Stiri din tulcea
Locuințele din Tulcea, dar și din țară, tot mai scumpe!
Locuințele din Tulcea, dar și din țară, tot mai scumpe!
Cum pandemia i-a ținut mai mult acasă, mulți dintre români și-au dat seama de minusurile locuințelor în care stăteau, prin urmare au luat decizia să cumpere ceva mai bun. În special locuințe mai mari, mai spațioase, cu mai multe camere, inclusiv case cu propria curte, astfel încât să se poată bucura și de aer liber. În aceste condiții, disponibilitatea românilor de a scoate mai mulți bani din buzunare a crescut, fapt de care piața a profitat.
În plus, mulți români au economisit mai mult în această perioadă, în condițiile în care nu au mai cheltuit bani pe ieșirile în oraș, pe vacanțe și așa mai departe. Prin urmare, există bani în piață, iar jucătorii din imobiliare sunt conștienți de acest lucru, ceea ce le dă curaj să crească prețurile.
De cealaltă parte, în ceea ce privește segmentul de locuințe noi, scumpirea materialelor de construcții și a forței de muncă creează presiunea pe costurile de construcție, care se transmite și în prețurile locuințelor, a explicat pentru publicația online wall-street.ro Dorel Niță, un specialist cu experiență pe piața imobiliară din România.
Va exista o presiune pusă și din prisma creșterii dobânzii de referință a BNR, ceea ce va duce la o ușoară scumpire a creditării, dar factorul la care trebuie să fim cu adevărat atenți este cel al ofertei!
Majoritatea rapoartelor indică o creștere între 10% și 15% a prețurilor pe zona rezidențială, iar pentru anul acesta, estimările indică o menținere a ritmului de creștere din 2021, anticipând o creștere de cel puțin 10% și în 2022.
Fundamentele pieței imobiliare au rămas puternice. Dacă vei întreba un dezvoltator, acesta va spune că a avut un an excelent, dacă întrebăm un agent imobiliar, va spune că a avut un an bun, un vânzător îți va spune că piața merge foarte bine, pentru că a reușit să vândă cu un preț foarte bun, dar dacă întrebi un cumpărător, el ceva spune?
s-a amuzat Dorel Niță.
Deși asistăm la o scumpire evidentă a proprietăților rezidențiale, aspect scos în evidență în special de indicii care se bazează pe prețurile de listare, când ne raportăm la prețurile de tranzacționare, deși ritmul de creștere este oarecum același, nivelul prețurilor este simțitor mai mic. În unele orașe, cum ar fi Cluj-Napoca, unde se înregistrează cele mai mari prețuri pentru locuințe din toată țara, diferența dintre prețul cerut și cel de tranzacționare poate fi și cu până la 20% mai mic.
Dacă ești vânzător și vii cu un preț nejustificat pentru proprietatea ta, atunci sunt șanse mari să rămână mult timp la vânzare, a mai precizat analistul imobilia Dorel Niță.
Sursă info: wall-street.ro, Ilustrație: cpi.imobiliare.ro, wall-street.ro)