Localitățile cu peste 50.000 de locuitori vor avea autobuze şcolare, au votat deputații

23 aprilie 2021 | Social
Localitățile cu peste 50.000 de locuitori vor avea autobuze şcolare, au votat deputații

Localitățile cu peste 50.000 de locuitori vor avea autobuze şcolare, au votat deputații

Localitățile cu peste 50.000 de locuitori vor beneficia de înființarea unor curse școlare, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de deputați.

 

Proiectul amintit vizează oferirea de transport public local elevilor în mod gratuit, precum şi înfiinţarea de curse şcolare în localităţile cu peste 50.000 de locuitori. Iniţiatorul proiectului de lege nu a făcut decât să înregistreze din nou un proiect depus tot la Camera Deputaţilor în octombrie 2020, fără a-l aduce la zi cu modificările apărute.

Prevederea proiectului ce vizează gratuitate pentru transportul public local, până când elevii împlinesc vârsta de 18 ani sau termină studiile liceale, este cuprinsă deja într-un proiect care a devenit lege în noiembrie 2020.

Singura prevedere nou-adoptată a proiectului este cea care prevede că elevii din învăţământul primar şi secundar, care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare sau confesionale autorizate/acreditate, din municipiile şi oraşele cu mai mult de 50.000 de locuitori, vor beneficia de transport de tip curse şcolare pentru transportul de acasă la școală și înapoi.

Proiect încă în dezbatere: Infracţiunile pentru care unui profesor i se va putea suspenda contractul de muncă

Odată cu proiectul adoptat de deputați, a fost înregistrat și un alt proiect ce vizează domeniul educației, care se află încă în dezbatere la Camera Deputaților. Acest document urmărește stabilirea condiţiilor în care contractul de muncă al unui cadru didactic poate fi suspendat dacă acesta este trimis în judecată pentru săvârşirea unor fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale.

Iniţiatorii acestui proiect legislativ, încă aflat în dezbaterea deputaților, spun că, dacă un cadru didactic este trimis în judecată pentru săvârşirea unor fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, urmarea firească ar fi ca raporturile sale de muncă să se suspende de drept până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Printre faptele penale menționate putem aminti ameninţările, faptele de violenţă sau infracţiunile de ură rasială.

Suspendarea de drept a contractului de muncă a unui cadru didactic ar urma să fie posibilă în situaţiile în care:

  • cadrul didactic a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
  • faţă de cadrul didactic a fost dispusă reţinerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, precum şi controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligaţii care împiedică exercitarea raportului de serviciu, în condiţiile Codului de procedură penală.

De asemenea, suspendarea contractului de muncă va putea fi făcută şi la iniţiativa conducerii instituţiei de învăţământ „în situaţia în care faţă de cadrul didactic a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută”.

Dacă va ajunge să fie adoptată de către Parlament, iniţiativa ar urma să completeze cadrul legislativ privind regulile aplicabile profesorilor care au fost condamnaţi pentru anumite infracţiuni intenţionate.

Important! Proiectul legislativ adoptat de deputați trebuie adoptat și de Senat pentru a se aplica, în timp ce proiectul încă aflat în dezbatere nu se aplică acum, pentru că este abia la începutul procedurii parlamentare de legiferare. Ulterior, proiectele trebuie promulgate de către preşedintele statului și publicate în Monitorul Oficial pentru ca prevederile lor să intre în vigoare.

sursa:avocatnet.ro

Alte Articole

O nouă acțiune umanitară a jandarmului tulcean Sorin Andrici

O nouă acțiune umanitară a jandarmului tulcean Sorin Andrici

24 mai 2024

În data de 30 mai 2024, jandarmul Sorin Andrici va lua startul la Campionatul Mondial de 48 de ore din Ungaria, însă nu va alerga doar pentru el, ci va…

CISTESTE MAI MULT
Tulcea ONG Fest, azi, în Piaţa Civică din municipiu

Tulcea ONG Fest, azi, în Piaţa Civică din municipiu

17 mai 2024

Cea de a VIII-a ediţie a evenimentului TulceaONGFest, organizat în cadrul ediţiei cu numărul 23 a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV) 2024, va începe azi, 17 mai 2024, de la…

CISTESTE MAI MULT