică echilibrată cu orașul. Gyárfás Oláh l-a invitat pe Nicolas Triboi, un expert peisagist cu experiență internațională, să colaboreze la realizarea lucrării de artă peisageră în care sunt folosite exclusiv 4 soiuri diferite de salcie, trunchiuri colectate de pe malurile Dunării, nisip si materiale naturale locale.
(surse info, foto : comunicat de presă Asociația „Ivan Patzaichin – Mila23“, comunicat de presă Consiliul Județean Tulcea)

Alte Articole

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

21 iunie 2024

Cursurile școlare, organizate în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea s-au încheiat și prin urmare, Penitenciarul Tulcea a găzduit festivitatea…

CISTESTE MAI MULT
90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT